Team Rynkeby værner om det ukommercielle
Samfundsansvarlige projekter risikerer at drukne i succes og miste fokus på velgørenhed, hvis man ikke passer på. Det mener Team Rynkeby, som i 2011 indsamlede knapt ti millioner til kampen mod børnekræft.
På Facebook følger 2.300 mennesker Team Rynkeby med kommentarer og tilkendegivelser. I real life står folk i kø for at komme med på holdet. Foto: .
Knapt 3.000 mennesker står på venteliste for at få lov at cykle med Team Rynkeby til Paris i 2012. Interessen er dermed overvældende. Der er imidlertid kun plads til cirka 800, selvom antallet af hold i 2012 bliver udvidet fra13 til 17. Team Rynkeby er blevet en succes, som mange gerne vil være en del af - et CSR-foregangsprojekt, som andre virksomheder vil vide mere om.
På en lukket konference i det nye initiativ YouMe Shopping 2. februar er Jørn Falk fra Team Rynkeby en af oplægsholderne. Her videregiver erhvervsmagasinet CSR nogle af hans guldkorn. En af Falks væsentlige budskaber er, at der skal være overenstemmelse mellem
kerneprojektet i den sag, virksomheden vælger at støtte, og virksomhedens eget kerneprojekt.
Sundhed er det klare link
Rynkeby Foods udvikler og producerer frugtbaserede produkter som juice og saft, og projektet og virksomheden har sundhed som fælles omdrejningspunkt. Team Rynkeby indgår derfor også i Rynkeby Foods CSR-strategi med det ønske at øge interessen for cykelløb som motionsform og dermed sundhed hos både medarbejdere og det omgivende samfund. Sundhed er derfor et klart link mellem Rynkebys brand, selve begivenheden og Børnecancerfonden.
Må ikke blive kommercielt
Jørn Falk er senior brand marketingsmanager i Rynkeby Foods og selv involveret i Rynkeby Team. Når virksomheder skal beslutte, hvilke CSR-projekter, de vil involvere sig i, er det afgørende at finde et projekt, som passer til virksomhedens egen profil, pointerer Jørn Falk. Det er også vigtigt at adskille virksomheden kommercielle interesser og CSR-projektet. Jørn Falk understreger, at formålet med Team Rynkeby aldrig har været og aldrig må blive at sælge juice:
"Vi er halvhellige med, hvad vi tillader. Vi vil ikke ha' Team Rynkeby-cykler ud i butikkerne, og vi vil ikke acceptere omtale af Team Rynkeby i forbindelse med salg af vores juice. Bliver der en sammenblanding, kan vi jo ikke længere få nogle VIP til at stille op", siger Jørgen Falk.
Langtidsholdbart projekt
I sommeren 2011 begav 584 cykelryttere og 139 hjælpere fordelt på 11 danske og to svenske hold sig ud på den godt 1.200 km lange cykeltur fra Danmark til Paris for at samle penge ind til Børnecancerfonden i Danmark og Barncancerfonden i Sverige. Sommerens tur til Paris var projektets 10. i rækken. Team Rynkeby indsamlede i 2011 i alt 9,722 mio. kr. til kampen mod børnekræft. Det var en fordobling i forhold til året før.
Styrker korpsånd
Team Rynkeby har været med til at styrke sammenholdet og korpsånden i Rynkeby. De hundredvis af timer, som medarbejderne bruger i fællesskab i forbindelse med de ugentlige træninger og med indsamlingen til Børnecancerfonden og den svenske Barncancerfonden, er med til at mindske afstanden mellem medarbejderne lige fra lageret til direktionsgangen. Den adm. direktør, Jørgen Dirksen har for eksempel selv taget turen til Paris syv gange. En konsekvens af projektet er, at flere medarbejdere også har forbedret deres sundhed og interesse for at motionere.
Rynkeby Foods er tilsluttet Global Compact.Team Rynkebys markedsføringsværdi blev i 2010 vurderet af en uafhængig ekspert til at være godt 10 mio. kr. værd. Det er dog ikke noget, Rynkeby selv er optaget af at måle. Læs også artiklen: "Det skal være nemt at gøre det gode".