97 tons overskudsmad får nyt liv takket være samarbejde mellem Dagrofa Foodservice og Stop Spild Lokalt
Samarbejdet mellem fødevaregrossisten Dagrofa Foodservice og den frivillige organisation Stop Spild Lokalt har indtil videre i år sikret, at 97 tons overskudsmad ikke er gået til spilde. I stedet er fødevarerne blevet delt ud til økonomisk pressede personer og familier over hele landet.
Her ses adm. direktør i Dagrofa Foodservice Michael Christensen i færd med at pakke en bil med overskudsvarer, som bliver doneret fra en af fødevaregrossistens Cash & Carry-butikker til den frivillige organisation Stop Spild Lokalt.. Foto: Mads Ejstrup
Mandag den 29. september markerede Danmark den Nationale Madspildsdag, og i den anledning har Dagrofa Foodservice og Stop Spild Lokalt gjort status.
Den fælles optælling viser, at Dagrofa Foodservice fra januar til august 2025 har doneret hele 97 tons overskudsfødevarer til den frivillige organisation. Det er en stigning på cirka 10 tons sammenlignet med samme periode sidste år.
Ren praktisk foregår donationen fra Dagrofa Foodservice via de lokale Cash & Carry-butikker, hvor overskudsvarer bliver sat til side. Herfra afhentes de af frivillige fra Stop Spild Lokalt, som har specialiseret sig i at gøre fødevarer fra erhvervslivet tilgængelige for personer og familier med økonomiske udfordringer.
Opgørelsen for 2025 viser, at det primært er frugt og grønt, mejeriprodukter og æg, kød, brød samt snacks, der bliver reddet fra madspildscontaineren, og i stedet finder vej til spisebordet.
Salgsdirektør i Dagrofa Foodservices Cash & Carry-kæde Kenneth Linde glæder sig over, at overskudsvarerne ikke går til spilde takket være de lokale indsatser.
Han fortæller:
-I 2023 indgik vi som den første fødevaregrossist i Danmark en national aftale med Stop Spild Lokalt, og de nyeste tal viser tydeligt, at partnerskabet i praksis lever i bedste velgående på tværs af landet. Det skyldes, at vores Cash & Carry-medarbejdere og de frivillige ildsjæle fra Stop Spild Lokalt har fået etableret stærke relationer, som medvirker til, at rigtig mange økonomisk trængte mennesker får nemmere adgang til nogle gode madoplevelser.
Kenneth Linde fortsætter:
-Vi arbejder naturligvis benhårdt i vores Cash & Carry-butikker for at reducere mængden af madspild, men det er i sagens natur svært helt at komme til livs. Derfor fungerer det rigtig godt for vores butikker i hverdagen med den tætte kontakt de lokale Madoaser, som Stop Spild Lokalt står bag.
Stop Spild Lokalt blev grundlagt i 2016 af den dengang 17-årige Rasmus Erichsen, og siden da er organisationen vokset markant. I dag er der ca. 300.000 medlemmer i lokale Stop Spild Lokalt Facebookgrupper, og der er etableret lokale Madoaser over hele landet.
Efterspørgslen på overskudsvarer er stor
Stifter og CEO i Stop Spild Lokalt, Rasmus Erichsen, sætter pris på donationerne fra Dagrofa Foodservice, som spænder bredt lige fra kartofler til kompot.
Han siger:
-Vi er meget glade for at kunne hjælpe Dagrofa Foodservice med at minimere sit madspild, og vores lokale frivillige sætter stor pris på samarbejdet med Cash & Carry-butikkerne, hvor de afhenter overskudsvarer flere gange ugentligt. Desværre oplever vi, at der er flere og flere mennesker, som har brug for et tilbud som maduddeling fra vores Madoaser. Heldigvis oplever vi også en tilsvarende opbakning fra erhvervslivet, og donationerne fra Dagrofa Foodservice har stor betydning for os.
Hos Dagrofa Foodservice er det Marie Serup Weisel, der som ansvarlig for bæredygtighed står i spidsen for fødevaregrossistens grønne omstilling.
Hun understreger, at kampen mod madspild er et helt centralt indsatsområde, og en vigtig del af virksomhedens bæredygtige strategi:
-På tværs af hele Dagrofa-koncernen bakker vi op om de danske målsætninger om at reducere madspild i både detailhandlen og foodservice. Det kræver en vedholdende indsats, hvor vi tager mange forskellige værktøjer i brug som f.eks. samarbejdet mellem Cash & Carry-butikkerne og de frivillige hos Stop Spild Lokalt. For nylig besøgte jeg Madoasen i Glostrup, hvor det blev helt tydeligt for mig at donationerne gør en kæmpe forskel, og vi skal sammen med Stop Spild Lokalt overveje, hvordan vi i fællesskab udvikler partnerskabet yderligere.
Partnerskabet mellem Dagrofa Foodservice og Stop Spild Lokalt dækker hele landet, men det er særligt Cash & Carry-butikkerne i Frederikshavn, Holbæk, Valby, Amager og på Østerbro, der bidrager med de største mængder af overskudsmad til indsatsen mod madspild.
I anledning af Danmarks Nationale Madspildsdag den 29. september arrangerede Stop Spild Lokalt en ekstraordinær uddeling fra organisationens nye Madoase på Frederiksberg. Her deltog Michael Christensen, adm. direktør i Dagrofa Foodservice, som frivillig hjælper. Ud over overskudsvarer donerede Dagrofa Foodservice også en køletrailer til uddelingen.
Samme dag deltog en delegation fra Dagrofa og Dagrofa Foodservice i JunkFoods Bedste Madspildsmesterskaber, hvor der blev kokkereret måltider til fordel for gadens folk og væresteder.
For nylig besøgte en større delegation fra Dagrofa/Dagrofa Foodservice den Madoase i Glostrup hvorfra, at frivillige fra Stop Spild Lokalt uddeler overskudsvarer fra erhvervslivet.. Foto: Mads Ejstrup
Her ses stifter af Stop Spild Lokalt Rasmus Erichsen (i midten) sammen med Michael Christensen, der er adm. direktør i Dagrofa Foodservice (til højre).. Foto: Mads Ejstrup
Fakta - Dagrofa Foodservice:
- Dagrofa Foodservice er en ledende totalleverandør til foodservicesektoren i Danmark og en del af Dagrofa-koncernen, som bl.a. også står bag detailkæderne MENY, Spar, Min Købmand og Let-Køb samt Dagrofa Logistik.
- Dagrofa Foodservice står stærkt i markedet inden for kantiner og hoteller, og vi leverer til mange forskellige kundesegmenter – fra den lokale café til fine dining-restauranter.
- Vi har 30 Cash & Carry-butikker over hele landet og specialistselskaberne Grambogård, HKI Ost. Prima Frugt og Grøn Fokus. Hovedsædet er på terminalen i Ishøj, og vi har også logistikterminaler i Middelfart, Aalborg og Thisted.
- Læs mere på www.dgfs.dk.
Fakta - Stop Spild Lokalt:
- Stop Spild Lokalt er en social madspildsorganisation, som blev etableret i 2016 af den dengang kun 17-årige Rasmus Erichsen.
- Formålet er at hjælpe økonomisk trængte personer og familier i lokalsamfundet og samtidig mindske madspild.
- Stop Spild Lokalt er Danmarks største frivillige organisation, der systematisk, fødevaresikkert og sporbart deler overskudsmad ud, som ellers ville have mættet Danmarks containere og skraldespande.
- Læs mere på https://stopspildlokalt.dk/.