Vandforsyninger råber om hjælp

Sikkerhedszoner på op til 300 m vil ifølge Danmarks seks største vandforsyninger kun koste mellem 20 og 40 mio. kroner om året i kompensation til landmændene. Det svarer til 7,50 kr. per dansker per år – mindre end prisen på en halv liter kildevand. Uden nødvendig beskyttelse venter ifølge selskaberne en fremtidig milliardregning.

02.07.2010

CSR.dk

De danske vandværker tager i gennemsnit to drikkevandsboringer ud af drift om ugen på grund af forurening med sprøjtegifte - fra landbrug, industri, kommuner og private. Og problemet med at finde nyt, rent drikkevand til danskerne vokser.

Forureningen er dyr for de danske vandforbrugere. Det koster typisk mellem to og fem mio. kr. at etablere en drikkevandsboring. Det svarer til, at forbrugerne hvert år mister mellem 200 og 500 mio. kroner på grund af forurening med sprøjtegifte.

Derfor har direktørerne for landets største vandforsyninger: København, Århus, Aalborg, Odense, Randers og Esbjerg sammen skrevet en kronik med konkrete forslag til løsning af problemet. Kronikken bringes i dag af Berlingske Tidende.

Forsigtighedsprincippet skal være bærende
De seks direktører foreslår bl.a., at Folketinget så hurtigt som muligt vedtager en lovgivning, der sikrer:

  • At regeringens forslag om en udvidelse af den fysiske beskyttelseszone omkring vandboringerne fra 10 meter til mindst 25 meter gennemføres. Inden for denne zone bør enhver form for sprøjtegifte og kemiske stoffer fra landbrug, industri eller andre være forbudt.
  • At det bliver muligt at udvide beskyttelseszonen op til 300 meter, hvis det er nødvendigt for at beskytte drikkevandet. Alle undersøgelser peger på, at 25 meters zonen er utilstrækkelig de fleste steder. Derfor bør det være de lokale vandgeologiske forhold, der afgør størrelsen på beskyttelseszonen. Og forsigtighedsprincippet bør her være det bærende lovprincip bag fastlægning af zonens omfang.
  • Gennemførelse af ekspropriation, hvis den nødvendige beskyttelseszone ikke kan etableres ad frivillighedens vej på rimelige vilkår og inden for en overskuelig periode.


Og de seks direktører sender i kronikken følgende appel:
”De danske vandselskaber tørster efter handling! Hjælp os med at bremse forureningen. Hjælp os med at bevare det rene grundvand. Og hjælp os med at friholde vandkunderne for en fremtidig milliard-regning. Det er vores appel til det danske Folketing.”

Miljøminister Karen Ellemann (V) var den 18. juni i åbent samråd om problemet. Desværre er hendes og regeringens initiativer ikke tilstrækkelige til at løse problemet.

Med Grøn Vækst vil regeringen indføre 25 m beskyttelseszoner – det vil for langt de fleste boringer være utilstrækkeligt. Med Grøn Vækst har regeringen valgt at se bort fra en aftale mellem Landbrug og Fødevarer og DANVA. Foreningerne har allerede i foråret 2009 indgået en aftale om en mere effektiv, obligatorisk grundvandsbeskyttelse med beskyttelsesområder på op mod 300 m omkring vandboringerne. Det produktionstab, som landmanden måtte få heraf, skal han kompenseres for.

DANVA estimerer, at det vil koste mellem 20 og 40 mio. kr. om året at kompensere landbruget, hvis man vælger at udlægge beskyttelseszoner i henhold til Miljøstyrelsens Vejledning ”Boringsnære beskyttelsesområder” fra 2007.

-KPE

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

26.04.2024CSR.dk

Et udvalg fra nyhedstrømmen

26.04.2024CSR.dk

Større sikkerhed for ansvarligt tømmer på vej

26.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Show your commitment to Food Safety with FSSC 22000 version 6

25.04.2024CSR.dk

OL i Paris planlægger efter opdateret ISO-standard for bæredygtighed

24.04.2024Prysmian Group Denmark A/S

Sponseret

Prysmian investerer 1,8 mia. euro i kapacitetsudvidelse

23.04.2024CSR.dk

Medarbejderne får klima-ild i øjnene

22.04.2024BSR

Sponseret

Beyond 2025: Setting Credible Sustainability Goals for Long-Term Impact

22.04.2024CSR.dk

Internationale forskere: Reducér plastikforbrug før genanvendelse

Jobmarked

Se alle

SIMAC, Svendborg International Maritime Academy

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
SUSTAINX ApS
Webinar
Hvordan lykkes man som ESG-ansvarlig?

Et indblik i opgaver, processer og strategier

Dato

30.04.2024

Tid

11:00

Sted

Teams

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

30.04.2024

Sted

Aros Konference, København

HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB
Konference
Bæredygtig finansiering – det skal du vide

Omstillingen til en bæredygtig fremtid kræver kapital – meget kapital. Kom med til debatten, hvor vi med sustainability linked finansiering som omdrejningspunkt giver dig indblik i ESG performance og transformation af virksomheder.

Dato

02.05.2024

Tid

15:30

Sted

Philip Heymans Allé 7, 2900 Hellerup

access2innovation
Morgenmøde
African soils and how they affect agriculture development

Virtual A2i Talk

Dato

03.05.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

2030 Builders
Møde
Networking - Wine and Walnuts

Join us for a casual afternoon of engaging stories and discussions around the Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD), away from conventional corporate presentations. Dive deep into the sustainability challenges and triumphs, share experiences, and connect with like-minded individuals over wine and walnuts.

Dato

03.05.2024

Tid

15:30

Sted

Fuglevangsvej 11

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
GRØN - en praksisnær konference

14 oplægsholdere og 11 virksomheder/organisationer viser dig på 1 konference, hvordan du i praksis omstiller fra en lineær til en mere bæredygtig cirkulær forretningsmodel. Alt sammen til 0 kr. - det kræver blot du tilmelder dig.

Dato

08.05.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J