Mangel på ressourcer baner vejen for cirkulær økonomi

En ny stor EU-initieret rapport lancerer begrebet ”cirkulær økonomi”. Den argumenterer for, at miljømæssig ansvarlighed også er økonomisk ansvarlighed, og at potentialet er 100’er af milliarder USD alene i dele af EU.

24.07.2012

Poul Breil-Hansen , CSR.dk

Den største udfordring for virksomhedernes forsyningskæder bliver i fremtiden mangel på ressourcer. Sådan lyder vurderingen fra professor i supply chain strategi Richard Wilding fra Cranfield University. Det gælder råvarer, kontanter, byggegrunde og ikke mindst vand. Men det gælder først fremmest energi.

”Én løsning på udfordringen er at gentænke den måde, vi bruger ressourcer på. I stedet for forbrugsmodellen køb-brug-smid-væk har vi behov for en mere bæredygtig model, hvor ressourcer bliver delt eller lejet. Har enhver husholdning brug for sin egen græsslåmaskine? Har alle virksomheder brug for sit eget lager, sin egen fabrik og sin egen flåde af køretøjer? Eller er det muligt, at deling af aktiver og nye samarbejdsmodeller kan optimere både effektivitet, affaldsmængde og transportudnyttelse?”, lyder spørgsmålet fra Richard Wilding.

Hvorfor er det vigtigt?
Det er lige præcis de spørgsmål, en stor rapport fra The Ellen MacArthur Foundation udført på vegne af EU svarer på, og som Ellen MacArthur og andre de første måneder af 2012 har præsenteret på store arrangementer og topmøder som World Economic Forum i Davos, The CBI Annual General Meeting, the Google annual conference, Learning without Frontiers o.s.v. med i alt cirka 20.000 deltagere. Tankerne har skabt stor genlyd i medier verden over som BBC World News, The Guardian, New York Times og Wired.

Stifteren af The Ellen MacArthur Foundation, Ellen MacArthur, blev et verdenskendt ansigt, da hun slog verdensrekorden i hurtigste verdensomsejling i solo-sejlskib. Foto: Omega..

Grænser for lineært forbrug
Der er behov for nye boller på suppen. Der er behov for nye økonomiske modeller, der tackler verdens udfordringer på helt nye måder. Der er masser af faktorer som klima, CO2, finanskrise og olieprisudsving, der giver næring til en voksende erkendelse af, at der for eksempel er brug for at genbruge vores ressourcer i form af komponenter i de produkter eller varer, vi alle sammen forbruger i et voksende tempo.

”Vores nuværende industrielle økonomi har altid været og er fortsat baseret på én fundamental præmis: En lineær ressourceforbrugsmodel, der følger tag-lav-send-videre-i-systemet eller køb-brug-smid-væk”, lyder det i rapporten ”Towards the circular economy” fra januar 2012. Det globale ressourceforbrug målt i tons var i 2010 på 65 milliarder tons, og OECD forventer, at det vil stige til 82 milliarder tons i 2020.

Rapporten slår fast, at mens der bliver brugt meget opfindsomhed og innovationskraft på at forbedre ressourceeffektivitet og udvikle nye energiformer, er der meget lidt fokus på at designe systemer og forbrugsmodeller baseret på recirkulation, så man undgår affald.

Om Ellen MacArthur Foundation

Ellen MacArthur Foundation er en uafhængig velgørenhedsfond, der har som mål at inspirere en generation retænke, redesigne og bygge en positiv fremtid gennem visionen med cirkulær økonomi.

Et stigende fokus på risici i form af for eksempel stigende priser på visse råvarer og forstyrrelser i forsyningsstabiliteten skaber dog langsomt en erkendelse af, at det nuværende lineære system ikke er holdbart. Hvis væksten fortsætter uforstyrret, kan vi forvente, at både råvarepriser og volatilitet kun vil bevæge sig én vej, og det er opad, opad og opad. Der er med andre ord brug for en ny model.

Store muligheder i den cirkulære økonomi
En cirkulær økonomi er ifølge rapporten et industrielt system, der per intention og design nærer sig selv. Den afskaffer alle koncepter om end-of-life, den flytter fokus mod vedvarende energi, afskaffer brug af giftige kemikalier, som hindrer genbrug, og den sigter efter at fjerne al affald via suveræne og gennemtænkte designs af materialer, produkter, systemer og forretningsmodeller.

Forfatterne peger på fire kilder til værdiskabelse:

  1. ”The power of inner circle” indebærer at minimere brugen af materialer i et produkt, så det bliver så enkelt som muligt at demontere det og recirkulere materialerne i samme type produkt eller et andet produkt. Jo færre materialer og enklere design, jo større er de fremtidige potentielle besparelser på materialer, arbejdskraft, energi og kapital, der er forbundet med produktet samt produktets rygsæk af eksterne faktorer såsom CO2-udslip, vand, gift etc.
  2. “The power of circling longer” indebærer at maksimere antallet af efterfølgende recirkulationer samt den enkelte cyklustid.
  3. ”The power of cascaded use” indebærer at gøre genbrug så mangfoldig som mulig, som for eksempel når bomuldstøj først bliver genbrugt som genbrugstøj, derefter genbrugt i møbelindustrien som polstringsmateriale og endelig som stenulds-isoleringsmateriale i byggeindustrien. I hvert tilfælde erstatter bomulden forbruget af et andet nyt materiale og modvirker dermed, at den cirkulære økonomi bliver brudt. Til sidst går bomulden tilbage til biosfæren uden sikkerhedsrisici i form af giftige biprodukter.
  4. ”The power of pure circles” indebærer, at ikke-forurenende materialestrømme øger indsamlings- og redistributionseffektivitet samtidig med, at de bibeholder materialekvaliteten, og det gælder særligt tekniske materialer. Det sikrer længere produktlevetider og øger dermed materialeproduktiviteten.

Rapporten leverer rigelig med dokumentation for, at den cirkulære økonomi er begyndt at vinde ind på den lineære økonomi, og at den allerede har bevidst sin duelighed og berettigelse. En række virksomheder bygger succesfulde forretningsmodeller på den, og innovative produkter og kontrakter designet efter cirkulære principper er allerede tilgængelige på markedet. Eksempler omfatter biologisk nedbrydelige fødevareemballager, lette-at-demontere kontorprintere og betal-per-forbrug bildæk.

Sådan virker det
Den cirkulære økonomi indebærer et opgør med fundamentale produktionsprincipper i den lineære økonomi. Lineær produktion er optimeret efter ”at sælge mere er lig med at omsætte mere”. Hvordan kan man gøre det mere attraktivt for kunderne at ”bruge” (cirkulære produkter) hellere end at ”forbruge” (lineære produkter).

”Nettogevinsterne ved en cirkulær økonomi i EU-området vil være 340 til 380 milliarder USD per år for et ”forsigtighedsscenario” og 520 til 630 milliarder USD for et mere avanceret scenario”.

Meget få sektorer har en returløbsgrad af produkter og/eller materialer på 25 %. Og den indsamling, recirkulering og genvinding, der foregår, er temmelig løse cyklusser, der reducerer materialets kvalitative egenskaber til et lavere niveau. Det gælder i endnu højere grad for affaldsbehandlingen.

I en cirkulær økonomi vil der være stort fokus på returløbsprocessen. Alle produkter vil være designet, så det er muligt at skille produktet ad igen eller på anden måde genskabe værdien, ligesom biologiske materialer vil blive tilbageført til biosfæren via kompostering eller anaerobe processer. Returløbsprocesser vil ikke være begrænset til enkeltindustrier, men vil foregå på tværs af industrier. Rapporten fremhæver nogle eksempler på gevinster, som rapporten leverer grundige beregninger af:

  • Omkostninger til at reproducere mobiltelefoner kan blive reduceret med 50 procent, hvis industrien gør det nemmere at skille telefonerne ad igen og tilbød incitamenter til at returnere telefonerne.
  • High-ned vaskemaskiner kunne blive tilgængelige for de fleste husholdninger, hvis de blev lejet ud i stedet for solgt. Kunderne kan spare cirka 1/3 per vask, og producenter kan tjene cirka 1/3 mere i profit.
  • England kan spare 1,1 milliard USD på omkostninger til lossepladser ved at holde organiske fødevareaffald væk fra lossepladsen. Det vil også reducere CO2-udledning med 7.4 millioner tons per år, levere op til 2 GWh elektricitet m.m.

Hvordan bliver I cirkulære?
Forfatterne til rapporten mener, at disse få eksempler sammen med andre behandlet i rapporten viser, at mange virksomheder med få virkemidler og små greb kan opnå store gevinster. De fremhæver nogle eksempler på greb:

  • Cirkulær design, der for eksempel forbedrer materialevalg og standardiserer samt modulariserer produktdesign, er centralt for cirkulær økonomi.
  • Innovative forretningsmodeller der fokuserer på at skifte fra salg til udlejning, så leverandøren fastholder ejerskabet og modtager betaling baseret på ydelse.
  • Stramt fokus på kernekompetencer i returløbs- og genbrugsprocesser, så indsamlings- og genbrugssystemerne opnår højere kvalitet, hvad enten de bliver varetaget af producent eller 3. part.
  • Støttefaktorer der kan forbedre recirkuleringspræstationer på tværs af cyklusser og brancher, det kan være alt fra bedre gennemsigtighed og fællesstandarder til finansierings- og risikoanalyseværktøjer samt regulativer og infrastruktur. Et stort element her er uddannelse i både bevidsthed og konkrete færdigheder, der kan støtte cirkulær innovation.

Der er milliarder at hente
Der er ifølge rapporten milliardgevinster at hente for alle parter ved cirkulær økonomi. Det gælder både industri og forbrugere, der kan profitere fra mindre spild, lavere produktionsomkostninger, minde ressourceafhængighed, nye forretningsmodeller og –muligheder, bedre produktpræstationer, højere kundetilfredshed etc.

Rapporten kvantificerer nettogevinsterne ved en cirkulær økonomi i EU-området til at være 340 til 380 milliarder USD per år for et ”forsigtighedsscenario” og 520 til 630 milliarder USD for et mere avanceret scenario, se figur 3. Det sidste scenarioresultat svarer til 3 til 3,9 procent af EU's samlede BNP i 2010.

Hent rapporten og læs mere på http://www.ellenmacarthurfoundation.org/about/circular-economy

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

Danske C25-selskaber har øget omfanget af deres frivillige skatterapportering

03.05.2024CSR.dk

02.05.2024CSR.dk

Ny rapport fra 2030-panelet: Danskerne forbruger og smider mere ud end nogensinde før

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

19.04.2024Dansk Erhverv

Sponseret

Virksomheder kan få hjælp til rapportering om deres globale værdikæde gennem partnerskaber

15.04.2024BOXIT Container

Sponseret

Værkstedscontainere til fremtidens bygge- og installationsprojekter

05.04.2024CSR.dk

4 hacks til at få mere ESG i virksomhedens indkøb

04.04.2024Dentsu Danmark A/S

Sponseret

Ny greenwashing: ”Cirkularitet” er et ophedet buzzword

Jobmarked

Se alle

UN Global Compact Network Denmark

Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SIMAC, Svendborg International Maritime Academy

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Konference
GRØN - en praksisnær konference

14 oplægsholdere og 11 virksomheder/organisationer viser dig på 1 konference, hvordan du i praksis omstiller fra en lineær til en mere bæredygtig cirkulær forretningsmodel. Alt sammen til 0 kr. - det kræver blot du tilmelder dig.

Dato

08.05.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

13.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Food Nation
Konference
Danish Delegation in Vietnam: Sustainable and efficient agri-food production

May 14 – 16, 2024, a Danish delegation will visit Vietnam for an export promotion with focus on sustainable solutions for food production and processing.

Dato

14.05.2024

Sted

Ho Chi Minh City

BSR
Workshop
Bringing Nature In: A Workshop to Jumpstart Your Nature Strategy

The importance of addressing the impacts and risks related to nature and biodiversity have never been more pressing for businesses. However, navigating this complex terrain can be daunting as it overlaps with other sustainability areas, making it difficult to know where to start and what to focus on.

Dato

14.05.2024

Tid

08:30

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Kolding i maj

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Kolding

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Mini MBA – Lederuddannelse

Aros Mini MBA er Danmarks mest ambitiøse Mini MBA – udviklet i tæt samarbejde med landets førende ledelsesekspert, professor Steen Hildebrandt. Lederuddannelsen indfører dig i de klassiske MBA-fag og giver dig samtidig det mest aktuelle inden for ledelse.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus