Alle vil med på blockchain-vognen

Blockchain er udset til at revolutionere arbejdet med supply chains og nye produkter, virksomheder og pilotprojekter vælder frem.

Blockchain er på vej frem i en lang række brancher..

18.06.2018

Anders Kampmann, CSR.dk

”Man kan sige at blockchain vil gøre det samme for transaktioner, som internettet har gjort for kommunikation,” siger Babs Rangaiah, som er partner i rådgivningsvirksomheden IBM iX, der er specialiseret i brugen af IBM’s blockchain-teknologi.

Læs mere: Mærsk starter nyt projekt mod madspild

Det er noget af en påstand, men Babs Rangaiah sammenligner i dag med 1992 i internettets udvikling.

”Vi havde ingen ide om hvad der var muligt og hvornår. Vi havde en idé om hvad det kunne gøre, men ikke hvor hurtigt det ville blive virkelighed. Det er der vi er med blockchain”, fortsætter han.

Teknologien er da også allestedsnærværende i samtaler om fremtidens forretning og særligt i forhold til arbejdet med supply chain. Her er der to spor, der dominerer: shippingdokumentation og gennemsigtighed med tilhørende sporbarhed i leverandørkæden.

Shipping: det bliver meget hurtigere og billigere
Det globale blockchainmarked i supply chain-branchen vil runde en værdi på 2,5 mia. kr. i 2023, og teknologien er udset til inden længe at revolutionere shippingindustrien i hele verden.

Det er især den mulige digitalisering og det indbyggede farvel til manuelt papirarbejde, som vil komme til at gøre en forskel. Det ved Maersk, der sammen med IBM har etableret et blockchainselskab. Udover rederierne skal producenter, banker, forsikringsselskaber, speditører og stribevis af myndigheder med på vognen og blive enige om en fælles platform.

Lykkes det, vil det til gengæld også betyde, at de dokumentationsprocesser, der i dag tager dagevis, vil kunne barberes ned til minutter, ofte uden menneskelig indblanding.

Den udvikling er der ikke overraskende en del virksomheder, der har set sig lune på. Et konsortium bestående af bryggeriet AB InBev, konsulentvirksomheden Accenture, shippingselskabet APL (der er ejet af verdens tredjestørste rederi, franske CMA CGM) og logistikgiganten Kuehne + Nagel, har testet en blockchain-baseret platform.

Man benyttede sig af digitaliseret shippinginformation på en blockchainplatform for 12 rigtige forsendelser til 12 forskellige destinationer med 12 forskellige regelsæt. Denne test bekræftede, at blockchain kan reducere omkostningerne til shipping og øge gennemsigtigheden i forsyningskæden.

Forsøg med gennemsigtige leverandørkæder
Med knap så store finansielle perspektiver er en del af den vestlige verdens største fødevare- og detailvirksomheder også ved at se på, hvad blockchain kan gøre for dem. CSR.dk har udvalgt et par eksempler:

Detailgiganterne Walmart og JD.com fra Kina har slået sig sammen med det kinesiske universitet Tsinghua om udviklingen af en løsning som skal øge fødevaresikkerheden i Kina gennem langt bedre sporbarhed. Det projekt er inspireret af Walmart og IBM’s samarbejde om fødevaresikkerhed i USA, et initiativ som bakkes op af en række andre store spillere inden for fødevarer og detail.

Coca-Cola er til gengæld gået sammen med det amerikanske udenrigsministerium om at udvikle en blockchain-løsning til kampen mod tvangsarbejde.

For Coca-Cola handler det om at øge gennemsigtigheden og effektiviteten af den verifikationsproces, der er relateret til arbejdsvilkår i deres forsyningskæde, hvor især forholdene i sukkerproduktionen har været under beskydning. Der er konstateret børnearbejde, tvangsarbejde, for mange arbejdstimer, og problemer med rettigheder til jord og adgang til vand.

Unilever har etableret et pilotprojekt, der med blockchain vil styre transaktioner i virksomhedens the-leverandørkæde. I projektet samarbejder Unilever med den britiske supermarkedskæde Sainsbury's og emballagevirksomheden Sappi samt tre banker; BNP Paribas, Barclays og Standard Chartered.

Læs mere: Ben & Jerry’s lancerer nyt klimainitiativ baseret på blockchain-teknologi

Sammen med fire teknologistartups vil gruppen udvikle et system, der kan spore og verificere kontrakter for theproducenter i Malawi. Formålet med projektet er at give de landmænd, der er fokuseret på at bruge miljømæssigt bæredygtige metoder, fortrinsret i forhold til prissætning.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: Globale værdikæder

Relateret indhold

17.04.2024CSR.dk

Hovedsæde renoveret med 90 procent genbrugsmaterialer

17.04.2024CSR.dk

SBTi’s accept af klimakreditter er tegn på ny klimaøkonomi

04.04.2024Dentsu Danmark A/S

Sponseret

Ny greenwashing: ”Cirkularitet” er et ophedet buzzword

03.04.2024Toyota Material Handling A/S

Sponseret

Technicon A/S og Toyota Material Handling Danmark A/S indgår samarbejde

02.04.2024Fristads Kansas

Sponseret

Klar med første cirkulære produkt: - Det har været en lang rejse

01.04.2024CSR.dk

SMV’er har svært ved at følge med ESG-udviklingen

22.03.2024CSR.dk

Udvandet due diligence-lov vedtaget i sidste øjeblik

21.03.2024CSR.dk

ESG er på himmelflugt i alle typer virksomheder

Jobmarked

Se alle

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Webinar
ESG i Værdikæder - Hvordan kan man arbejde strategisk med ESG?

På dette webinar vil du blive præsenteret for nogle af de erfaringer, der er kommet ud af projektets første fase. På baggrund af disse erfaringer, dykker vi ned i, hvordan SMV’er kan arbejde strategisk med ESG og bæredygtighed.

Dato

18.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Cognitech A/S
Konference
AI, ESG og den værdiskabende økonomiafdeling

Hvordan kan du bruge AI og digitalisering til at optimere din økonomifunktion, så du bliver en stærkere strategisk samarbejdspartner?

Dato

18.04.2024

Tid

13:00

Sted

Sundkrogsgade 11, 2100 København

HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB
Konference
Bølgeenergi Dagen

Kom med, når vi afholder Bølgeenergi Dagen med fokus på danske bølgeenergiløsninger. Oplev debat om branchens fremtid, og få en introduktion til dens historik. En række teknologier på området vil blive præsenteret gennem oplæg.

Dato

18.04.2024

Tid

14:00

Sted

Philip Heymans Allé 7, 2900 Hellerup

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn