Nyt grønt projekt i Helsingør vil have alle med ombord
Virksomheder, institutioner og borgere. Helsingør kommune opfordrer alle dele af samfundet til at tage del i One Planet Living projektet, som skal sætte skub i den grønne omstilling i Helsingør.
Helsingør kommune er blevet en del af projektet One Planet Living, der skal hjælpe kommunen med den grønne omstilling. Arkivfoto..
Vi har kun én planet til deling, men vi europæere lever, som om vi havde tre. Det mener Helsingør kommune ikke er holdbart, og derfor melder de sig nu i rækken af byer, der vil gå forrest med den grønne omstilling. De er derfor blevet en del af det internationale projekt One Planet Living, der med udgangspunkt i udvalgte byer vil hjælpe omstillingen på vej på verdensplan.
”Projektet er en rigtig god mulighed for os, fordi det kan hjælpe os til at få lokale virksomheder, institutioner og borgere med til at præge udviklingen i en bæredygtig retning. Helsingør kommune vil gerne støtte op om verdensmålene, og One Planet Living projektet hjælper os til at få alle med. Klimaet er jo ganske enkelt en fælles sag”, siger chefkonsulent i Helsingør kommunes klimasekretariat, Karen Marie Pagh Nielsen.
Læs også: Det Økologiske Råd: Regeringen svigter grønne mål
Projektet binder de globale klimamål fra Paris-aftalen sammen med det helt nære arbejde i byerne. Der arbejdes med ti enkle principper med fokus på klima, miljø og det gode liv – inspireret af de 17 Verdensmål. Visionen er at udvikle byerne, så alle kan leve et godt liv inde for planetens muligheder og begrænsninger, og hvor man kan lære af hinandens erfaringer på tværs af lande.
”Indsatsen for klimaet må ikke blive en skrivebordsøvelse på Christiansborg, og det er vigtigt også at få aktiveret borgere, virksomheder og kommuner. Projektet her indeholder en række gode værktøjer og kan være med til at skabe inspiration i det lokale og gøre indsatsen langt mere konkret”, lyder det fra Claus Ekman, direktør i Det Økologiske Råd, der sammen med den britiske NGO Bioregional har sat projektet i gang i Danmark.
Netop koblingen af det globale med det nære er ifølge direktør Claus Ekman vejen frem, og derfor vil Det økologiske Råd d. 25. september samle interesserede virksomheder, skoler og foreninger til en workshop i Helsingør.
”Globale klimaaftaler, topmøder og rapporter er naturligvis meget vigtige. Men hvis det skal rykke noget, og helst i tide, så skal der arbejdes ligeså meget lokalt i byerne. Og det er netop, hvad projektet går ud på”, siger han.
Mod bæredygtig transport og turisme
En af de virksomheder, der allerede har valgt at gå aktivt ind i projektet, er HH Ferries. De sejler mellem Helsingør og Helsingborg og har i længere tid fokuseret på bæredygtighed i forhold til energieffektivisering, problematiske kemikalier i rengøringen og affaldssortering. De har konverteret to færger til eldrift.
One Planet Living projektet passer ifølge miljøchef Anna Prytz godt til rederiets visioner.
”Vores tilgang er, at arbejdet med den grønne omstilling ikke betyder afsavn, men handler om at skabe gode og bæredygtige alternativer. Vi vil skabe en transport og turisme, der kan foregå indenfor planetens grænser”, siger hun.
Læs også: Elfærgerne kommer
One Planet Living projektet, der er støttet af KR Foundation, er udviklet og igangsat af den britiske NGO Bioregional og er et samarbejde mellem i første omgang fire byer: Durban i Sydafrika, Oxfordshire County i England, Saanich i Canada og så Helsingør herhjemme. Senest er byen Tarusa i Rusland også blevet en del af projektet.
- JMA