Amnesty: Palmeolieplantager bryder menneskerettighederne

En ny undersøgelse fra Amnesty International viser, at en stribe palmeolieplantager i Indonesien bruger børnearbejdere og udnytter deres ansatte med brud på menneskerettighederne til følge. Flere globale brands bliver anklaget for at ignorere forholdene.

Luftfoto af PT Perkebunan Milanos palmeolieplantage i det nordlige Sumatra. PT Perkebunan er en dattervirksomhed under Wilmar International. Foto: Amnesty International.

02.12.2016

Anders Kampmann, CSR.dk

Palmeolie er en central råvare en i lang række produkter i både fødevare- og kosmetikindustrierne og flere andre sektorer. Det har affødt en stor – og stadig voksende – efterspørgsel efter olien, der primært bliver produceret i Indonesien og Malaysia.

Læs også: Unilever annullerer palmeolie-kontrakter

Her har produktionen i mange år dels medført, at store mængder regnskov er blev ryddet ulovligt, og ikke mindst at der er dukket adskillige producenter op, der ikke altid følger spillereglerne når det kommer til arbejdsforhold.

Det er i hvert fald hovedbudskabet i en ny undersøgelse fra Amnesty International. I rapporten, The great palm oil scandal: Labour abuses behind big brand names, har den kendte NGO set nærmere på en række palmeolieplantager i Indonesien, der alle bliver drevet af verdens største producent på området, den Singapore-baserede landbrugsvirksomhed Wilmar. Herfra har Amnesty så sporet palmeolien videre til ni globale brands, bl.a. Colgate-Palmolive, Kellogg’s, Nestlé, Procter & Gamble og Unilever.

Palmeoliehøst er hårdt fysisk arbejde. Frugtklaserne vejer op mod 25 kilo og bliver som oftest håndteret med håndkraft af arbejderne. Foto: Amnesty International.

Fra Amnestys side medfører det en hård kritik af virksomhederne, der bliver anklaget for brud på menneskerettighederne i en række tilfælde.

”Selskaberne vender det blinde øje til udnyttelsen af arbejderne i deres forsyningskæde. Selvom de lover forbrugerne at det ikke finder sted, så fortsætter de store brands med at profitere af afskyelige misbrug. Disse fund vil chokere en hver forbruger, der tror at de tager det etiske valg i supermarkedet når de køber produkter, der skilter med bæredygtig palmeolie”, siger Senior Investigator for Amnesty International, Meghna Abraham, og fortsætter:

”Der er intet bæredygtigt ved palmeolie, der bliver produceret med børnearbejde og tvangsarbejde. De misbrug, der er blevet opdaget i Wilmars palmeolieproduktion er ikke isolerede hændelser men et systemisk og forudsigeligt resultat af den måde, Wilmar driver forretning”.

Kærkomment fokus
I forbindelse med rapporten har Amnesty talt med 120 arbejdere på plantager ejet af to af Wilmars datterselskaber og tre underleverandører i Indonesien. Det afslørede en lang række misbrugsforhold, bl.a.

  • Kvinder, der bliver tvunget til at lange arbejdsdage med trusler om at få skåret i en løn, der i forvejen er under minimumsgrænsen og helt ned til 2,5 dollars om dagen (ca. 17 kr.) i ekstreme tilfælde
  • Børn ned til otteårsalderen, der udfører farligt og fysisk hårdt arbejde og nogle gange må forlade skolen for at hjælpe deres forældre på plantagen
  • Mangel på sikkerhedsudstyr, bl.a. i forbindelse med kemikaliesprøjtning og skovbrande
  • Arbejdere, der over en bred kam bliver tvunget til at arbejde over i massivt omfang for at opnå ekstreme kvoter.

På forespørgsel fra Amnesty har Wilmar anerkendt, at der er igangværende sager omkring arbejdsforhold i selskabets produktion. Derudover har alle ni brands leveret omfattende svar til Amnesty omkring deres involvering med Wilmar og palmeolieproduktion og -forbrug.

Hos WWF Verdensnaturfonden – der har været med til at stifte mærkningsordningen Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO), som skal sikre ansvarlig palmeolieproduktion, er man overrasket over Amnestys afsløringer, men samtidig tilfreds med effekten.

Kvinderne på palmeolieplantagerne bliver ofte sat til at samle løse frugter op fra jorden. Foto: Amnesty International.

”Amnestys rapport er kærkommen set fra vores side. En mærkningsordning er jo ikke stærk fra start; og en hver udefrakommende kritisk analyse er derfor vigtig, for at vi bliver gjort bekendt med udfordringerne”, siger Hlif Linnetved, der er palmeolieansvarlig i Verdensnaturfonden i Danmark, til DR, og peger på behovet for, at certificeringen bliver styrket.

”Det må tages op i RSPO-regi. Og RSPO har allerede inden rapportens udgivelse stillet skarp på flere af de rejste problemer. Så rapporten kommer til at skabe yderlige fokus på, at plantagerne og ejerne følger reglerne”, siger Hlif Linnetved, et synspunkt man deler hos Amnesty.

Læs også: Ferrero anklages for børnearbejde til Kinderæg-produktion

”Rapporten viser tydeligt, at virksomhederne har brugt certificeringsordningen som et skjold for at afværge mere kontrol. Vores undersøgelser afslører, at disse virksomheder har en klar politik på området på papir, men ingen af dem kunne se de helt åbenlyse problemer i Wilmars leverandørkæde”, siger leder af Amnesty Internationals sekretariat for virksomheder og menneskerettigheder, Seema Joshi.

Læs mere og hent hele rapporten og virksomhedernes svar her.

SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

29.05.2024CSR.dk

”Hvis vi skal arbejde for jer, skal I værne om fremtiden”

29.05.2024CSR.dk

Danmark kan få meget mere grønt ud af EU’s landbrugsstøtte

13.05.2024Mars Danmark

Sponseret

Elektriske lastbiler hjælper Mars med at spare CO2 på tværs af Europa

08.05.2024CSR.dk

Danfoss vil uddanne danske leverandører i ESG

06.05.2024BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Sponseret

Styrk din virksomheds ansvarlighed: Effektiv styring af værdikæden

01.05.2024CSR.dk

Valg af leverandør handler meget om grøn profil

26.04.2024CSR.dk

Større sikkerhed for ansvarligt tømmer på vej

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

Jobmarked

Se alle

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

NRGreen ApS

Energisk møde booker til spændende produkt

NRGreen søger en frisk og udadvendt medarbejder

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

13.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Lemvigh-Müller

ESG Specialist (barselsvikariat) - Herlev

Det ligger dybt i Lemvigh-Müllers DNA at tage samfundsansvar, og vi har mange aktiviteter i gang inden for hele ESG-agendaen. For nylig har vi fået godkendt vores Science Based Targets klimamålsætninger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.05.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Event
CFO'ens Agenda 2024

Skab værdi gennem skarp formidling af dine ESG-resultater.

Dato

30.05.2024

Tid

15:00

Sted

PwC, Strandvejen 44, 2900 Hellerup

Orkla Danmark
Konference
ESG Conference

Commercialize The Green Transition

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

Dansk Industri, H. C. Andersens Boulevard 18, 1553 København V.

TANIA ELLIS – The Social Business Company
Konference
Miniconference: Geopolitics in Sustainability & Business

How are conflicts and warfare affecting business ethics and corporate due diligence? Join our exclusive Spring miniconference 31 May to expand your network, get trend overview and how-to insights from real-life cases and subject matter experts on sustainable business, responsible investing, geopolitical consumerism and corporate due diligence.

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

The Social House, Store Regnegade 12, 1110 Copenhagen

Valified
Webinar
Webinar: Gratis introduktion til ESG rapporteringen

Valifieds ‘Kom Godt i Gang’ Webinar giver dig en kort introduktion til de mest anvendte funktioner på platformen, så du får den bedst mulige start med arbejdet omkring bæredygtighed

Dato

31.05.2024

Tid

09:00

Sted

Online

UN Global Compact Network Denmark
Uddannelse
Deltag i FN's klimaprogram for virksomheder 'Climate Ambition Accelerator'

Vil du have en plads på et ambitiøst, engelsksproget klimaprogram, der over seks måneder klæder din virksomhed på til at sætte målbare mål for jeres klimaarbejde på linje med den førende klimavidenskab? Så læs med her.

Dato

03.06.2024

Sted

Online