Fra vision til forretning: SMV’er kan vinde markedsandele ved at satse på bæredygtighed

Når ansvar og ambition går hånd i hånd, opstår nye forretningsmuligheder. SMV’er kan styrke deres position gennem dokumenteret bæredygtighed.

Foto: dbramante1928

Der er ingen tvivl om, at danske virksomheder har taget bæredygtighedsdagsordenen til sig. Der ansættes ESG-medarbejdere, udarbejdes strategier og investeres i at sætte et mere positivt aftryk på vores klode. Og dette arbejde er langt mere end symbolpolitisk handling – det er også god forretning, mener Dennis Dress, CEO i dbramante1928.

SMV’er har mulighed for at tage markedsandele alene ved at gøre tingene ordentligt, lyder det selvsikkert.

Dennis Dress og virksomheden har nemlig oplevet, hvordan en strategisk tilgang til bæredygtighed kan skabe reel forretningsværdi – særligt i en tid, hvor både forbrugere og store virksomheder stiller højere krav til ansvarlighed og dokumentation.

I takt med at ESG-rapportering bliver en del af flere virksomheders hverdag, vokser behovet for leverandører, der kan dokumentere deres bæredygtighedsarbejde. Den udvikling er ifølge Dennis Dress en gylden mulighed for små og mellemstore virksomheder, da de ofte kan tilpasse sig markedsudviklinger hurtigere end de store aktører.

Hvis dit produkt ligner konkurrenternes, kan du stå markant stærkere i markedet, hvis du kan dokumentere ansvarlige valg i værdikæden, forklarer han.

Dennis Dress. Foto: dbramante1928

Fakta:

dbramante1928 er et dansk designmærke, der udvikler beskyttelse til elektroniske enheder og tasker med fokus på ansvarlige materialer og produktion. Produkterne er fremstillet af blandt andet GRS-certificerede plastmaterialer og upcyclet læder.

Social ansvarlighed som afsæt

dbramante1928s rejse begyndte med et socialt fokus, da virksomheden i 2012 opstartede en produktion i Indien. Her oplevede de voldsomme sociale udfordringer i lokalområdet, hvor fattige og udsatte mennesker havde meget dårlige arbejdsforhold. Derfor valgte man at indgå et samarbejde med den lille danske NGO LittleBigHelp, der arbejder for udsatte børn og kvinder i Indiens slumområder. Nu har dbramante1928 i mere end et årti doneret en del af overskuddet til LittleBigHelps velgørende arbejde.

Vi ønskede at bidrage positivt til lokalsamfundet – ikke kun gennem donationer, men ved at forbedre forholdene for vores egne medarbejdere, fortæller Kristian Gunvald, bæredygtighedschef i dbramante1928.

Blandt de konkrete initiativer er sikring af separate toiletforhold for kvinder samt indførelsen af sundhedsforsikringer for både medarbejderne og medlemmerne af deres husholdninger.

I starten blev vores initiativer mødt med skepsis – men da forsikringen trådte i kraft for de første familier ændrede holdningen sig markant. Det skabte tryghed og trivsel for medarbejderne, siger Gunvald.

Efter arbejdet med social ansvarlighed tog virksomheden fat på klimaudfordringerne i værdikæden – herunder transport og materialevalg. For dbramante1928 arbejder med bæredygtighed i hele livscyklussen af deres produkter – også selvom det koster mere at transportere sine varer med net-zero-skibe i stedet for dieseldrevne alternativer.

Vi prioriterer CO2-reducerende løsninger. Det er en investering, vi har indregnet i vores forretningsmodel, forklarer Dennis Dress, og understreger, at virksomheder ikke bør vente på, at forbrugerne er villige til at betale ekstra meget for bæredygtige produkter.

Forandringen skal komme indefra. Det er virksomhedernes ansvar at tage de nødvendige skridt – ikke forbrugerens, siger han.

Det har således været et centralt fokuspunkt for dbramante1928 at udvikle produkter, der kan konkurrere på pris uden at sætte deres fokus på klima- og miljøpåvirkning over styr.

Vi ved, at mange forbrugere ikke vil betale ekstra for et bæredygtigt produkt. Derfor har vi arbejdet målrettet for at kunne tilbyde ansvarlige alternativer til konkurrencedygtige priser, siger Dress.

Foto: dbramante1928

Ny regulering skærper kravene – og åbner muligheder for dokumenteret bæredygtighed

I dag står virksomheder over for en voksende mængde regulering fra EU med betydning for bæredygtighed. Blandt de mest centrale initiativer er EU’s taksonomiforordning, plastdirektivet og ecodesignforordningen samt CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Samlet set stiller denne regulering øgede krav til dokumentation, transparens og ansvarlighed i hele værdikæden.

Det kan være en konkurrencefordel, når virksomheder kan dokumentere deres klimadata, mængden af genanvendte materialer og andre ESG-fremmende indsatser, siger Dennis Dress.

For at reducere deres egen udledning har dbramante1928 valgt delvist at flytte produktionen til Europa, herunder en fabrik i Danmark.

Hvis en kunde skal bruge data om vores produkt i deres bæredygtighedsrapport, betyder det noget, om varen er fragtet fra Kina eller produceret i Danmark – det kan gøre en betragtelig forskel i deres samlede bæredygtighedsregnskab, påpeger Dress.

dbramante1928s budskab er således klart: Der er både forretningsmæssige og samfundsmæssige gevinster at hente ved at arbejde strategisk med bæredygtighed.

SMV’er, der handler nu, har en reel mulighed for at vinde markedsandele de kommende år – ved at levere dokumenterede, ansvarlige løsninger, afslutter Dennis Dress.

Denne artikel er del af et tema:

Tema: ESG i SMV'er - udfordringer og løsninger

SMV'erne kæmper med at finde ressourcerne til ESG-arbejdet, men får de godt hul på indsatsen gør det en klar forskel i deres relationer til kunder og medarbejdere.

28.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Fra vision til forretning: SMV’er kan vinde markedsandele ved at satse på bæredygtighed

28.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

25.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Ny bestyrelse i UN Global Compact Network Denmark

23.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Sanda Ojiambo: Ansvarlig forretning er nøglen til fremtidens vækst

09.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Årets rapporteringsperiode for Communication on Progress er åben

09.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Studentermedhjælper med stærke evner inden for eventafvikling og -koordinering