Ny generalsekretær indtræder i en tid, hvor flygtningekrisen aldrig har været større

Christian Friis Bach indtræder i dag som Dansk Flygtningehjælps generalsekretær. Han mener, at de største udfordringer ligger i at stoppe årsagerne til, at folk bliver drevet på flugt. Samt at bygge bro mellem nødhjælpsindsatser og langvarige ændringer.

Ifølge FN er der i dag mere end 65,6 millioner mennesker, der er blevet tvunget på flugt fra deres hjem. Det er det højeste tal målt nogensinde. Det kan også ses på Dansk Flygtningehjælps arbejdsopgaver og omsætning, som er steget markant de seneste år.  Friis Bach blev spurgt af Ritzau om, hvordan han kan overskue at blive generalsekretær netop nu, hvor så mange mennesker er på flugt. Til det svarede han:

”Det kan også få mig til at ligge vågen om natten. Men heldigvis er Dansk Flygtningehjælp en fantastisk organisation med frivillige og medarbejdere fra hele verden, der knokler for at sikre flygtninge og fordrevne et bedre liv. Det giver mig en tro på, at vi godt kan det her. Det samme gælder, når jeg møder danskerne. Der er meget i medierne om alt det, som vi ikke kan, og alle dem, vi ikke kan tage imod. Men når jeg tager rundt i Danmark, oplever jeg en enorm tro på, at vi kan gøre en forskel.”

Nogle af de flygtninge, som Dansk Flygtningehjælp skal være særlig opmærksomme på ifølge Friis Bach, er rohingyaerne i Myanmar og Bangladesh, og de store flygtningestrømme omkring Afrikas Horn, der er drevet af flugten fra konflikter og tørke.  Derudover, udgør flygtninge fra krigen i Syrien også stadig en kæmpe opgave for Dansk Flygtningehjælp. Udover at yde nødhjælp til de mange flygtninge, fortæller Friis Bach til Ritzau, at en af de store udfordringer i de kommende år bliver ”at blive bedre til at bygge bro mellem den kortsigtede hjælpeindsats, hvor vi giver flygtninge mad, vand, husly og adgang til sundhed, og den langsigtede indsats, hvor vi skal styrke mennesker på flugt, så de i højere grad kan bidrage selv og opbygge de samfund, som de forhåbentlig snart bliver en del af igen.”

Hos Dansk Flygtningehjælp er nyheden om Christian Friis Bachs overtagelse af generalsekretær posten blevet modtaget med begejstring. Han bliver set som en erfaren kandidat med et værdikompas, der matcher organisationens.

Dansk Flygtningehjælps formand, Stig Glent-Madsen, fortæller, at det var et helt enigt forretningsudvalg, som valgte Christian Friis Bach i et stærkt kandidatfelt:

”Det har været helt afgørende for os, at den nye generalsekretær både er en leder med en solid international erfaring, stor anseelse og stærke personlige værdier. Det er vigtige forudsætninger, for at Dansk Flygtningehjælp fortsat kan løfte de meget komplekse opgaver, som vi står overfor, både globalt og i Danmark. Jeg er derfor utrolig glad for, at det bliver Christian Friis Bach, der skal overtage posten til efteråret, og jeg kan ganske enkelt ikke forestille mig en bedre og mere oplagt kandidat til jobbet.”

Christian Friis Bach kommer fra et job som undergeneralsekretær i FN og leder af UNECE, FN’s Økonomiske Kommission for Europa. Fra 2011-2013 var han Danmarks udviklingsminister og fra 2011-2014 medlem af Folketinget. Derudover har han været formand for Mellemfolkeligt Samvirke, international chef i Folkekirkens Nødhjælp, lektor i international økonomi på Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole (Københavns Universitet), og han har også været både iværksætter og journalist.

22.03.2024DRC Dansk Flygtningehjælp

Sponseret

New Report: Displacement is going to increase by more than 6.8 million people in the coming two years

04.03.2024DRC Dansk Flygtningehjælp

Sponseret

Ukraine: The situation for the millions of internally displaced people is deteriorating fast

15.11.2023DRC Dansk Flygtningehjælp

Sponseret

Forced away from home by war - living as a displaced person

08.11.2023DRC Dansk Flygtningehjælp

Sponseret

11.584.000 kr. til kvinder og piger på flugt

18.10.2023DRC Dansk Flygtningehjælp

Sponseret

Familier traumatiserede efter tre jordskælv på en uge i Afghanistan

05.10.2023DRC Dansk Flygtningehjælp

Sponseret

Education Under Attack in West And Central Africa