Ny Bangladesh Accord lægger vægt på fagforeninger

I dag klokken 11 blev det offentliggjort at Bangladesh Accorden er blevet forlænget med tre år. I den næste periode vil man også arbejde med at få arbejderne på tekstilfabrikkerne organiseret i fagforeninger, og på at udvide accorden til også at dække tilstødende brancher som f.eks. sko.

To virksomheder og to fagforeninger præsenterede 2018 Accorden i OECD d. 29. juni. Fra venstre repræsentanterne fra hhv LC Waikiki, IndustriAll, C&A og UNI Global Union..

29.06.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Vi var ellers lige midt i en lang snak om due diligence, behovet for standarder og implementering af eksisterende guidelines. Det var en maratonpaneldebat om globale værdikæder på førstedagen af OECD's femte konference om "responsibility business conduct", som de kalder virksomheders samfundsansvar/CSR/bæredygtighed i de kredse. 

Jenny Holdcroft fra paraplyorganisationen IndustriAll, som organiserer 50 millioner arbejdere i 140 lande, var midt i et indlæg om, hvordan frivillige foranstaltninger ikke er nok til at håndtere udfordringerne i de global forsyningskæder, det kræver også regulering. Så kom hun i tanke om, at nu var klokken over 11, og at hun derfor havde lov til at fortælle det: At efter et års forhandlinger mellem modeindustriens virksomheder og fagforeningerne var man klar til at lancere en tre-årig forlængelse af Bangladesh Accorden

Hvad er Bangladesh Accorden?

Accorden blev etableret en måned efter sammenstyrtningen af byggeriet Rana Plaza i april 2013, hvor 1.100 tekstilarbejdere døde og mange flere blev såret. Mere end 200 brands og detailhandelskæder gik sammen med fagforeninger og NGO'er for at opbygge et system, som kunne øge sikkerheden for arbejderne på tekstilfabrikkerne i Bangladesh - som står for 82 procent af landets eksport. 

Ifølge Accorden selv, så har man i de første år - den oprindelige aftale løber til maj 2018 - opnået: 

  • at inspicere 1.800 fabrikker, hvor 2.500.000 tekstilarbejdere er ansat
  • identificeret 118.500 forbedringer, hvoraf 79 procent er udbedret 
  • 32 fabriksbygninger er blevet evakueret eller ombygget efter inspektioner
  • 500.000 arbejdere er blevet undervist i arbejdsmiljø og sikkerhed

Accorden beskæftiger 200 personer i Bangladesh, herunder 87 ingeniører og 50 undervisere. De er den organisation i Bangladesh, som har flest kvindelige ingeniører ansat. 

Alt det gamle og nødvendigt nyt
Ved pressemødet et par timer senere forklarede repræsentanter for to virksomheder og to fagforeninger, hvad den forlængede aftale går ud på: 

  1. Accorden er fortsat en juridisk bindende aftale, hvor virksomhederne forpligter sig til at sørge for at deres leverandører lever op til krav til arbejdsmiljø og sikkerhed. Der vil fortsat være inspektioner af fabrikkerne og leverandører, som ikke udbedrer skader, kan ikke levere til Accordens medlemmer. Alle resultater fra inspektioner etc. bliver publiceret på Accordens hjemmeside. Målet er at træne fabrikkernes medarbejdere, så de kender deres rettigheder, og etablere muligheder for at klage over forhold på arbejdspladsen. 
  2. Den nye udgave - 2018 Accorden - lægger mere vægt på arbejdernes ret til at organisere sig i fagforeninger. Desuden vil der blive sikret beskyttelse for medarbejdere på fabrikker, som bliver tvunget til at lukke eller flytte til andre lokaler pga manglende sikkerhed, så medarbejderne får en fratrædelsesgodtgørelse, hvis de mister deres job. Og så vil man i Accorden prøve at undersøge om man kan udvide ordningen til at dække andre fabrikker end dem, der er dækket i dag - f.eks. virksomheder, som producerer andre varer, som virksomhederne i accorden sælger, eller virksomheder i 2. og 3. led af virksomhedernes leverandørkæder. 

Hvorfor fagforeninger?
2018 Accorden har altså kraftigt fokus på organisering af arbejderne. Er det så fordi fagforeningforhandlerne vandt over virksomhederne i forhandlingerne af aftalen?

Slet ikke, forklarede Aleix Gonzales fra C&A, en britisk kæde med 1.575 butikker forretninger i Europa. 

"Vi ville ikke have, at det skulle være et paternalistisk projekt at gøre tekstilfabrikkerne sikre. Det skal forankres hos medarbejderne og fabriksejeren selv. Det kræver, at de kan forhandle, og så skal der være nogen, der repræsenterer medarbejderne," sagde han.

Det er i dag kun tilfældet for to procent i Bangladesh, og forholdene for fagforeninger er ringe i landet, som eksemplet fra december måned sidste år, hvor fagforeningsfolk blev fængslet for at prøve at hverve medlemmer på netop tekstilfabrikker. 

Den langsigtede plan for accorden er at aflevere forpligtelsen og organisationen til myndigheder og fagforeninger. Men det bliver ikke lige med det samme: 

"Lige nu udfører Accorden de opgaver, som regeringen og statsapparatet burde tage sig af. Så længe der ikke er et troværdigt system at aflevere arbejdet med sikkerhed på arbejdspladsen til, så vil vi arbejde for, at Accorden fortsætter," sagde Jenny Holdcroft.  

Den ultimative due diligence
Christy Hoffman fra Uni Global Union, den anden internationale fagforening i Accordens styregruppe, som repræsenterer 20 millioner arbejdere, forklarede under pressemødet, at i tråd med OECD-konferencens fokus på due diligence (nødvendig omhu), så er det præcis det, Accorden er: 

"Måden vi arbejder med inspektioner og åbenhed er det bedste eksempel på virkelig due diligence med jord under neglene," sagde hun. "Vi mener, at vi har fået skabt en model, som med fordel kunne kopieres til andre sektorer og andre lande." 

"Vi ved ikke, hvor det ender, men gennem samarbejde har vi chancen for at påvirke forholdene langt udover vores egne leverandørkæder. Det vil vi gerne være en del af," sagde Aleix Gonzales. 

Ved lanceringen havde 23 virksomheder, med 1.000 leverandørfabrikker, skrevet under på den nye aftale. Det forventes at hovedparten af de 217 virksomhedsdeltagere i 2013-Accorden vil fortsætte. Fra Danmark har Bestseller, Coop, Dansk Supermarked Group, DK Company, FIPO Group, IC Group og PWT Brands underskrevet den oprindelige aftale.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

13.06.2024CSR.dk

Nu er 30 procent af Carlsbergs ledelse kvinder

13.06.2024CSR.dk

Svensk tøjkæde anklages for greenwashing

04.06.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

Mommark Marina Seaside Bistro udnævnt som Årets medlem af REFOOD mærket 2024

03.06.2024Forenede Service

Sponseret

Kantinevirksomhed omlægger til 100% økologisk dansk mel og korn i nyt strategisk samarbejde

31.05.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

MÆRKNINGSORDNING UDVIDER FESTIVALENS MADSPILDSSAMARBEJDE

17.05.2024CSR.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

14.05.2024Fristads Kansas

Sponseret

Fristads præsenterer konceptet Forsbo: Arbejdstøj til industrien - med miljøvaredeklaration

13.05.2024Mars Danmark

Sponseret

Elektriske lastbiler hjælper Mars med at spare CO2 på tværs af Europa

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Gratis webinar med fokus på at hjælpe din virksomhed i gang med ESG rapporteringsarbejdet

Dato

14.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København