Ny Bangladesh Accord lægger vægt på fagforeninger

I dag klokken 11 blev det offentliggjort at Bangladesh Accorden er blevet forlænget med tre år. I den næste periode vil man også arbejde med at få arbejderne på tekstilfabrikkerne organiseret i fagforeninger, og på at udvide accorden til også at dække tilstødende brancher som f.eks. sko.

To virksomheder og to fagforeninger præsenterede 2018 Accorden i OECD d. 29. juni. Fra venstre repræsentanterne fra hhv LC Waikiki, IndustriAll, C&A og UNI Global Union..

29.06.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Vi var ellers lige midt i en lang snak om due diligence, behovet for standarder og implementering af eksisterende guidelines. Det var en maratonpaneldebat om globale værdikæder på førstedagen af OECD's femte konference om "responsibility business conduct", som de kalder virksomheders samfundsansvar/CSR/bæredygtighed i de kredse. 

Jenny Holdcroft fra paraplyorganisationen IndustriAll, som organiserer 50 millioner arbejdere i 140 lande, var midt i et indlæg om, hvordan frivillige foranstaltninger ikke er nok til at håndtere udfordringerne i de global forsyningskæder, det kræver også regulering. Så kom hun i tanke om, at nu var klokken over 11, og at hun derfor havde lov til at fortælle det: At efter et års forhandlinger mellem modeindustriens virksomheder og fagforeningerne var man klar til at lancere en tre-årig forlængelse af Bangladesh Accorden

Hvad er Bangladesh Accorden?

Accorden blev etableret en måned efter sammenstyrtningen af byggeriet Rana Plaza i april 2013, hvor 1.100 tekstilarbejdere døde og mange flere blev såret. Mere end 200 brands og detailhandelskæder gik sammen med fagforeninger og NGO'er for at opbygge et system, som kunne øge sikkerheden for arbejderne på tekstilfabrikkerne i Bangladesh - som står for 82 procent af landets eksport. 

Ifølge Accorden selv, så har man i de første år - den oprindelige aftale løber til maj 2018 - opnået: 

  • at inspicere 1.800 fabrikker, hvor 2.500.000 tekstilarbejdere er ansat
  • identificeret 118.500 forbedringer, hvoraf 79 procent er udbedret 
  • 32 fabriksbygninger er blevet evakueret eller ombygget efter inspektioner
  • 500.000 arbejdere er blevet undervist i arbejdsmiljø og sikkerhed

Accorden beskæftiger 200 personer i Bangladesh, herunder 87 ingeniører og 50 undervisere. De er den organisation i Bangladesh, som har flest kvindelige ingeniører ansat. 

Alt det gamle og nødvendigt nyt
Ved pressemødet et par timer senere forklarede repræsentanter for to virksomheder og to fagforeninger, hvad den forlængede aftale går ud på: 

  1. Accorden er fortsat en juridisk bindende aftale, hvor virksomhederne forpligter sig til at sørge for at deres leverandører lever op til krav til arbejdsmiljø og sikkerhed. Der vil fortsat være inspektioner af fabrikkerne og leverandører, som ikke udbedrer skader, kan ikke levere til Accordens medlemmer. Alle resultater fra inspektioner etc. bliver publiceret på Accordens hjemmeside. Målet er at træne fabrikkernes medarbejdere, så de kender deres rettigheder, og etablere muligheder for at klage over forhold på arbejdspladsen. 
  2. Den nye udgave - 2018 Accorden - lægger mere vægt på arbejdernes ret til at organisere sig i fagforeninger. Desuden vil der blive sikret beskyttelse for medarbejdere på fabrikker, som bliver tvunget til at lukke eller flytte til andre lokaler pga manglende sikkerhed, så medarbejderne får en fratrædelsesgodtgørelse, hvis de mister deres job. Og så vil man i Accorden prøve at undersøge om man kan udvide ordningen til at dække andre fabrikker end dem, der er dækket i dag - f.eks. virksomheder, som producerer andre varer, som virksomhederne i accorden sælger, eller virksomheder i 2. og 3. led af virksomhedernes leverandørkæder. 

Hvorfor fagforeninger?
2018 Accorden har altså kraftigt fokus på organisering af arbejderne. Er det så fordi fagforeningforhandlerne vandt over virksomhederne i forhandlingerne af aftalen?

Slet ikke, forklarede Aleix Gonzales fra C&A, en britisk kæde med 1.575 butikker forretninger i Europa. 

"Vi ville ikke have, at det skulle være et paternalistisk projekt at gøre tekstilfabrikkerne sikre. Det skal forankres hos medarbejderne og fabriksejeren selv. Det kræver, at de kan forhandle, og så skal der være nogen, der repræsenterer medarbejderne," sagde han.

Det er i dag kun tilfældet for to procent i Bangladesh, og forholdene for fagforeninger er ringe i landet, som eksemplet fra december måned sidste år, hvor fagforeningsfolk blev fængslet for at prøve at hverve medlemmer på netop tekstilfabrikker. 

Den langsigtede plan for accorden er at aflevere forpligtelsen og organisationen til myndigheder og fagforeninger. Men det bliver ikke lige med det samme: 

"Lige nu udfører Accorden de opgaver, som regeringen og statsapparatet burde tage sig af. Så længe der ikke er et troværdigt system at aflevere arbejdet med sikkerhed på arbejdspladsen til, så vil vi arbejde for, at Accorden fortsætter," sagde Jenny Holdcroft.  

Den ultimative due diligence
Christy Hoffman fra Uni Global Union, den anden internationale fagforening i Accordens styregruppe, som repræsenterer 20 millioner arbejdere, forklarede under pressemødet, at i tråd med OECD-konferencens fokus på due diligence (nødvendig omhu), så er det præcis det, Accorden er: 

"Måden vi arbejder med inspektioner og åbenhed er det bedste eksempel på virkelig due diligence med jord under neglene," sagde hun. "Vi mener, at vi har fået skabt en model, som med fordel kunne kopieres til andre sektorer og andre lande." 

"Vi ved ikke, hvor det ender, men gennem samarbejde har vi chancen for at påvirke forholdene langt udover vores egne leverandørkæder. Det vil vi gerne være en del af," sagde Aleix Gonzales. 

Ved lanceringen havde 23 virksomheder, med 1.000 leverandørfabrikker, skrevet under på den nye aftale. Det forventes at hovedparten af de 217 virksomhedsdeltagere i 2013-Accorden vil fortsætte. Fra Danmark har Bestseller, Coop, Dansk Supermarked Group, DK Company, FIPO Group, IC Group og PWT Brands underskrevet den oprindelige aftale.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

04.04.2024Dentsu Danmark A/S

Sponseret

Ny greenwashing: ”Cirkularitet” er et ophedet buzzword

03.04.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Technicon A/S og Toyota Material Handling Danmark A/S indgår samarbejde

02.04.2024Fristads Kansas

Sponseret

Klar med første cirkulære produkt: - Det har været en lang rejse

01.04.2024CSR.dk

SMV’er har svært ved at følge med ESG-udviklingen

22.03.2024CSR.dk

Udvandet due diligence-lov vedtaget i sidste øjeblik

21.03.2024CSR.dk

ESG er på himmelflugt i alle typer virksomheder

Jobmarked

Se alle

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Webinar
ESG i Værdikæder - Hvordan kan man arbejde strategisk med ESG?

På dette webinar vil du blive præsenteret for nogle af de erfaringer, der er kommet ud af projektets første fase. På baggrund af disse erfaringer, dykker vi ned i, hvordan SMV’er kan arbejde strategisk med ESG og bæredygtighed.

Dato

18.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Cognitech A/S
Konference
AI, ESG og den værdiskabende økonomiafdeling

Hvordan kan du bruge AI og digitalisering til at optimere din økonomifunktion, så du bliver en stærkere strategisk samarbejdspartner?

Dato

18.04.2024

Tid

13:00

Sted

Sundkrogsgade 11, 2100 København

HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB
Konference
Bølgeenergi Dagen

Kom med, når vi afholder Bølgeenergi Dagen med fokus på danske bølgeenergiløsninger. Oplev debat om branchens fremtid, og få en introduktion til dens historik. En række teknologier på området vil blive præsenteret gennem oplæg.

Dato

18.04.2024

Tid

14:00

Sted

Philip Heymans Allé 7, 2900 Hellerup

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn