Nyt soltag gør parcelhuse selvforsynende med el og varme
En ny type tagbeklædning gør hele taget til én stor termisk solfanger, der via en turbine producerer el ved blot 75 grader celsius.
En ny type soltag, som efter planen sættes i produktion i 2014, skal gøre enfamilieshuse selvforsynende med el og varme på årsbasis. Det skal ske uden at skæmme husets udseende, eftersom taget består af termiske solfangere, der lægges som et almindeligt tag, skriver ing.dk.
Systemet, der er udviklet af den 24-årige civilingeniørstuderende Kristian Harley Hansen, skal først og fremmest installeres i nybyggede typehuse.
En termisk solfanger er i sig selv ikke videre nyskabende, men det er den måde, vi anvender den, fremstiller den og installerer den på,« siger Kristian Harley Hansen, der har oprettet firmaet Innogie Aps, som skal producere taget. Sammen med de øvrige folk bag Innogie har han allerede vundet flere priser for systemet - senest en førsteplads i Cleantech-kategorien ved årets Venture Cup-finale.
Året rundt absorberer taget solens stråler og bruger det til at varme huset og brugsvand op. Om sommeren er der en klar overproduktion af varme i forhold til vinter, og det udnytter systemet ved at producere el til huset. Den elektricitet, der bliver i overskud, ledes ud i elnettet. På den måde kan husejerne trække på den el, når de mørke måneder kommer.
Elektriciteten bliver produceret i et Waste Heat Recovery (WHR)-modul, der kan producere el ved temperaturer ned til 75 grader celsius. Det gør modulet ved at udnytte forskellen på varmen fra solen og kulden fra jorden.
»Princippet er det samme som i en helt normal dampturbine, men vi bruger bare ikke en traditionel dampturbine og heller ikke vand,« siger Kristian Harley Hansen.
Vandet er i stedet udskiftet med en anden væske. Der skabes et overtryk på den ene side og et undertryk på den anden, og derved kører turbinen rundt. Netop derfor er det muligt at producere el ved 75 grader celsius.
- MS