Samarbejde skaber bæredygtigt lys i Aalborg’s grønne jungle

I 2017 fik Aalborg Zoo færdiggjort et omfattende lysprojekt, så hele den grønne jungle i dag lyses op af energieffektive LED-lyskilder. En helt naturlig udvikling, der sparer markant på driften, miljøet, giver en årlig el-besparelse på godt 110.000 kr.

Løveunger i Aalborg Zoo.

Antallet af medlemmer i Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling vokser og vi oplever en stigende interesse for flere samarbejder om bæredygtige tiltag. I et netværk får man netop øjnene op for nye grønne muligheder i sin virksomhed, hvor man med få tiltag både kan spare markant på ressourcer og kroner samtidig med, at man begrænser påvirkningen på miljøet.

To NBE-medlemsvirksomheder, Aalborg Zoo og CO2LIGHT, så også en mulighed for et indlysende samarbejde:

I sensommeren/efteråret 2017 fik Aalborg Zoo færdiggjort et omfattende lysprojekt, så hele den grønne jungle i dag lyses op af energieffektive LED-lyskilder. En helt naturlig udvikling, der sparer markant på driften, miljøet, giver en årlig el-besparelse på godt 110.000 kr., og samtidig sikrer bedre vilkår for dyrenes velfærd og dagligdag.
– Projektet har været længe undervejs, men det har også været en besværlig udskiftning af lyset, da vi har haft utroligt mange krav og ønsker, der skulle overholdes ift. dyrenes generelle velfærd i anlægget. Vi tilstræber os altid at begrænse og nedbringe den negative miljømæssige påvirkning, Aalborg Zoo, som virksomhed, har på omgivelserne, og vi omfavner derfor en bæredygtig udvikling, hvorfor vi naturligvis også skulle have grønne LED-lyskilder overalt”, forklarer direktør Henrik Johansen.

CO2LIGHT er én af landets førende producenter og leverandører af energieffektiv belysning til industrien. “Vi har været med siden teknologiens spæde start, og selv været med til at forme udviklingen og løbende hjulpet hundredvis af virksomheder landet over med bæredygtigt lys. Men en så krævende lysoptimering med så mange forskellige produkter, som tilfældet har været med Aalborg Zoo, er første gang for os, men vi er stolte over at blive valgt til opgaven, og har formået et løse den ned til mindste detalje.

– Vi udvikler og producerer selv vores lyskilder, og kan tilpasse vore produkter til, hvad kunderne efterspørger. Vi blev utroligt stolte, da vi i sin tid fik opgaven af Aalborg Zoo. En svær, men bestemt ikke umulig opgave, og i dag er resultatet blevet rigtigt godt. Zoo står nu til at spare markant på både miljø, ressourcer og kroner, og dyrene trives på bedste vis i det nye bæredygtige skær,” understreger udviklingschef Peter Balling.

“Hvad kalder man en giraf med en hovedlampe? Aalborg Zoo’s svar på en omvandrende lygtepæl. Det er naturligvis kun ment i sjov og ikke opfattet som etisk forsvarligt! Det spøjse billedsprog er nærmere en illustration af, hvad vi som virksomhed kan levere, såfremt kunden ønsker det.”

Totaludskiftning – hele vejen rundt
I alt er godt 2600 lyskilder blevet udskiftet de seneste år i både administration, auditoriet, Den afrikanske landsby, Restaurant Skovbakken, Abehusene, ved elefanterne, Tropehuset – ja overalt. Installationen er sket i tæt samarbejde med Erik Fals, en anden lokal virksomhed, og lyskilderne varierer i stor stil med alt fra en lille pære, enkelte lyskilder og 60/60-paneler til Flood Lights og high perfomancerør med aluminium køleprofil med videre.
Projektet blev etableret på en ESCO light serviceaftale, hvilket betyder, at CO2LIGHT har stået for finansieringen, så Aalborg Zoologiske Have har været cash positive fra dag1. Derudover er aftalen etableret med en 5-års garantiperiode med fuld service og vedligeholdelse, hvilket stadig er gældende i dag.

En stor del af det bæredygtige samarbejde er at inspirere hinanden, og her er både vi og Aalborg Zoo meget fokuseret på bæredygtig erhvervsudvikling. Det handler ikke kun om at være grønne i dag, men også imorgen, og her er energieffektiv belysning en stærk måde at sikre en bæredygtig udvikling.

Spørgsmålet er ikke, om man med det utrænede øje kan se forskel på almindelig belysning og bæredygtig LED, men snarere, at dyrene har de mest optimale forhold, mens Aalborg Zoo samtidig har indfriet deres overordnede mål om at være en grøn virksomhed, der tænker på og skåner miljøet.

Historien er bragt på Alt Om Tekniks hjemmeside den 25.01.2018: http://www.altomteknik.dk/nyheder/2018/01/25/co2light-baeredygtigt-lys-i-aalborg-s-groenne-jungle/

Grønne omstillings-hjerner samles i Aalborg

26.02.2023Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling i NordDanmark

Sponseret

06.07.2021Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling i NordDanmark

Sponseret

Cirkulær innovation for fremtiden

Podcast: social bæredygtighed og ekskriminelle lærlinge

08.04.2021Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling i NordDanmark

Sponseret

08.04.2021Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling i NordDanmark

Sponseret

Det Cirkulære Nordjylland

03.12.2020Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling i NordDanmark

Sponseret

Social bæredygtighed på rygraden

03.11.2020Netværk for Bæredygtig Erhvervsudvikling i NordDanmark

Sponseret

Bæredygtighed en døråbner til dialog