Software deler CSRD op i mundrette stykker

Med RISMAS CSRD-løsning får man overblik over fremdrift og mulighed for at inddrage hele organisationen.

Corporate Sustainabiliy Reporting Directive (CSRD)  og de tilhørende standarder medfører 84 oplysningskrav med 1144 tilhørende datapunkter for virksomheder. Det er dog kun et minimalt antal virksomheder, som vil skulle rapportere på dem alle. Så compliance-kunsten er at finde ud af hvilke krav, der er relevante for ens virksomhed, og så sørge for at der bliver indsamlet data og fulgt op på nødvendige handlinger.

”Det er et vanvittigt stort direktiv med meget tekst og næsten ufatteligt mange to do’s – som desuden ofte er komplekse. Det, vi er lykkedes med i RISMA, er, at få det hele struktureret og gjort tilgængeligt ved at skære elefanten op i nogle sådan set ret mundrette stykker,” siger Gitte Barsøe Pedersen, Chief Services Officer i softwarevirksomheden RISMA, som udvikler løsninger, der hjælper organisationer med deres governance- og complianceinitiativer.

”Så vidt jeg ved, er vi nogle af de eneste, der leverer et produkt, der tager hele CSRD og standarderne fra A til Z med,” tilføjer hun.

Vælge til og fra
Som allerede nævnt vil næsten ingen virksomheder skulle arbejde med alle 842 oplysningskrav. Til- og fravalg af de enkelte områder sker med basis i en væsentlighedsanalyse/materiality assessment, som da også er er det første, man skal arbejde med i RISMA.

”Og når du har analyseret, vurderet og dokumenteret, at et emne ikke er relevant for din virksomhed, så lukker den del af softwaren ned. Sådan snævrer feltet sig efterhånden ind til det, der er relevant for netop din virksomhed. Det er jo en af fordelene ved softwaren: at man kan lukke op og lukke ned, ud fra hvad der er væsentligt for lige præcis din virksomhed,” forklarer Gitte Barsøe Pedersen.

Det er også muligt at vælge kun at fokusere på de oplysningskrav og datapunkter, der er obligatoriske, til en start. Så får man vist netop det udsnit. Når man senere at klar til at udvide paletten, kan man gøre det.

Det fulde overblik
Når krav og emner således er valgt og afgrænset, så vil RISMA-softwaren hjælpe dig til at vide, hvad kravene er, hvordan man får dem ind i ens virksomhed, hvor langt man er med hvert krav og datapunkt, bl.a. hvor og hvordan man kan dokumentere sine handlinger. Det gør det tydeligt, hvad man allerede har gjort, og hvor dine compliance gaps er, og hvor store de er.

”Du kan helt enkelt i RISMA tracke, hvor langt du er og se, hvilke krav du er i henholdsvis rødt, gult og grønt med – dag for dag, måned for måned. Eller se, hvor mange procent i mål I er, eller hvor stor en andel af oplysningerne I har dokumenteret?,” siger Gitte Barsøe Pedersen.

”Vi hjælper dig med at bryde det ned og tracke fremdrift. Det tror jeg, er en afgørende faktor, når du skal implementere så stort et værk, som det her er,‘’ fortsætter hun.

Fordel ansvaret og opgaven
Hos RISMA er man også meget bevidste om, at for at komme i mål skal der mere til end at omsætte noget tekst til noget, der kan krydses af i et stykke software. Det handler også om involvering af alle de relevante dele af organisationen og sørge for at fordele ansvaret til de relevante personer. Noget der er særlig relevant for CSRD.

”Det er jo ikke ét sted i virksomheden, compliance skal sikres med CSRD. Modsat mange andre complianceprojekter. F.eks. foregår informationssikkerhed primært i IT-afdelingen og, GDPR primært i juridisk afdeling. Men CSRD forgrener sig til rigtig mange steder i organisationen,” siger Gitte Barsøe Pedersen.

Derfor er RISMA designet sådan, at man kan gå ind og allokere og kategorisere datapoints, finde ud af hvor i virksomheden de forskellige krav hører hjemme. Det gør det meget transparent, hvor ansvaret ligger henne og hvor langt de ansvarlige er med netop deres del af opgaven.


Kendt for at gøre compliance nemmere
CSRD-softwaren hos RISMA har kun været tilgængeligt for kunder i nogle måneder, så der er endnu ikke nogen komplette brugervurderinger af netop den del af RISMAs tilbud. Men de foreløbige tilbagemeldinger er man godt tilfreds med.

”Det, vi hører, er, at vores løsning ”…gør det helt vildt pragmatisk og giver godt overblik”. Det kan vi jo ikke være kede af. Også med et øje på fremtiden, hvor der ser ud til at komme stadig mere lovgivning som en udløber af Green Deal, for det er netop vores spidskompetence at gøre lovkrav til software,” afslutter Gitte Barsøe Pedersen.

RISMAs CSRD-løsning

Nøglefunktionaliteterne i RismaRISMAs software til CSRD-compliance er:

  • Afspejler rapporteringsstandardens tre søjler: miljø, bæredygtighed og governance for at skabe nem navigation og informationsflow.
  • Guider etableringen af en kvalitativ og kvantitativ baseline for oplysningskravene på alle datapunkter i baseline-modulet
  • Analyserer alle gaps omhyggeligt for at forstå compliancekravene.
  • Opsætter roller og uddelegerer ansvar med et internt kontrolrammeværk for at sikre compliance.
  • Etablering af et GRC Intelligence Center, der giver et overblik over fremskridtene for at blive klar til at rapportere og visualiserer status for arbejdet til interne interessenter - herunder ledelsesteams.

RISMA er etableret i 2014 og er en førende SaaS-virksomhed, der hjælper organisationer
med at strukturere, håndtere og dokumentere deres indsats på tværs af de forretningskritiske
områder indenfor Governance, Risikostyring og Compliance (GRC).

Området er komplekst og videnstungt at arbejde med, og RISMA har derfor samlet alt i én fleksibel og skalerbar platform, der gør det lettere at oversætte juridiske krav til praktiske opgaver og procedurer.
I takt med, at markedet vokser, og nye behov opstår, fortsætter virksomheden med at tilføje nye complianceløsninger til produktporteføljen og fremtidssikre kundernes GRC-indsats.

Læs mere på www.RISMAsystems.com/csrd

Denne artikel er del af et tema:

Tema: ESG Compliance - hvordan tæmmer man monsteret?

Hvad kan virksomheder gøre for at komme i mål med ESG-compliance – og hvem kan hjælpe med at få det til at ske? Vi ser på compliance i bred forstand, men har særligt fokus på CSRD.

20.06.2023RISMA SYSTEMS A/S

Sponseret

Compliance kræver mobilisering af organisationen

Software deler CSRD op i mundrette stykker

20.06.2023RISMA SYSTEMS A/S

Sponseret

12.06.2023RISMA SYSTEMS A/S

Sponseret

RISMA samler hele CSRD-området under ét styringsværktøj

15.05.2023RISMA SYSTEMS A/S

Sponseret

RISMA stykker din vej sammen i CSRD-junglen

08.06.2022RISMA SYSTEMS A/S

Sponseret

ESG i praksis: Vejen til en bæredygtig værdikæde

10.01.2022RISMA SYSTEMS A/S

Sponseret

Når bæredygtighed er kernen i forretningen