Mange bump på vejen fra vugge til vugge
Den århusianske tekstilvirksomhed Kvadrat er tæt på at få sit første produkt Cradle to Cradle-certificeret. Det har været en kompliceret proces, lyder det fra virksomheden, som stadig tvivler på, om konceptet reelt vil fungere i praksis.
Ledelsen i Ebeltoft virksomheden Kvadrat tror på, at det giver en markedsføringsmæssig fordel at blive Cradle to Cradle-certificeret.
Cradle to Cradle-princippet er for alvor ved at vinde indpas i danske designkredse, og flere hjemlige produktionsvirksomheder er begyndt at snuse til konceptet for at vurdere, om det rummer muligheder for nye forretningsområder eller markedsføringsmæssige fordele. På regeringsniveau bliver konceptet nu også diskuteret, og i anden del af regeringens affaldsstrategi for 2009-2012 lyder det, at konceptet er inspirerende, og at Miljøministeriet ønsker at understøtte den overordnede vision i konceptet i sin politik på produkt-, ressource- og affaldsområdet.
I den forgangne måned var Cradle to Cradle-tankegangen emnet for konferencen, Vugge til vugge en sag for alle, som blev afholdt af Dansk Komite for affald (DAKOFA). Her fortalte Jette Lindgaard, der er kvalitets- og miljøkoordinator hos tekstilvirksomheden Kvadrat a/s, hvordan virksomheden arbejder med konceptet, der foreskriver, at produkter skal producers sådan, at de bliver til næring for nye kredsløb, når de er udtjente. Enten i form af biologiske næringsstoffer, der er nedbrydelige i naturen eller tekniske næringsstoffer, der cirkulerer som rene materialer i lukkede industrielle kredsløb.
Når Kvadrat er tiltrukket af idéen, skyldes det, udover de åbenlyse miljøfordele, at virksomheden i år er stødt på den første kunde, som har efterspurgt produkter, der er Cradle to Cradle-certificeret. Samtidig har man i virksomheden en tro på, at det fremover vil give en markedsføringsmæssig fordel, at kunne levere Cradle to Cradle-produkter.
Vi bliver en mere interessant spiller på markedet og giver kunderne nogle gode argumenter for at købe Kvadrat-produkter, hvis vi får certificeringer, der viser at vi er en særdeles miljøbevidst virksomhed. Det kunne vi blandt andet mærke, da vores produkter blev certificeret med EU-blomsten, fortæller Jette Lindgaard.
Tæt på certificering
Virksomheden har arbejdet med Cradle to Cradle-principperne siden efteråret, og har endnu ikke nogen certificerede produkter i porteføljen. Men i øjeblikket man på et tilbud om at få polyesterproduktet Trevire CS Cradle to Cradle-certificeret af EPEA (Environmental Protection and Encouragement Agency), der er det organ, som rådgiver om C2C-konceptet.
Da Kvadrat begyndte, at undersøge mulighederne for Cradle to Cradle-certificering erfarede virksomheden, at en konkurrerende europæisk producent, allerede havde en Cradle to Cradle-certificering på et lignende Trevira CS-produkt.
Det gjorde, at vi sagde til os selv, hvis det er muligt for dem, er det også muligt for os, siger Jette Lindholm.
Derefter diskuterede vi emnet med EPEA, og det blev klart for os, at Cradle to Cradle-principperne lægger op til, at man indgår partnerskaber med andre virksomheder om genindsamling og etablering af kredsløb, fordi det er en meget dyr proces. Således fik vi tilbudt et samarbejde med den konkurrerende producent, som allerede har etableret et koncept til genindsamling og etablering af kredsløb. Det fungerer ved, at kunden får en e-mail med i købet, som de kan benytte til at få produktet afhentet, når det er udtjent, forklarer Jette Lindholm.
Hun ser nogle klare økonomisk fordele ved løsningen, men peger samtidig på, at det er en stor kamel at sluge, at skulle til at samarbejde med konkurrenter om Cradle to Cradle-løsningen. Derfor diskuterer ledelsen i Kvadrat i øjeblikket, om virksomheden overhovedet er klar til at tage det skridt.
Genindsamlingen og kredsløbsetablering stor udfordring
Jette Lindholm sår også tvivl om, hvorvidt det skitserede genindsamlings-koncept overhovedet kommer til at virke, og berører dermed en af de helt store udfordringer for Cradle to Cradle-princippet.
Man har endnu ikke prøvet at tage nogle udtjente produkter tilbage, så man ved reelt ikke, om den her teknologiske cyklus overhovedet er realistisk. Vi har endnu kun hørt om det på tegnebrættet. For Kvadrat's vedkommende er genindsamlingen et meget stort spørgsmål. Vores tekstiler, som blandt andet bliver solgt til møbelfabrikanter, sidder måske 20-30 år på en stol før de er udtjente og hvad sker der så? Kan vi være sikre på, at Hr. og Fru Jensen afleverer produkterne det rigtige sted?, spørger Jette Lindgaard og fortsætter:
Spørgsmålet er også, om vores konkurrent virkelig får genanvendelsen af produkterne til at virke og lukker kredsløbet? Det kan vi reelt ikke vide endnu.
Hun mener, at affaldsselskaberne i fremtiden skal spille en stor rolle i genindsamlingen af produkter, hvis flere virksomheder skal få succes med Cradle to Cradle-certificerede produkter.
Der er brug for ressource-formidlere, der har viden om hvilke produkter, der skal hvor hen, og hvem der har interesse i dem. Det har alle leverandører til et produkt en interesse i, fordi der fremover vil være en række ressourcer, der er mangel på. Da vores eget Trevira CS-produkt er fremstillet af oliebaserede produkter er det interessant at se på, om det er muligt, at bringe disse produkter tilbage i kredsløbet da olie med sikkerhed er en af de resurser, der bliver mangel på i fremtiden.
Mangler stadig værktøjer
I forhold til at arbejde videre med Cradle to Cradle-principperne og få Kvadrats produkter certificeret, håber Jette Lindgaard at konceptet bliver nemmere at arbejde med, end det er i dag.
Jeg synes, der mangler nogle flere generelle værktøjer til, hvordan man arbejder med Cradle to Cradle i virksomheden. Hvis du skal certificeres, eksempelvis i henhold til EU-Blomst krieterierne, så er der nogle klare retningslinjer, du skal overholde, og nogle grænser for, hvor meget man må have af forskellige stoffer i produkterne. Det er svært at gennemskue i forhold til en Cradle to Cradle-certificering, siger Jette Lindgaard.
Hun efterlyser også, at der bliver lavet et katalog af en art, hvor det fremgår hvilke produkter, der reelt egner sig til Cradle to Cradle, og hvilke, der endnu er for komplicerede.