Ny analyse: Investeringer i mere bæredygtige værdikæder kan være en løftestang for økonomisk og bæredygtig udvikling på det afrikanske kontinent

Afrikas Århundrede: I 2050 forventes det afrikanske kontinent at huse mere end en fjerdedel af verdens befolkning og spiller allerede i dag en voksende rolle i den globale grønne omstilling. Alligevel udgør Danmarks samhandel med kontinentet kun omkring 1% af vores samlede import og eksport – markant under EU-gennemsnittet på cirka 3%.

Foto: Etisk Handel

Ny analyse: Global handel i forandring – perspektiver for udvikling gennem samhandel mellem Danmark og Afrika. Etisk Handel Danmark har taget initiativ til analysen for at kaste lys over, hvordan globale forandringer inden for geopolitik, lovgivning, klima og udvikling påvirker samhandlen mellem Danmark og Afrika.

 Læs analysen

 Analysen peger på, at afrikanske aktører efterlyser ligeværdige partnerskaber, samtidig med at flere vestlige lande reducerer deres udviklingsbistand. Der er en tydelig ubalance mellem det store potentiale og den nuværende praksis i global handel, som i stigende grad påvirkes af klimaforandringer, geopolitiske spændinger og faldende udviklingsbistand. Trods disse nye udfordringer fremhæver analysen flere muligheder for Danmarks samarbejde med afrikanske aktører og viser, hvordan ansvarlig samhandel kan fremme jobskabelse og økonomisk udvikling og samtidig skabe positive effekter for klima, udvikling og sikkerhed.

Investeringer i bæredygtige værdikæder kan betale sig på den lange bane

Internationale standarder for ansvarlig handel, og ny lovgivning om bæredygtighed, stiller skærpede krav til virksomheder – men åbner samtidig for, at netop mere ansvarlig handel kan blive et konkurrenceparameter for danske aktører. Analysen viser, at investeringer i værdikæder, der respekterer klima, miljø og arbejdstagerrettigheder, kan betale sig på den lange bane. Hvis Danmark og andre EU-lande formår at omsætte lovgivningen til et praktisk samarbejde og støtte til mindre afrikanske producenter, kan standarder for bæredygtighed og ansvarlighed blive en afgørende løftestang for en mere inkluderende og bæredygtig vækst i fremtiden på kontinentet.

”På trods af brydningstid, er det vigtigt, at vi ikke lukker os om os selv i Europa, men at vi fortsætter med at investere og engagere os i at forbedre handel. Analysen viser store behov for samarbejde om at udvikle sektorer som landbrug, tekstil og energi. Danske virksomheder og organisationer med etikken i orden kan være med til at trække i retning af anstændige jobs og grøn omstilling i de lande, vi handler med,” udtaler Nanna Callisen Bang, direktør i Etisk Handel Danmark.

Fire sektorer med potentiale for lokal udvikling og værdiskabelse

Analysen fremhæver især fire sektorer med stort samarbejds- og udviklingspotentiale: kaffe, frugt og grønt, tekstilsektoren og grøn energi.

Kaffe er en sektor under pres fra klimaforandringer, afskovningsreguleringer og lave lønninger. Frugt og grønt er præget af klimarisici, miljøproblemer og har behov for teknologisk modernisering. Tekstilsektoren er ramt af presserende handelsbarrierer og ulighed, men med store muligheder for lokal jobskabelse og industrialisering. Eksempelvis repræsenterer tekstilindustrien i Lesotho ca. 20% af landets BNP, og ét job i sektoren understøtter typisk flere familiemedlemmer. Jobbene er dog ofte underbetalte og usikre, bl.a. hvad angår arbejdsmiljø og basale arbejdstagerrettigheder, som f.eks. kontraktforhold og retten til organisering, hvorfor bæredygtighedslovgivningen bliver en afgørende løftestang for sikring af mere ansvarlige værdikæder.

Analysen har også set på grøn energi, en sektor med uudnyttet potentiale. Afrika huser 60% af verdens solressourcer, men tiltrækker under 2% af de globale investeringer. Denne sektor kan blive en vigtig motor for job og vækst i lavindkomstområder, hvis der investeres ansvarligt med blik for mennesker, miljø og klima.

Ved at fokusere på udvikling af mere bæredygtige værdikæder og retfærdig grøn omstilling i disse sektorer, kan danske virksomheder og organisationer bidrage til at skabe gode lokale arbejdspladser og være med til at sikre mere bæredygtige og stabile forsynings- og værdikæder. At skabe økonomisk vækst og bæredygtig lokal udvikling går hånd i hånd – de er ikke hinandens modsætninger, men hinandens forudsætninger.

Læs analysen

Kontaktoplysninger
Lotte Frøjk Knudsen, kommunikationsansvarlig
Etisk Handel Danmark
Tlf. 29452501

Om analysen

  • Analysen er udarbejdet af Jakob Dreyer, Ph.d., Københavns Universitet, i samarbejde med Dalberg Media for Etisk Handel Danmark.
  • Med analysen ønsker Etisk Handel Danmark at øge vidensgrundlaget, som grundlag for dialog om, hvordan mere bæredygtig udvikling og lokal jobskabelse kan understøttes gennem samhandel mellem danske og afrikanske partnere.
  • Analysen kortlægger nuværende udfordringer og peger på strategiske muligheder for at fremme mere bæredygtig samhandel med det afrikanske kontinent. Analysen undersøger, hvordan globale tendenser såsom klima, sikkerhed og udvikling påvirker samhandlen mellem Danmark og Afrika, herunder med fokus på den nye bæredygtighedslovgivning fra EU.

21.05.2025Etisk Handel Danmark

Sponseret

Ny analyse: Investeringer i mere bæredygtige værdikæder kan være en løftestang for økonomisk og bæredygtig udvikling på det afrikanske kontinent

03.03.2025Etisk Handel Danmark

Sponseret

”Vi skal blive mere bevidste om, hvordan vores ting bliver produceret”

04.12.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Randers Kommune kåret som ’Verdens Bedste Indkøber 2024’

27.11.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Din morgenkaffe presser verdens skove

07.11.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Indkøbsafdelingen kan udgøre en alvorlig forretningsrisiko

06.06.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Ny EU-lovgivning skal beskytte skove og biodiversitet under pres: Er din virksomhed forberedt?