Bæredygtighedsrapportering: Et paradigmeskifte, der stiller store krav til dansk erhvervsliv

I DI tager vi positivt imod de nye CSRD-rapporteringkrav og de fordele, det giver med EU-harmoniering på området. Men – for der er et men: Det EU lægger op til bliver enormt omfattende for virksomhederne.

I 2024 bliver det obligatorisk for børsnoterede virksomheder med over 500 ansatte at rapportere om virksomhedens påvirkning på samfundet i forhold til miljø, klima og sociale faktorer samt virksomhedens styring og ledelse. Det står klart, efter EU-kommissionen d. 21. juni i år blev enige om et nyt direktiv. I bedste fald kan det være med til at udrydde greenwashing og skabe mere lige vilkår, så i DI tager vi positivt imod de nye krav. Mange danske virksomheder har haft bæredygtighed på dagsordenen længe, og det giver dem et forspring, når kravene harmoniseres på tværs af EU. 

Men – for der er et men: Det EU lægger op til bliver enormt omfattende for virksomhederne. Man kan sammenligne med de krav, der stilles til finansiel rapportering. Og det vil kræve tid og kræfter,  som de færreste virksomheder har i dag. Vi hører allerede nu, at det er svært at finde folk, der har kompetencerne til at udføre det. I DI forsætter vi til det sidste med at arbejde politisk for, at der laves et system, der reelt skubber på den bæredygtige omstilling. Vi arbejder også for, at der laves en mere fleksibel ordning, hvor kravene til rapporteringen er forskellige og i højere grad tilpasset til brancher.

Uanset hvordan rapporteringsstandarderne lander, gælder det som virksomhed om at komme godt i gang med at sætte rammerne for rapporteringsindsatsen allerede nu, så man er godt rustet.

Direktivkravene vil ramme meget bredt, for selvom reglen i første omgang kun gælder virksomheder med over 500 ansatte, så vil de også skulle rapportere fra deres leverandører og hele værdikæden. Derfor vil det også ramme SMV’erne og andre virksomheder, der har langt færre ressourcer.

EU-direktivet vil efter endelig vedtagelse træde i kraft fra 2024. Her vil de store virksomheder af offentlig interesse med over 500 ansatte skulle rapportere efter CSRD for regnskabsår, der starter i 2024. Rapporteringsforpligtigelsen for de øvrige store virksomheder vil gælde for regnskabsår, der starter i 2025 eller senere.

Stort DI-satsning på medlemsvejledning

I DI er der stor fokus på at vores medlemmer bliver klædt bedst mulig på til at kunne forstå de nye rapporteringskrav, samt hvad det nye paradigmeskifte kommer til at betyde for den enkelte virksomhed. Derfor har DI oprettet en Task Force, som har fokus på at udvikle værktøjer til vores medlemmer, samt at vejlede og orientere omkring de nye rapporteringskrav. Blandt andet er der planlagt et roadshow i slutningen af året, hvor DI 5 steder i landet arrangerer orienteringsmøde omkring de nye rapporteringsstandarder, samt at der er planlagt flere masterclasses i slutningen af året, som giver virksomhederne dybere indsigt i specielle dele af rapporteringen.

Som hjælp hertil DI også fremadrettet kunne tilbyde webinarer, netværk, følge- og arbejdsgrupper, nyhedsbreve, og naturligvis generel kommunikation og vejledning om bæredygtighedsrapportering. Det vil snart være muligt for vores medlemmer at tilmelde sig events og øvrige medlemstilbud.

Følg DI’s indsats og medlemstilbud på linket: Bæredygtighed, compliance og rapportering (ESG) - DI (danskindustri.dk)

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: bæredygtige værdikæder

Finanssektoren og myndigheder vil vide, hvordan virksomheder arbejder med CO2-udledninger og menneskerettigheder i deres værdikæder. Og er du underleverandør får du svært ved at holde din forretning i live, hvis du ikke kan dokumentere, at du har styr på co2, miljø og sociale forhold. Vi ser på krav, værktøjer og best practice i det svære arbejde med at holde styr på forhold, man ikke selv bestemmer over.

07.02.2024Dansk Industri

Sponseret

Har du styr på ESG, CSRD og ESRS?

12.01.2024Dansk Industri

Sponseret

Ny ESG & Bæredygtighedsportal hos Dansk Industri (DI)

04.09.2023Dansk Industri

Sponseret

Danske produktionsvirksomheder skaber konkurrencefordele gennem Klimaklar Produktionsvirksomhed

04.09.2023Dansk Industri

Sponseret

CO2-regnskab, bæredygtig produktion, klimaklar.

21.06.2023Dansk Industri

Sponseret

Organisering af Bæredygtighed og ESG er et ledelsesansvar

15.06.2023Dansk Industri

Sponseret

Rådgiverne er afgørende for deres kunders bæredygtige og ansvarlige forretning