Mindre virksomheder risikerer at blive kørt over af nye bæredygtighedskrav fra EU Adm. direktør Position Green: Vælg software og rådgivere med omhu

Arbejdsgruppen i EU udsendte i juni standarderne til de nye EU-regler for klimarapportering CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), der træder i kraft fra 2024.

Hos Position Green, der er en af de førende inden for bæredygtig rådgivning og software i Norden, opfylder kun 40 pct. af deres kunder de nye krav, fordi kravene er omfattende og lovteksten er svær at forstå. Position Green arbejder bl.a. med Vestas, Volvo, ALK og en lang række andre virksomheder.

I første omgang gælder de nye krav kun for børsnoterede selskaber med over 500 ansatte og pengeinstitutter, realkreditinstitutter og forsikringsselskaber. Fra 2025 kommer reglerne til at gælde alle virksomheder - både børsnoterede og unoterede med over 250 ansatte, og fra 2026 vil de nye regler gælde for alle børsnoterede virksomheder – undtagen mikrovirksomheder.

De mindre virksomheder vil ifølge adm. direktør for den danske afdeling i Position Green, Anders de Lichtenberg, have svært ved at finde ressourcerne til at leve op til de nye krav, hvis ikke de vælger de rigtige rådgivere og software.

“De nye krav kommer til at skabe en fordel for de største selskaber, fordi ressourceforbruget i arbejdet med de nye regler er vanvittigt stort. Derfor er det afgørende, at de mindre selskaber kommer i gang hurtigst muligt. Vores mål er, at selskaberne benytter software som f.eks. vores, så de selv kan udfylde de mange krav, som de bliver underlagt, uden at blive drænet for kapital og ressourcer,” siger Anders de Lichtenberg. 

Derudover er det ifølge Anders de Lichtenberg et rent cowboyland af rådgivere, hvor få har kompetencer og erfaring i at rådgive i de nye regler.

”Konsekvensen er, at de virksomheder, der får dårlig rådgivning spilder penge og tid og risikerer, at det blot ender i overholdelse af regler i stedet for at skabe markant forandring indenfor bæredygtighed, som jo er målet med de nye regler. Mit råd er til virksomhederne er at finde rådgivere med erfaring og muskler, som kan være med hele vejen i processen på tværs af rådgivning og datahåndtering på tværs i organisationen. Det kan vi,” siger Anders de Lichtenberg.
 
De nye lovkrav indeholder 82 bæredygtighedsemner, hvor virksomhederne bl.a. skal svare på, hvordan emnerne påvirker dem på langt og kort sigt. 
 
“De nye krav er ekstremt omfattende, men i sidste ende fremtidssikrer vi europæiske virksomheder, som kan se på bæredygtighed og klima som et finansielt instrument i konkurrencen med andre. Derudover får vi endelig en standardisering for bæredygtighed, hvor greenwashing bliver stort set umuligt,” siger Anders de Lichtenberg.

Position Green arbejder udelukkende med bæredygtighed, blandt andet som konsulenthus inden for Management Consulting, som ofte kobles til virksomhedens egenudviklede softwareløsning til datamanagement inden for bæredygtighedsrapportering og dermed validering af bæredygtighedsdata. Desuden arbejder man med Academy og Assurance forretningsben. Der er tale om en platform, der kan skaleres og tilpasses til såvel store som små virksomheder.

Se mere her: www.positiongreen.com

Denne artikel er del af et tema:

Tema: ESG Compliance - hvordan tæmmer man monsteret?

Hvad kan virksomheder gøre for at komme i mål med ESG-compliance – og hvem kan hjælpe med at få det til at ske? Vi ser på compliance i bred forstand, men har særligt fokus på CSRD.

09.10.2023Position Green

Sponseret

ESG100-rapport: Danske selskaber er mindst forberedte på ESRS

03.07.2023Position Green

Sponseret

Mindre virksomheder risikerer at blive kørt over af nye bæredygtighedskrav fra EU Adm. direktør Position Green: Vælg software og rådgivere med omhu

26.09.2022Position Green

Sponseret

Certified GRI training in Copenhagen on 5-6 October

12.05.2022Position Green

Sponseret

Certified GRI training on 1-2 June in Copenhagen

25.04.2022Position Green

Sponseret

Fusion skaber nordisk markedsleder indenfor bæredygtigheds-software og rådgivning