Social bæredygtighed på rygraden

Hustømrerne har altid arbejdet med social bæredygtighed – også inden de vidste, at det hed sådan. Den landsdækkende tømrervirksomhed ansætter bl.a. ekskriminelle lærlinge og har stort fokus på trivsel og sammenhold blandt medarbejderne.

Frederik Fyllgraf (tv) og Morten Villekjær Jensen fra Hustømrerne i Aalborg..

Hustømrerne er en 100 år gammel virksomhed med 250 ansatte – heraf de 75 i Aalborg. Virksomheden er et datterselskab under JBH-gruppen, der også omfatter JORTON A/S og A/S BoligBeton. Aalborg-afdelingen startede i 80’erne og arbejder med både små og store projekter, og for nylig meldte afdelingen sig ind i Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling NordDanmark.  

High five til ekskriminelle
På alle de projekter, Hustømrerne står for, er der minimum 10 % lærlinge som en del af staben. Det er nemlig et af Hustømrernes principper at tage godt imod lærlinge – også dem, der kommer med en anderledes baggrund. Via projektet High Five, der knytter kontakt mellem ekskriminelle unge og virksomheder, har Hustømrerne gennem årene rekrutteret mange lærlinge. Frederik Fyllgraf, afdelingschef hos Hustømrerne i Aalborg, siger om de ekskriminelle lærlinges motivation:
– De er meget taknemmelige for at komme i job, og de vil virkelig gerne det her. Vi oplever faktisk tit, at det er nogle af dem, der præsterer allerbedst. De her gutter har tit været meget unge, da de kom ud i noget skidt, så det er fedt at kunne hjælpe dem videre.

Morten Villekjær Nielsen, servicechef hos Hustømrerne i Aalborg, supplerer:
– Det har altid været en del af vores DNA, at vi skal tage socialt ansvar – men det er nok først inden for de sidste par år, at vi er begyndt at kalde det for ”bæredygtighed”. Tidligere var bæredygtighed jo mest noget, der handlede om at genanvende ressourcerne og den slags.

Fokus på genanvendelse, CØ og energioptimering
Netop ønsket om at få fokus på genanvendelse, cirkulær økonomi og energioptimering var grunden til, at Hustømrernes Aalborg-afdeling i marts 2020 meldte sig ind i NBE, fortæller Morten:

– Vi har måske opnået det, som vi kan inden for social bæredygtighed – nu vil vi gerne bevæge os videre og også være frontløbere på andre områder. Det er jo heldigvis den vej, samfundet går, og mange af vores konkolleger har også fokus på bæredygtighed. Vi ser bl.a., at der begynder at komme krav til affaldssortering i udbudsmaterialerne.

Morten og Frederik siger samstemmende, at miljørigtig affaldshåndtering er et af de svære områder at arbejde med, fordi det både kræver nye vaner hos medarbejderne at affaldssortere, og fordi det er svært at finde samarbejdspartnere, som kan aftage alt affaldet og garantere en miljørigtig behandling. Men det er helt klart et af Hustømrernes fokusområder, og de hilser lovgivning på området velkommen, fordi det vil ligestille alle de håndværksvirksomheder, der byder ind på opgaver.

Input fra bæredygtighedsscreening
Som et led i deres NBE-medlemskab fik Hustømrerne i oktober udført en bæredygtighedsscreening, der hjalp med at identificere en række indsatsområder inden for energi og miljø. Derfor er de nu i gang med at udskifte udendørslamperne i Aalborg-afdelingen til LED-belysning med sensorer – en øvelse, der vurderes at kunne give en el-besparelse på 75 %. Hustømrerne regner også på en omstilling af bilparken til hybrid- eller el-biler – et komplekst regnestykke, der omfatter leasingaftaler og udfordringerne med at skaffe køretøjer, der egner sig til tung last. Men her kommer tiden og udviklingen af markedet nok virksomheden til hjælp, vurderer Frederik.

I bæredygtighedsscreeningen medvirkede en energikonsulent, en erhvervskonsulent, en repræsentant for Aalborg Universitet og NBE’s projektmedarbejder med allround-viden om bæredygtighed. Screeningen gav derfor input til både forretningsudvikling og konkrete miljømæssige og økonomiske besparelses-potentialer. Screeningen følges op af møde mellem Frederik og NBE’s medarbejder.

Vidensdeling med konkolleger
Bæredygtighedsscreeningen var Hustømrernes første direkte kontakt med NBE efter indmeldelsen i marts. Virksomheden glæder sig til meget mere samarbejde og involvering, fortæller Morten:
– Corona har jo været en bremseklods for de fysiske netværksarrangementer, men vi ser helt klart frem til at møde kolleger og relationer gennem NBE. Vi håber at få mange aha-oplevelser og samarbejdspartnere inden for grøn omstilling.

Morten tilføjer, at Hustømrerne også deltager i mange andre netværk, som er mere klassiske salgsnetværk. Her håber han, at NBE vil skille sig ud som et sted med et fælles fagligt mål, og hvor man godt kan vidensdele med konkolleger fra samme branche.

Om Hustømrerne og bæredygtighed

  • Hustømrerne A/S er en landsdækkende tømrervirksomhed med Aalborg som en af de tre firmaadresser.
  • Hustømrerne har gennem mange år samarbejdet med projektet High Five om tilknytning af eks-kriminelle i lærlingefunktion og har altid en andel af lærlinge og praktikanter på min. 10 % af medarbejderstaben.
  • Hustømrerne er medarbejderejet via medarbejderfonde for nuværende og tidligere ansatte.
  • Hustømrerne samarbejder med det socialøkonomiske værksted Råt & Godt, som de modtager lærlinge fra og afsætter byttematerialer til.
  • Hustømrerne er nyindmeldt i NBE og har for nylig gennemgået en bæredygtighedsscreening.

Grønne omstillings-hjerner samles i Aalborg

26.02.2023Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling i NordDanmark

Sponseret

06.07.2021Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling i NordDanmark

Sponseret

Cirkulær innovation for fremtiden

Podcast: social bæredygtighed og ekskriminelle lærlinge

08.04.2021Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling i NordDanmark

Sponseret

08.04.2021Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling i NordDanmark

Sponseret

Det Cirkulære Nordjylland

03.12.2020Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling i NordDanmark

Sponseret

Social bæredygtighed på rygraden

03.11.2020Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling i NordDanmark

Sponseret

Bæredygtighed en døråbner til dialog