Når havet stiger

Folk i lagunerne i Stillehavet frygter nu´et og morgendagen, ”når bølgerne kommer”. Naturen nedbrydes omkring dem og livsvigtige øko-systemer bryder sammen. Er vi ved at miste ”Paradis?"

16.12.2009

CSR.dk

Rarotonga, Cook-øerne
”Jeg elsker mine planter, og når de bliver angrebet af myrer og mider og anden skab, holder jeg mig fra at sprøjte med kemikalier. I stedet bruger jeg små, røde chili-frugter, som jeg blender og hælder ned i en flaske og siden blander med opvaskevand og lidt salatolie. Det holder utøj og insekter væk. Det er lige ved hånden, uskadeligt og tilmed billige end kemikalier.”

”Det starter med dig selv”, siger May Kavana, der lever af at leje planter ud, flette og sælge blomsterkranse til festlige lejligheder og bestyre et lille herberg på Cook-øerne i det sydlige Stillehav.

Hendes værn om naturen i sit mikrokosmos af et paradis på en tropisk ø er så lige til at forstå. Hun er omgivet af mango-træer, kokosnødder og bananer klar til at spise. På markerne vokser grøntsager, husdyr græsser fredeligt omkring, og junglen har gastronomiske glæder. I den omkransende lagune er der fisk som i et tropisk akvarium.
Naturen er med May Kavana, og hun bruger den nænsomt.

Men fremtiden er grum ved hende og hendes folk, ”Cook Islanders”, fordi de lever på atoller. Det er øer, hvor nogle ikke er mere end et par meter over havets overflade, og hvor en ellers livstruende brænding brydes af omkransende koralrev, der danner en lagune indenfor med roligt vand. Det er meget smukt, i et klima, hvor solen er gavmild året rundt.

Her er paradisiske tilstande – og de er truede.
”Men hele planeten er i vanskeligheder”, siger Ian Bertram, der er havbiolog i Cook-øernes ”Marine Ressources” i hovedstaden Avarua.

”Det er et problem, vi alle bidrager til. Vi kan ikke forhindre den globale opvarmning, men vi kan gøre anslaget mindre alvorligt. Det er især et problem for små øer som os, der er sårbare og har en svag økonomi, og som kun bidrager minimalt til opvarmningen.”

Et af de hårdest ramte områder er Stillehavet, hvor endog et stigende hav, de sidste tal siger mere end en meter de næste hundrede år, allerede truer hele samfund. Stillehavs-regionen består af 22 ø-stater og territorier, hvor livet bygger på naturlige ressourcer. Økonomierne er afhængige af fiskeri, turisme og landbrug, og de områder er særligt påvirkede af klima-ændringerne.

Bæredygtig ungdom
Befolkningerne kæmper hårdnakket imod, med bl.a. vedvarende energi-anlæg. På Cook-øerne, f.eks., har mange huse allerede sol-opvarmning, de første vindmøller er opstillet og maskiner til afsaltning af havvand vil afbøde manglen på ferskvand, der ofte kun stammer fra regn, fordi tørke-perioderne er i stigning.

Kampagner for en bæredygtig udvikling er iværksat, og især ungdommen mobiliseres til at afbøde påvirkningerne med energi-spareråd, genbrug, renere miljø og alternativer til nedbrydende processer.

Mange øer er stærkt afhængige af turisme, hér er ”paradiset”, men lagunernes strande har ofte huse, hytter og feriesteder helt ud til vandet som de store trækplastre. Vejene følger tit kystlinien en meter eller to over havet.
May Kavana deler skæbne og klima-horisont med andre af Stillehavets folkeslag, titusindvis af mennesker på atoller, og globalt med millioner i lave områder som Bangla Desh, Maldiverne og Holland.

Forsink virkningerne
”Befolkningerne i Europa, USA, Kina og Indien, er ikke klar over alvoren af deres store og stigende forbrug og forurening,” siger Ian Bertram.

”Vi må forberede os på den globale opvarmning og gøre den så langsom som muligt. Vi bliver nødt til at tilpasse os og håbe på, at der er løsninger i yderligere udvikling af teknologier.”

Pasha Carruthers fra den internationale afdeling i National Environment Service, regeringens miljø-kontor, arbejder med fokus på klima-ændringer. Platformen er FN´s konvention om at reducere drivhusgasser ved kilderne, og Cook-øernes befolkning på ca. 20.000 bidrager kun med en stigning på 0,001 procent om året.

”Selvom vi er så lille et land, er vi først i rækken til at mærke trykket fra gasserne,” siger Pasha Carruthers.
”Men vi underviser folk i miljø-tænkning, så de bliver aktive i at redde omgivelserne og ikke først løber, når bølgerne kommer.”

Derfor føler Cook Islanders sig ikke som ofre i en håbløs situation, men prøver i stedet at få den enkelte til at tage et medansvar for en bæredygtig udvikling. De venter på elektriske biler og scootere, der drives af strøm fra solenergi-anlæg, som, de håber, bliver billigere. I øjeblikket koster det 30.000 NZdollars (ca. 15.000 Euro) at installere for et privat hus, men kun få har pengene til dem. Regeringen investerer skatterne i de mest basale områder som helbred og undervisning, og der er få midler til at redde miljøet.

Koralrevene beskytter øerne imod havets bølger, men revene er også truede af forurening, og et stort spørgsmål er, om de vil være i stand til at vokse i takt med det stigende hav. Hvis ikke, vil det have katastrofale konsekvenser, både for folk på øerne og for turismen, som de er helt afhængige af.

Uden miljø ingen økonomi
Det ses allerede som en nødvendighed at rejse volde imod havet. Cykloner har ryddet næsten hele øer, hvor folk i måneder ikke kunne dyrke jorden og i stedet må importere dyre fødevarer.

”Vi er kun en lille fisk, og vi ser, at de store lande kun tænker på økonomi. Så det er et kulturelt fænomen i de lande, som bliver nødt til at omlægge deres livsstil,” pointerer Pasha Carruthers.

”Udviklingen hér kommer tilbage til resten af verden. Og hvis ikke Kina og Indien udvikler sig anderledes og ikke kun tænker på økonomi, er verdens miljø endnu mere truet end nu.”

”Vi er uden naturlige ressourcer og kæmper virkelig for at overleve hver dag. Vi tænker så meget på det, at vi ofte ved mere om miljøet end folk i f.eks. de europæiske lande, selvom deres regeringer er meget lyttende. Men igen, de tænker mest på økonomi, hvor den er mindre vigtig for os, da vi har andre måder at leve på.”

”Da jeg startede mit miljø-arbejde, tænkte vi, at katastroferne lå 50 år fremme. Men sandheden har rykket dem tættere på os – og det er frygtindgydende at tænke på. Vi er ved at nå en kritisk tærskel. Jeg er optimist det meste af tiden, men føler mig ofte apatisk efter internationale møder, hvor ingen ting sker, eller kun få ændringer besluttes.”

Nye idéer – nye måder
Kynisk set er den globale økonomiske recession ”god” mod den globale opvarmning, da mindre produceres. Men det er ikke kun et spørgsmål om at få hjulene til at rulle igen for at skabe fornyet vækst, ifølge lederen af parlamentet for Cook-øerne og regeringens talsmand om global opvarmning.

”Når vi tænker på udvikling, tænker vi på jobs, smarte biler, store lastvogne, internet og turisme”, siger John Tangi.
”Men vi glemmer ofte konsekvenserne og indvirkningen af en sådan udvikling på vores miljø.”

”Vi har brug for nye idéer, så vi kan håndtere miljøet ansvarligt og effektivt. Hver eneste må spille en rolle i at afstå fra unødvendige ting, begrænse forbrug og genbruge materialer og affald. Alle må være årvågne i en sådan strategi for vores overlevelse. Ændringer af klimaet berører os alle, uanset om vi bor i Europa, Australien, Amerika eller her.”

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.07.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Danskerne elsker genbrug – især om sommeren

02.07.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Danmarks første anlæg til anvendelse af regnvand i industriproduktion er sat i drift

01.07.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Podcast til sommerferien

01.07.2025CSR.dk

Nordea justerer regler efter lån til oliegigant

01.07.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nu kan festivaler og andre events svanemærkes

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K