Rapport fra frontlinjen: Sådan forbereder virksomhederne sig på nye rapportingskrav

Fire danske virksomheder fortæller kort, hvordan de er i gang med at forberede deres fremtidige rapportering.

15.06.2022

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Gad vide hvordan danske virksomheder arbejder med de nye rapporteringskrav? CSR.dk har stillet en række af sine partnervirksomheder tre spørgsmål for at bidrage med inspiration.

Vi har spurgt virksomhederne om:

  • Hvad de ser som den største forandring, der er undervejs, i forhold til rapportering på samfundsansvar? 
  • Hvad de gør for at forberede sig på nye krav og forventninger?
  • Hvilke dele af virksomheden, der er involveret i det arbejde?

Svarene fra de første fire virksomheder; Topsoe, Nuuday, Nilfisk og Ege Carpets, kan læses i deres helhed længere nede på siden. De spænder vidt, men tre ting er de fælles om: 

  1. Alle er stærkt optaget af at få styr på data. De gør det ikke på samme måde eller med samme motiv, men alle arbejder med at få hold på bæredygtighedsdata.
  2. Der er bred enighed om, at fordi de nye rapporteringskrav fra EU endnu ikke er endeligt vedtaget, så er det lidt som at arbejde med bind for øjnene lige nu.
  3. Opbakningen til ensretning og standardisering af data og det, der omtales som professionalisering af rapportering, er ligeledes bred.

I løbet af de kommende uger, vil vi udgive svar fra flere virksomheder, men de første fire kan læses her:

Topsoe

Hvad ser du/I som den største forandring, der er undervejs, i forhold til rapportering på samfundsansvar? 
Den største forandring er den endnu større forventning til gennemsigtighed, målbarhed og resultater. Fremad stilles der store krav til virksomhedernes forberedelse på rapportering, da der skal fremvises måltal og disse i et vist omfang skal auditeres. Med den nye regulering kommer der også en længe ventet ensretning af rapportering, så bæredygtighedsrapportering faktisk kan sammenlignes på tværs af industrier og virksomheder.

Hvad gør I allerede nu for at forberede jer på nye krav og forventninger? 
Vi arbejder lige nu benhårdt på at få vores bæredygtighedsdata og systemerne herfor modnet. Derudover arbejder vi også på at optimere vores interne governance på rapportering, og ikke mindst etablering af nye roller og ansvar. Vi udgav den første bæredygtighedsrapport i 2018, og siden da er det gået rigtig stærkt. Men vi har stadig noget arbejde foran os, for at være klar på CSRD.

Hvilke dele af jeres virksomhed er involveret i det arbejde? 
Mange er det korte svar! Topsoe’s audit committee overser og godkender rapportering. I styregruppen sidder medlemmer fra direktionen, herunder CEO, CFO, CCO og CSIO (strategy and innovation, red.). Projektledelsen er forankret mellem Finance og Sustainability-afdelingerne som koordinerer med mange interne bidragsydere. Kommunikationsafdelingen har ansvar for layout, tone of voice og brand.

Nuuday

Hvad ser du/I som den største forandring, der er undervejs, i forhold til rapportering på samfundsansvar? 
Vi ved at nye krav med omfattende standardisering er på vej, men kender endnu ikke detaljerne. På et niveau ser vi det som en fordel, at omfattende rapportering bliver obligatorisk, fordi det kan hjælpe med at drive vores bæredygtighedsarbejde internt. Det udestår dog at se, om den nye lovgivnings krav vil flugte med den megen rapportering, vi allerede bedriver på baggrund af krav fra pensionskasserne i vores ejerkreds, til Ecovadis osv. Sideløbende ændrer andre parter som f.eks. Global Compact deres krav til rapportering, så det er et krævende felt.

Vi forudser, at det kan blive ekstremt ressourcekrævende at sørge for kvalitetsdata, hvis der ikke bliver sørget for en høj grad af koordination mellem kravene. Ressourcer, som vi nok hellere ville bruge direkte på at skabe forandring.

Hvad gør I allerede nu for at forberede jer på nye krav og forventninger? 
Vi afventer stadig den endelige udgave af de nye krav. I mellemtiden er vi i gang med et simplificeringsprojekt, hvor vi er i dialog med mange af dem, vi allerede rapporterer til, for at se, om vi kan få ensrettet nogle af de oplysninger, vi sender videre.

Hvilke dele af jeres virksomhed er involveret i det arbejde?
Udviklingen af vores rapporteringssystem bor i vores Sustainability og Public Affairs-team. Men vi arbejder naturligvis sammen med kollegaer fra HR, vores sikkerhedsorganisation og finansafdelingen, fordi de leverer de nødvendige data.

Nilfisk

Hvad ser du/I som den største forandring, der er undervejs, i forhold til rapportering på samfundsansvar? 
I overordnede vendinger er den største forandring af rapporteringsdagsordenen et skifte fra at være et tekst-båret dokument til at blive et data-båret dokument. CSR- og Sustainability-data bliver det bærende element i rapporten fremadrettet, og det betyder fx, at vi skal forme teksten på baggrund af data, ikke omvendt. Det stiller blandt andet krav til virksomhedernes interne data systemer og datakvalitet.

Hvad gør I allerede nu for at forberede jer på nye krav og forventninger? 
Vi laver blandt andet en gap-analyse op imod de kommende rapporteringsstandarder og -rammeværk for nøjagtigt at kunne identificere de nødvendige forbedringer og opstramninger, der skal til, for at Nilfisk kan rapportere i fuld overensstemmelse med det nye compliance-regime. Derudover mander vi op i vores sustainability-team, og vi har fået vores GHG-rapportering fra 2021 verificeret, ligesom vi forventer at gøre os erfaringer med at auditering af CSR-rapporten, inden det bliver et lovkrav.

Hvilke dele af jeres virksomhed er involveret i det arbejde? 
Det korte svar er vores globale finansafdeling og vores globale sustainability-team. Men det er kun starten. Som alle, der arbejder med rapportering, ved, så er der utroligt mange bidragsydere til en rapporteringscyklus. Vi har Nilfisk-kolleger både i Danmark og globalt, der bidrager på forskellig vis. Kæden er ikke stærkere end det svageste led, så vi skal alle have et endnu større fokus på datakvalitet. I forhold til governance er det Nilfisk’s revisionsudvalg, som overser udviklingen indenfor vores CSR-rapportering.

Ege Carpets

Hvad ser du/I som den største forandring, der er undervejs, i forhold til rapportering på samfundsansvar?
Fos os er det nyt at skulle sætte økonomiske beregninger ind i ligningen. Vi har ikke tradition for at opgøre den tredje bundlinje helt konkret i kroner og ører, og vores produkter er meget komplekse. Vi har arbejdet med bæredygtighed i så mange år, at det er en integreret del af vores tankesæt og vores produktionsprocesser, og jeg ved endnu ikke, hvordan vi kan gøre det op i kroner i ører, at vi genanvender 80% af farvestofferne, at vi sender overskudsvarme ud i fjernvarmesystemet, at vi sender affald til genanvendelse osv. Omvendt ved vi heller ikke endnu præcis, hvad kravene omkring dette bliver. Måske er det slet ikke det, vi skal. Derfor er der meget usikkerhed om, hvad vi reelt skal gå i gang med.

Hvad gør I allerede nu for at forberede jer på nye krav og forventninger? 
Vi opsøger viden, hvor vi end kan, men der er stadig rigtig mange ubesvarede spørgsmål – primært fordi de fleste af lovene endnu ikke er vedtaget i deres endelige form, og derfor er der ikke svar på de helt konkrete spørgsmål endnu. Vi ved, at loven er på vej, og at den mere eller mindre bliver med tilbagevirkende kraft. Det vil sige, at vi skal have styr på tingene, før loven er vedtaget – men vi ved ikke, hvad vi skal have styr på. Vi har aftalt at mødes med vores revisionsfirma, når CSRD er endeligt vedtaget, så vi kan få vejledning i, hvordan vi kan leve op til de nye krav. Vi kommer til at tage udgangspunkt i vores nuværende CSR-rapportering med konkrete informationer om, hvad vi mangler for at leve op til de nye krav.

Hvilke dele af jeres virksomhed er involveret i det arbejde? 
Ind til videre er det primært CSR-afdelingen, der forsøger at finde ud af, hvordan de nye krav skal håndteres. Når de konkrete love er vedtaget, bliver vores regnskabsafdeling også involveret, da det i mange tilfælde er dem, der skal finde de data i systemet, som vi fremover kommer til at skulle bruge til rapporteringen. Jeg forestiller mig også, at vi vil involvere produktionsledelsen, fordi der måske fremover skal indhentes flere data end hidtil, og det kan kræve nyt setup ift. måling mm.


Tak til Stinne Hjulmand, Sustainability Specialist i Topsoe, Robert Kirstejn Schmidt, Head of Sustainability, Nuuday, Malene Thiele, Global Director, ESG & Sustainability i Nilfisk og Dorthe Aaboe Kallestrup, Global CSR Lead i Ege Carpets.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: fremtidens rapportering

Der er store ændringer på vej for rapportering på samfundsansvar. CSR.dk gør status og etablerer et øjebliksbillede med input fra danske virksomheder. 

Relateret indhold

01.05.2024CSR.dk

Regeringsrapport konkluderer at klimamål er inden for rækkevidde

01.05.2024CSR.dk

Valg af leverandør handler meget om grøn profil

18.04.2024Rambøll A/S

Sponseret

Hektisk start for nyt CSRD-værktøj

17.04.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

GUIDE: Sådan opbygger du din bæredygtighedserklæring i henhold til ESRS.

17.04.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Få hjælp til din ESG-rapportering med digitale løsninger

17.04.2024CSR.dk

Gratis klimarapportering er nu standard for store events i Bella Center

12.04.2024Dansk Erhverv

Sponseret

ESG skal være nemt for SMV’er: Få her inspiration til konkrete rapporteringspunkter

11.04.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Nyt lovforslag: Er din virksomhed klar til de nye bæredygtighedskrav?

Jobmarked

Se alle

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SIMAC, Svendborg International Maritime Academy

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB
Konference
Bæredygtig finansiering – det skal du vide

Omstillingen til en bæredygtig fremtid kræver kapital – meget kapital. Kom med til debatten, hvor vi med sustainability linked finansiering som omdrejningspunkt giver dig indblik i ESG performance og transformation af virksomheder.

Dato

02.05.2024

Tid

15:30

Sted

Philip Heymans Allé 7, 2900 Hellerup

access2innovation
Morgenmøde
African soils and how they affect agriculture development

Virtual A2i Talk

Dato

03.05.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

2030 Builders
Møde
Networking - Wine and Walnuts

Join us for a casual afternoon of engaging stories and discussions around the Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD), away from conventional corporate presentations. Dive deep into the sustainability challenges and triumphs, share experiences, and connect with like-minded individuals over wine and walnuts.

Dato

03.05.2024

Tid

15:30

Sted

Fuglevangsvej 11

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
GRØN - en praksisnær konference

14 oplægsholdere og 11 virksomheder/organisationer viser dig på 1 konference, hvordan du i praksis omstiller fra en lineær til en mere bæredygtig cirkulær forretningsmodel. Alt sammen til 0 kr. - det kræver blot du tilmelder dig.

Dato

08.05.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

13.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Food Nation
Konference
Danish Delegation in Vietnam: Sustainable and efficient agri-food production

May 14 – 16, 2024, a Danish delegation will visit Vietnam for an export promotion with focus on sustainable solutions for food production and processing.

Dato

14.05.2024

Sted

Ho Chi Minh City