AI kan styrke bæredygtighed i supply chains

Kunstig intelligens kan hjælpe virksomheder i adskillige brancher med at løfte bæredygtigheden i sine forsyningskæder, bl.a. gennem bedre overblik og dataanalyse.

Kunstig intelligens er et område med stort potentiale på en lang række områder, herunder bæredygtige forsyningskæder..

02.02.2017

CSR.dk

Moderne IT-løsninger i form af machine learning, kunstig intelligens og big data er for alvor på vej ind i logistikbranchen. Med værktøjer som disse ved hånden kan transportselskaber, produktionsvirksomheder osv. optimere en lang række processer og spare både tid og penge undervejs.

Læs også: FN-hotshot på besøg: big data og virksomhedernes ansvar

På det seneste har en stribe store organisationer også foretaget seriøse investeringer i kunstig intelligens med et lidt andet formål, nemlig at styrke bæredygtigheden og det sociale og miljømæssige ansvar i de globale forsyningskæder, skriver GreenBiz.

I slutningen af 2016 annoncerede franske EcoVadis, der arbejder med at rangere forsyningskæder på baggrund af miljø, etik og socialt engagement, eksempelvis at man har rejst 30 mio. euro (over 220 mio. kr.) til at ”radikalt udvide sit lederskab inden for Global Supply Chain Sustainability Ratings”.

EcoVadis har virksomheder som Nestlé, Coca-Cola, Deutsche Bahn, Nokia og Renault blandt sine kunder, og for co-CEO Frederic Trinel handler den teknologiske investering om at kunne gøre sin ”ekspertise bredere omkring CSR-analyser”, for på den måde at kunne understøtte bæredygtig adfærd.

Enormt potentiale til databehandling
Konkret handler det for EcoVadis om at kunne automatisere analysen af de ”millioner af dokumenter”, man får ind på årsbasis. Den proces foregår indtil videre primært manuelt, og med en forventet fordobling i antallet af virksomheder, der indleverer rapporter over det næste års tid, så vil teknologien være et stort skridt fremad.

Et andet firma, der benytter sig af AI til supply chain-analyser, er amerikanske eRevalue. Igen er omdrejningspunktet i tech-satsningen at gøre en manuel og subjektiv proces automatisk og dermed langt mindre tidskrævende og mere neutral og grundig.

Ifølge medgrundlægger og CEO, Marjella Alma, ligger man pt. inde med syv års rapporteringsdata fra over 7.000 virksomheder, og med den avancerede software på plads kan man søge og evaluere langt mere præcist på mere specifikke områder, fx menneskerettigheder eller klimapåvirkninger. På den baggrund ser man ”et enormt potentiale for AI i risikohåndtering i forsyningskæder”.

Det samme gør schweiziske RepRisk, der laver business intelligence på ESG (Environmental, social, governance) og bruger information om både forurening, arbejdsforhold, afskovning og alt andet, der kan påstås at være en del af et selskabs totale, menneskeskabte aftryk.

Indtil videre tolker man ikke som sådan på de mange data, men til at validere og sortere i de mange tusinde oplysninger er AI-algoritmer uundværlige, og med CEO Philipp Aebys ord, så vil det for alvor komme til sin ret i løbet af de næste fem år.

Oplysninger bliver nemmere tilgængelige
Endelig er tyske SAP også ved at investere i kunstig intelligens for at kunne tilbyde sine kunder endnu mere information. Mere præcist fylder man leverandørdata om sociale og miljørelaterede emner ind i sit Ariba Supplier Risk-system, for på den måde at kunne hjælpe eksempelvis producenter med at forebygge negative sager.

Mange SMV’er har således ofte ikke et kontor i nærheden af deres supply chain-partnere, og her kan systemet assistere dem med data, der kan identificere eventuelle leverandører, der kan være problematiske i forhold til at overholde retningslinjer i en bæredygtighedsstrategi.

Læs også: Ikea vil bruge 1 mia. euro på bæredygtighed i forsyningskæden

Ved at indsamle data fra både offentligt tilgængelige kilder og monitoreringsteknologier som sensorer og luftfotodatabaser, gør systemet indsigter, der tidligere var svært tilgængelige, mulige at få fingre i ”uden at sende en helikopter af sted”, som vice president of products and innovation for SAP Ariba, Padmini Ranganathan, formulerer det.

-AK

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

16.06.2024CSR.dk

Grønne organisationer: Danske pensionsselskaber bør droppe nye investeringer i intensiv animalsk fødevareproduktion

14.06.2024CSR.dk

AI-metode afslører millioner af døde træer, skjult blandt de levende, før Californiens historiske skovbrande i 2020

04.06.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

Mommark Marina Seaside Bistro udnævnt som Årets medlem af REFOOD mærket 2024

03.06.2024Forenede Service

Sponseret

Kantinevirksomhed omlægger til 100% økologisk dansk mel og korn i nyt strategisk samarbejde

31.05.2024Daka Denmark A/S

Sponseret

MÆRKNINGSORDNING UDVIDER FESTIVALENS MADSPILDSSAMARBEJDE

17.05.2024CSR.dk

Flere kommuner arbejder med CO2-reduktion i indkøb

14.05.2024Fristads Kansas

Sponseret

Fristads præsenterer konceptet Forsbo: Arbejdstøj til industrien - med miljøvaredeklaration

13.05.2024Mars Danmark

Sponseret

Elektriske lastbiler hjælper Mars med at spare CO2 på tværs af Europa

Jobmarked

Se alle

ista Danmark A/S

Salgsassistent til kampagnesalg

Drømmer du om en karriere inden for salg og rådgivning? Så har ista brug for dig.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

ista Danmark A/S

Kontorassistent til Team Aflæsning og Service

ista Danmark søger en kontorassistent til vores Team Aflæsning og Service i Ballerup

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

27.06.2024

Energi Danmark A/S

Junior ESG Analyst

Do you want to work in a leading Nordic energy trading company and be a part of a newly established ESG team? Do you thrive in an international environment and want to contribute to the green transition? Then you could be our Junior ESG Analyst.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

29.06.2024

Rambøll A/S

Commercial Lead, Incept Sustainability

We're looking for a passionate sustainability professional to help us take our offering, Incept Sustainability, to the next level.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

KØBENHAVNS KOMMUNE

Konsulent til Bæredygtige Indkøb (barselsvikariat)

Vil du arbejde med menneske- og arbejdstagerrettigheder i globale værdikæder? Vil du være til at med at omsætte politiske ambitioner om bæredygtighed i Københavns Kommunes værdikæde til praksis? Vil du arbejde med at stille ambitiøse krav til beskyttelse af bl.a. af menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, klima og miljø i kommunens kontrakter, og sikre at disse overholdes?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.06.2024

Dagrofa aps

Brænder du for grøn omstilling i Dagligvarehandlen?

I Dagrofa- koncernen intensiverer vi i disse dage vores fokus på bæredygtighed og samfundsansvar, herunder kommende lovgivning på CSRD, samt udvikling af en ny klimaplan. Vi arbejder intensivt med at indfri vores målsætninger på området og søger derfor en ESG- analytiker til vores CSR-team.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

24.06.2024

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

To konsulenter til forsvarets arbejde med ESG og CSR

Vi kan tilbyde et arbejde der giver mening og en spændende og udviklende stilling som konsulent, hvor du vil blive central i arbejdet med CSR og ESG i Forsvarets anskaffelser.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

15.06.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
access2innovation
Morgenmøde
Combining aid, trade, and development finance into the Ugandan agriculture sector

In this Virtual A2i Talk, Ole Dahl Rasmussen from the Danish Embassy in Uganda and Moses Nyabila, CEO of aBi Development, will talk about current initiatives and programs that support the development and financing of the Ugandan agriculture sector. This includes, lessons learned, from the recent Danish business delegation to Uganda, co-organised by Access2innovation, the Danish Agriculture & Food Council and the Embassy.

Dato

14.06.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Juni

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

17.06.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Upstream-udledninger

Bliv klogere på de 8 upstream-kategorier i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én eller én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er gratis og en del af Sustainable Business Solutions webinarserie, "ESG to the point".

Dato

18.06.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

PwC Danmark
Webinar
Corporate ESG Reporting 2024 - Learn From the Best

PwC's annual conference, 'the CFO's agenda', celebrates the best annual reports among the C25 listed companies and the 10 largest non-listed and large cap companies in Denmark.

Dato

18.06.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Etisk Handel Danmark
Kursus
Ansvarlig Indkøbspraksis: En nøgle til vellykket due diligence

Du vil blive opmærksom på de bæredygtighedsrisici, der er forbundet med blandt andet prispres og sidste-øjebliks-ændringer i produktionsplanlægningen, når vi d. 18. juni 2024 stiller skarpt på ansvarlig indkøbspraksis.

Dato

18.06.2024

Tid

12:00

Sted

Overgaden Oven Vandet 101415 København

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C