Wholi Foods sætter insekter på menuen

De er på vej frem i verden, sætter bæredygtighed højt og har blik for den gode forretning. Historien om Wholi Foods er ikke kun den om to idealistiske stiftere, der vil redde verden ved at lære os at spise flere insekter.

Malena Sigurgeirsdóttir og Jessica Buhl Nielsen, Wholi Foods.

12.10.2018

CSR.dk

”Vores vision er at skabe en bæredygtig madkultur” – så kort kan det siges om baggrunden for Wholi Foods, men uden at være blot endnu et smart slogan, så mener de to stiftere det rent faktisk, endda alvorligt. Og de er villige til at bakke det op med handling.

”Vi vil gerne skubbe til bæredygtighed og verdensfornemmelse, det gælder ikke kun om at spise smartere og bedre ved at bruge insekter i maden, men også om at producere og handle mere etisk. Det forsøger vi at inkorporere i vores virksomhed,” fortæller Jessica Buhl Nielsen, som er den ene stifter bag Wholi Foods, der siden 2016 har lavet fødevareprodukter med brug af insekter som kerneingrediens.

En god forretning med tråde til verden
Passion og idealisme er to af de vigtigste drivkræfter for Jessica og medstifter Malena Sigurgeirsdóttir, men samtidig har de blikket rettet mod at skabe en økonomisk bæredygtig forretning.

”Vi vil vise, at man kan leve af det her, at bæredygtighed kan gøre en forskel, både for miljø, mennesker og vores pengepung. Vi ville gerne skabe en virksomhed, der redder verden og samtidig tjener penge. Men vi er selvfølgelig drevet af vores engagement, der starter og slutter det,” siger Jessica.

Ligesom Malena har Jessica været aktiv i internationalt udviklingsarbejde, og fik på den måde syn for, hvad madkultur i den fattige del af verden kan byde på. Her oplevede de begge at insekter var en vigtig bestanddel af fødevareindtaget, og at netop insekter kunne være både sundere og mere i tråd med miljøets og menneskets behov.
Med udgangspunkt i at insekter er vejen frem for en mere bæredygtig produktion, også i den rige del af verden, fik de under navnet ’Dare to Eat’ og med base i CPH Food Space sat gang i en produktserie, som forhandles i både Irma, Mad&Vin og en række specialbutikker. Det seneste skud på stammen er en proteinbar, som flere fitnesscentre har taget til sig.

De henter insekterne til deres produkter hjem fra Holland, men har også en aftale med producenter i Cambodia igennem Folkekirkens Nødhjælp.

Økosystem og netværk
Nu hedder virksomheden Wholi Foods, og de to ildsjæle er rykket ud af madiværksættermiljøet i CPH Food Space.

”Vi ville gerne være del af et økosystem med konsulenter og adgang til netværk, da vi startede op. Vi deltog også i Væksthusets tilbud Copenhagen Food Startup, som gav os kompetencer og sparring. Vi lærte en del af andre startups, især dem med fysiske produkter, for det kunne vi spejle os i,” siger Jessica om opstarten.

”Mange iværksættere har ikke produkter som vi har, det er noget andet at køre det hele online og basere sig på fx en app. Vi har mange andre hensyn, opbevaring, holdbarhed og logistik, for blot at nævne et par stykker,” fortæller Malena, og fortsætter:

”Vi er nået til et punkt, hvor det hele skal gå lidt hurtigere, for tid er bare en ressource vi ikke har nok af. Her får vi stadig god hjælp fra Væksthuset, hvor vores konsulent hjælper os med økonomistyring og har givet os et netværk med kontakter i udlandet, hvor vi nu kan få tingene produceret til en rimelig pris, for vi skal have lavet flere produkter på én gang.”

Allerede nu sælger Wholi Foods i udlandet, hvor Tyskland og England er de første lande på menuen.

Vi er en bevægelse
Men selvom tempoet er et andet end i starten, er Jessica og Malena ikke i tvivl om, at potentialet er til stede for en bæredygtig forretning, der sætter fokus på deres kernebudskab om at redde verden gennem en bedre madkultur.

”Vi ser vores virksomhed som en bevægelse, vi vil gerne være det naturlige sted for insekter og skabe et univers for den her type af fødevarer, hvor vi også underviser og videreudvikler. Og vi har masser af idéer til produktudvikling, vi laver allerede nu en halloumi, det næste vi kigger på er nok knækbrød og falafler. Det giver helt nye muligheder for at skalere vores koncept, hvilket selvfølgelig er målet,” siger Malena, og slutter af:

”Vi er faktisk involveret i primær produktion i Cambodia og prøver at være så innovative som muligt, fx vil vi skabe en bæredygtig model, hvor vi kan støtte lokale bønder og insektproducenter mere direkte, her er der ofte tale om kvinder, så dem støtter vi også med vores arbejde.”

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.07.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Danskerne elsker genbrug – især om sommeren

02.07.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Danmarks første anlæg til anvendelse af regnvand i industriproduktion er sat i drift

01.07.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Podcast til sommerferien

01.07.2025CSR.dk

Nordea justerer regler efter lån til oliegigant

01.07.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nu kan festivaler og andre events svanemærkes

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K