Wholi Foods sætter insekter på menuen

De er på vej frem i verden, sætter bæredygtighed højt og har blik for den gode forretning. Historien om Wholi Foods er ikke kun den om to idealistiske stiftere, der vil redde verden ved at lære os at spise flere insekter.

Malena Sigurgeirsdóttir og Jessica Buhl Nielsen, Wholi Foods.

12.10.2018

CSR.dk

”Vores vision er at skabe en bæredygtig madkultur” – så kort kan det siges om baggrunden for Wholi Foods, men uden at være blot endnu et smart slogan, så mener de to stiftere det rent faktisk, endda alvorligt. Og de er villige til at bakke det op med handling.

”Vi vil gerne skubbe til bæredygtighed og verdensfornemmelse, det gælder ikke kun om at spise smartere og bedre ved at bruge insekter i maden, men også om at producere og handle mere etisk. Det forsøger vi at inkorporere i vores virksomhed,” fortæller Jessica Buhl Nielsen, som er den ene stifter bag Wholi Foods, der siden 2016 har lavet fødevareprodukter med brug af insekter som kerneingrediens.

En god forretning med tråde til verden
Passion og idealisme er to af de vigtigste drivkræfter for Jessica og medstifter Malena Sigurgeirsdóttir, men samtidig har de blikket rettet mod at skabe en økonomisk bæredygtig forretning.

”Vi vil vise, at man kan leve af det her, at bæredygtighed kan gøre en forskel, både for miljø, mennesker og vores pengepung. Vi ville gerne skabe en virksomhed, der redder verden og samtidig tjener penge. Men vi er selvfølgelig drevet af vores engagement, der starter og slutter det,” siger Jessica.

Ligesom Malena har Jessica været aktiv i internationalt udviklingsarbejde, og fik på den måde syn for, hvad madkultur i den fattige del af verden kan byde på. Her oplevede de begge at insekter var en vigtig bestanddel af fødevareindtaget, og at netop insekter kunne være både sundere og mere i tråd med miljøets og menneskets behov.
Med udgangspunkt i at insekter er vejen frem for en mere bæredygtig produktion, også i den rige del af verden, fik de under navnet ’Dare to Eat’ og med base i CPH Food Space sat gang i en produktserie, som forhandles i både Irma, Mad&Vin og en række specialbutikker. Det seneste skud på stammen er en proteinbar, som flere fitnesscentre har taget til sig.

De henter insekterne til deres produkter hjem fra Holland, men har også en aftale med producenter i Cambodia igennem Folkekirkens Nødhjælp.

Økosystem og netværk
Nu hedder virksomheden Wholi Foods, og de to ildsjæle er rykket ud af madiværksættermiljøet i CPH Food Space.

”Vi ville gerne være del af et økosystem med konsulenter og adgang til netværk, da vi startede op. Vi deltog også i Væksthusets tilbud Copenhagen Food Startup, som gav os kompetencer og sparring. Vi lærte en del af andre startups, især dem med fysiske produkter, for det kunne vi spejle os i,” siger Jessica om opstarten.

”Mange iværksættere har ikke produkter som vi har, det er noget andet at køre det hele online og basere sig på fx en app. Vi har mange andre hensyn, opbevaring, holdbarhed og logistik, for blot at nævne et par stykker,” fortæller Malena, og fortsætter:

”Vi er nået til et punkt, hvor det hele skal gå lidt hurtigere, for tid er bare en ressource vi ikke har nok af. Her får vi stadig god hjælp fra Væksthuset, hvor vores konsulent hjælper os med økonomistyring og har givet os et netværk med kontakter i udlandet, hvor vi nu kan få tingene produceret til en rimelig pris, for vi skal have lavet flere produkter på én gang.”

Allerede nu sælger Wholi Foods i udlandet, hvor Tyskland og England er de første lande på menuen.

Vi er en bevægelse
Men selvom tempoet er et andet end i starten, er Jessica og Malena ikke i tvivl om, at potentialet er til stede for en bæredygtig forretning, der sætter fokus på deres kernebudskab om at redde verden gennem en bedre madkultur.

”Vi ser vores virksomhed som en bevægelse, vi vil gerne være det naturlige sted for insekter og skabe et univers for den her type af fødevarer, hvor vi også underviser og videreudvikler. Og vi har masser af idéer til produktudvikling, vi laver allerede nu en halloumi, det næste vi kigger på er nok knækbrød og falafler. Det giver helt nye muligheder for at skalere vores koncept, hvilket selvfølgelig er målet,” siger Malena, og slutter af:

”Vi er faktisk involveret i primær produktion i Cambodia og prøver at være så innovative som muligt, fx vil vi skabe en bæredygtig model, hvor vi kan støtte lokale bønder og insektproducenter mere direkte, her er der ofte tale om kvinder, så dem støtter vi også med vores arbejde.”

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

Danske C25-selskaber har øget omfanget af deres frivillige skatterapportering

03.05.2024CSR.dk

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

02.05.2024Dagrofa aps

Sponseret

Dagrofa: Fokus på energibesparelser reducerer klimaaftryk med 14 %

01.05.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Danica Pension dropper olieinvesteringer efter opråb fra kunder

01.05.2024CSR.dk

Regeringsrapport konkluderer at klimamål er inden for rækkevidde

30.04.2024CSR.dk

Forbedret sikkerhed på danske skibe

30.04.2024Lübech Living ApS

Sponseret

100% genbrugsglas frem for nyt glas

29.04.2024Solar Danmark A/S

Sponseret

Solar er klar til at rådgive kunder om tsunami af nye regler om bæredygtighed

Jobmarked

Se alle

UN Global Compact Network Denmark

Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SIMAC, Svendborg International Maritime Academy

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Konference
GRØN - en praksisnær konference

14 oplægsholdere og 11 virksomheder/organisationer viser dig på 1 konference, hvordan du i praksis omstiller fra en lineær til en mere bæredygtig cirkulær forretningsmodel. Alt sammen til 0 kr. - det kræver blot du tilmelder dig.

Dato

08.05.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

13.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Food Nation
Konference
Danish Delegation in Vietnam: Sustainable and efficient agri-food production

May 14 – 16, 2024, a Danish delegation will visit Vietnam for an export promotion with focus on sustainable solutions for food production and processing.

Dato

14.05.2024

Sted

Ho Chi Minh City

BSR
Workshop
Bringing Nature In: A Workshop to Jumpstart Your Nature Strategy

The importance of addressing the impacts and risks related to nature and biodiversity have never been more pressing for businesses. However, navigating this complex terrain can be daunting as it overlaps with other sustainability areas, making it difficult to know where to start and what to focus on.

Dato

14.05.2024

Tid

08:30

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Kolding i maj

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Kolding

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Mini MBA – Lederuddannelse

Aros Mini MBA er Danmarks mest ambitiøse Mini MBA – udviklet i tæt samarbejde med landets førende ledelsesekspert, professor Steen Hildebrandt. Lederuddannelsen indfører dig i de klassiske MBA-fag og giver dig samtidig det mest aktuelle inden for ledelse.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus