Unik konference og kursus om madspild på mega-events
Det prisbelønnede initiativ Det Runde Bord har opnået enestående resultater på madspildsfronten. Under årets Roskilde Festival deler Det Runde Bord ud af sin viden på hands-on kursusforløb, som suppleres med en højprofileret konference og et Magic Moment
Peter Haugelund, direktør i Det Runde Bord: "Mad er omsorg for andre mennesker i sin reneste form".
Oplev navne som Christian Puglisi, Michelin-kok og ejer af den økologisk restaurant Relæ, Søren Ejlersen, ejer af Årstiderne, Michael Museth, chef for Folkets Madhus, Bo Frederiksen, rektor i Meyers Madhus, og mange flere. Og hop på et kursusforløb, hvor du kan opleve logistikken, som effektivt nedbringer madspild på en stor festival.
Du kender det godt: Du står ved en overdådig buffet bugnende af mad, og du mister næsten appetitten af at tænke på, at når du og de andre gæster er færdige med at spise, smides det meste af den gode mad ud. For maden er omfattet af et regelsæt, som gør, at den sjældent kan gemmes. Således er der fastsat strenge regler om at bevare kølekæden, holde sporbarhed og sikre en høj hygiejne fra råvare til tallerken. Men hvad nu hvis madspildet blev reduceret til et absolut minimum ved at tænke bare lidt smartere? Og hvad hvis et hold af dygtige kokke kunne omdanne det madspild, der alligevel opstår, til madoverskud, som kan bruges i nærende måltider til dem, der behøver det allermest; de socialt udsatte og flygtninge?
Madspildet fra en buffet er peanuts. Der, hvor madspild genereres i utrolige mængder, er på megaeventene: Sommerens festivaler og sportsarrangementer, vinterens messer og kæmpekonferencer. Det er events med store ryk ind og hurtige exit, og præmissen for at stille de store menneskemassers sult er enorme mængder af gode råvarer og færdiglavet mad. Meget af det ender som nytteløst spild i affaldsstrømmen, når den sidste gæst er gået, og arealerne ryddes. Med mindre en af landets madspildsorganisationer rykker ind og tager maden under kærlig behandling.
Prisbelønnet indsats
”Mad er omsorg for andre mennesker i sin reneste form. Når vi smider mad ud, så svigter vi den omsorg. Det Runde Bord er sat i verden for at få den omsorg ud til de, der har så hårdt brug for den – de fattige, de hjemløse, dem som samfundet har svigtet,” siger Peter Haugelund, grundlægger af Det Runde Bord. Det Runde Bord modtog i 2015 Roskilde Festivals miljøpris og samme år yderligere Go Europes miljøpris for sin unikke og effektive indsats for at nedbringe madspildet i festivalens boder og serveringssteder og bearbejde den overskydende mad, så det kommer socialt udsatte til gavn. I 2015 indsamlende og bearbejdede Det Runde Bord hele 35 tons god og sund overskudsmad alene fra Roskilde Festival, der blev omdannet til færdige retter, som blev fordelt til mandeherberger og flygtningeinstitutioner.
Og Det Runde Bord høster ikke bare priser for sin indsats, men også stor anerkendelse i Roskilde Festivals top for sine resultater:
”Det Runde Bords indsats spiller en vigtig rolle for Roskilde Festivals ambition om at skabe bæredygtige mad- og drikkeoplevelser for vores deltagere. En central del af et bæredygtigt fødevaresystem er kampen mod madspild, og dér kan Det Runde Bord noget som ingen andre kan,” siger festivalens Head of Sales & Commercial Partnership Division Hans Christian Smed og fortsætter: ”Madspild kan aldrig undgås, men det kan holdes på et absolut minimum. Det Runde Bord har vist en vej, hvor en madspildsindsats ikke bare blive pæne ord og symbolhandlinger, men skaleres op til at matche den kæmpe maskine som festivalens fødevaresystem er. Derfor modtog Det Runde Bord Roskilde Festivals miljøpris i 2015.”
Vidensdeling gennem kursus og konference
Og det er netop Roskilde Festival, der med sine mere end 130.000 deltagere er blandt de allerstørste mega-events i Europa, som lægger scene til og sætter rammen for Det Runde Bords madspilds-event. Eventet byder på et helt enestående indblik i Det Runde Bords koncept gennem et hands-on kursusforløb, hvor deltagerne kan møde de mange engagerede frivillige i initiativets organisation, en højt profileret konference og et Magic Moment – det øjeblik, hvor overskudsmaden fra de mange boder kommer ind i Det Runde Bords køkkener og bliver lavet til måltider for de socialt udsatte.
Det er en glad Peter Haugelund, som fortæller om eventet: ”Vi er meget, meget stolte over, at det er lykkedes os at få det her op at stå, og så endda under Roskilde Festival – vi dybt taknemmelige for det samarbejde, vi har med dem, og den støtte, de giver os. Festivallen åbner sine døre op, så vi kan komme ind på festivalen til et smugkig allerede om tirsdagen og mødes med en af boderne og til en snak med folk fra festivalen. Derudover har vi på konferencen både glæde af Hans Christian Smed, som er med i festivalens topledelse, og en af deres topkokke. Jeg kan derfor garantere, at konferencen og vores kursus ikke bare bliver en omgang tynd snak, men at deltagerne virkelig – og det er så vigtigt for os – får mulighed for høre, hvordan vi i samarbejde med festivalen nedsætter madspildet. Det er ikke bare snak, det er handling, der rykker!”
På kursusforløbet den 27. til 29. juni kan deltagerne møde de ansvarlige for de enkelte funktioner, som sørger for, at maden bliver indsamlet, registreret, behandlet og distribueret under fuld kontrol og efter alle regler om fødevarekontrol . Peter Haugelund selv åbner kurset, og der vil være rigelig mulighed for at få en snak med ham om, hvordan man kommer i gang, men også hvordan man motivere de mange frivillige og skaber glæde omkring det arbejde, der udføres.
Konferencen den 1. juli har en stjernespækket deltagerliste med navne som Christian Puglisi, Michelin-kok og ejer af den økologisk restaurant Relæ, Søren Ejlersen, ejer af Årstiderne, Michael Museth, chef for Folkets Madhus, Bo Frederiksen, rektor i Meyers Madhus, og mange flere.
Endelig er der den 3. juli inkluderet et Magic Moment, der vil være en øjenåbner for de fleste. 35 tons mad blev på sidste års Roskilde Festival behandlet i kæmpe gryder, frosset ind og kørt ud til mandeherberger og flygtningecentre. Det er i sandhed et magisk øjeblik, som kun opstår den ene gang om året.
Læs mere om eventet og tilmeld på http://www.detrundebord.dk/da/roskildefestival2016/