Pensionspenge i grøn energi: Fra 0 til 46 mia. kr. på 5 år

For fem år siden blev danske Copenhagen Infrastructure Partners (CIP) etableret i tæt samarbejde med PensionDanmark.

I løbet af de første fem år har CIP slået sin position fast som en af de største fund managers inden for energiinfrastruktur både på europæisk og globalt plan. CIP har i dag fire fonde under forvaltning med et samlet tilsagn på over 46 mia. kr.

PensionDanmark er eneinvestor i de to første fonde og har givet et samlet investeringstilsagn på 18 mia. kr. til CIPs fonde. Dermed er PensionDannmark den største anker-investor i alle fondene.

”Vi har haft et godt samarbejde med CIP, og vi er meget tilfredse med holdets evne til at finde attraktive investeringsmuligheder og evne til at tiltrække ligesindede investorer til de senere fonde. Siden 2009 har PensionDanmark gradvist øget sine investeringer i vedvarende energi og energiinfrastruktur, da denne type investeringer er med til at sikre medlemmerne gode, stabile afkast år efter år,” siger Torben Möger Pedersen, adm. direktør i PensionDanmark.

Fondene er indtil videre involveret i 13 energiinfrastrukturprojekter i Nordvesteuropa og Nordamerika inden for bl.a. offshore vind, onshore vind, biomassekraftværker, solenergi og transmissionsnet med en samlet kapacitet på mere end 3.000 MW og en samlet investeringssum på mere end 70 mia. kr.

Faktaboks

CIPs første fonde, CI I og CI Artemis, blev etableret i 2012 og 2014 med PensionDanmark som eneinvestor i fondene. I CIPs tredje fond, CI II, der blev etableret i juni 2015, er PensionDanmark en blandt 19 investorer. Og i CIPs fjerde fond, CI III, der blev etableret i marts 2017, er PensionDanmark en blandt 29 investorer. PensionDanmark har givet investeringstilsagn på 4 mia. kr. til både CI II og CI III.

”Via investeringerne i vedvarende energi skaffer PensionDanmark ikke kun gode afkast til medlemmerne, men bidrager samtidig som ansvarlig investor til klimaindsatsen for at nå bæredygtighedsmålene i 2015 Paris-aftalen. Investeringerne sætter Danmark på verdenskortet som en af de førende nationer inden for grøn og bæredygtig energiforsyning. Samtidig gavner investeringerne den danske eksport af energiteknologi og skaber danske arbejdspladser,” siger Torben Möger Pedersen.

Investeringerne har været et startskud til et grønt paradigmeskift på verdensplan.

”Dengang, vi var med til at etablere CIP, blev det anset for et risikabelt tiltag i sektoren. Men man må sige, at det har ændret sig i de 5 år, hvor CIP har været i gang. I dag er 29 ligesindede investorer med i "klubben", så CIP nu er en af de ledende globale investorer i vedvarende energiinfrastruktur,” siger Torben Möger Pedersen.

27.01.2022PensionDanmark

Sponseret

Ny bæredygtig hotel- og restaurantskole og gastronomisk campus på vej i København

20.12.2021PensionDanmark

Sponseret

PensionDanmark blandt verdens mest ansvarlige investorer

16.12.2021PensionDanmark

Sponseret

Bæredygtige studieboliger hædres med pris

14.12.2021PensionDanmark

Sponseret

Nyt partnerskab skal understøtte den grønne omstilling

29.06.2021PensionDanmark

Sponseret

Stærke danske partnere vil sammen levere Danmarks nye flådefartøjer

29.06.2021PensionDanmark

Sponseret

PensionDanmark kåret til årets bæredygtige pensionsselskab