Mange bump på vejen fra vugge til vugge

Den århusianske tekstilvirksomhed Kvadrat er tæt på at få sit første produkt Cradle to Cradle-certificeret. Det har været en kompliceret proces, lyder det fra virksomheden, som stadig tvivler på, om konceptet reelt vil fungere i praksis.

Ledelsen i Ebeltoft virksomheden Kvadrat tror på, at det giver en markedsføringsmæssig fordel at blive Cradle to Cradle-certificeret.

19.04.2010

CSR.dk

Cradle to Cradle-princippet er for alvor ved at vinde indpas i danske designkredse, og flere hjemlige produktionsvirksomheder er begyndt at snuse til konceptet for at vurdere, om det rummer muligheder for nye forretningsområder eller markedsføringsmæssige fordele. På regeringsniveau bliver konceptet nu også diskuteret, og i anden del af regeringens affaldsstrategi for 2009-2012 lyder det, at ”konceptet er inspirerende, og at Miljøministeriet ønsker at understøtte den overordnede vision i konceptet i sin politik på produkt-, ressource- og affaldsområdet.”

I den forgangne måned var Cradle to Cradle-tankegangen emnet for konferencen, Vugge til vugge – en sag for alle, som blev afholdt af Dansk Komite for affald (DAKOFA). Her fortalte Jette Lindgaard, der er kvalitets- og miljøkoordinator hos tekstilvirksomheden Kvadrat a/s, hvordan virksomheden arbejder med konceptet, der foreskriver, at produkter skal producers sådan, at de bliver til næring for nye kredsløb, når de er udtjente. Enten i form af biologiske næringsstoffer, der er nedbrydelige i naturen eller tekniske næringsstoffer, der cirkulerer som rene materialer i lukkede industrielle kredsløb.

Når Kvadrat er tiltrukket af idéen, skyldes det, udover de åbenlyse miljøfordele, at virksomheden i år er stødt på den første kunde, som har efterspurgt produkter, der er Cradle to Cradle-certificeret. Samtidig har man i virksomheden en tro på, at det fremover vil give en markedsføringsmæssig fordel, at kunne levere Cradle to Cradle-produkter.

”Vi bliver en mere interessant spiller på markedet og giver kunderne nogle gode argumenter for at købe Kvadrat-produkter, hvis vi får certificeringer, der viser at vi er en særdeles miljøbevidst virksomhed. Det kunne vi blandt andet mærke, da vores produkter blev certificeret med EU-blomsten,” fortæller Jette Lindgaard.

Tæt på certificering
Virksomheden har arbejdet med Cradle to Cradle-principperne siden efteråret, og har endnu ikke nogen certificerede produkter i porteføljen. Men i øjeblikket man på et tilbud om at få polyesterproduktet Trevire CS Cradle to Cradle-certificeret af EPEA (Environmental Protection and Encouragement Agency), der er det organ, som rådgiver om C2C-konceptet.

Da Kvadrat begyndte, at undersøge mulighederne for Cradle to Cradle-certificering erfarede virksomheden, at en konkurrerende europæisk producent, allerede havde en Cradle to Cradle-certificering på et lignende Trevira CS-produkt.

”Det gjorde, at vi sagde til os selv, ”hvis det er muligt for dem, er det også muligt for os”,” siger Jette Lindholm.

”Derefter diskuterede vi emnet med EPEA, og det blev klart for os, at Cradle to Cradle-principperne lægger op til, at man indgår partnerskaber med andre virksomheder om genindsamling og etablering af kredsløb, fordi det er en meget dyr proces. Således fik vi tilbudt et samarbejde med den konkurrerende producent, som allerede har etableret et koncept til genindsamling og etablering af kredsløb. Det fungerer ved, at kunden får en e-mail med i købet, som de kan benytte til at få produktet afhentet, når det er udtjent,” forklarer Jette Lindholm.

Hun ser nogle klare økonomisk fordele ved løsningen, men peger samtidig på, at det er en stor kamel at sluge, at skulle til at samarbejde med konkurrenter om Cradle to Cradle-løsningen. Derfor diskuterer ledelsen i Kvadrat i øjeblikket, om virksomheden overhovedet er klar til at tage det skridt.

Genindsamlingen og kredsløbsetablering stor udfordring
Jette Lindholm sår også tvivl om, hvorvidt det skitserede genindsamlings-koncept overhovedet kommer til at virke, og berører dermed en af de helt store udfordringer for Cradle to Cradle-princippet.

”Man har endnu ikke prøvet at tage nogle udtjente produkter tilbage, så man ved reelt ikke, om den her teknologiske cyklus overhovedet er realistisk. Vi har endnu kun hørt om det på tegnebrættet. For Kvadrat's vedkommende er genindsamlingen et meget stort spørgsmål. Vores tekstiler, som blandt andet bliver solgt til møbelfabrikanter, sidder måske 20-30 år på en stol før de er udtjente – og hvad sker der så? Kan vi være sikre på, at Hr. og Fru Jensen afleverer produkterne det rigtige sted?,” spørger Jette Lindgaard og fortsætter:

”Spørgsmålet er også, om vores konkurrent virkelig får genanvendelsen af produkterne til at virke og lukker kredsløbet? Det kan vi reelt ikke vide endnu.”

Hun mener, at affaldsselskaberne i fremtiden skal spille en stor rolle i genindsamlingen af produkter, hvis flere virksomheder skal få succes med Cradle to Cradle-certificerede produkter.

”Der er brug for ”ressource-formidlere”, der har viden om hvilke produkter, der skal hvor hen, og hvem der har interesse i dem. Det har alle leverandører til et produkt en interesse i, fordi der fremover vil være en række ressourcer, der er mangel på. Da vores eget Trevira CS-produkt er fremstillet af oliebaserede produkter er det interessant at se på, om det er muligt, at bringe disse produkter tilbage i kredsløbet – da olie med sikkerhed er en af de resurser, der bliver mangel på i fremtiden.”

Mangler stadig værktøjer
I forhold til at arbejde videre med Cradle to Cradle-principperne og få Kvadrats produkter certificeret, håber Jette Lindgaard at konceptet bliver nemmere at arbejde med, end det er i dag.

”Jeg synes, der mangler nogle flere generelle værktøjer til, hvordan man arbejder med Cradle to Cradle i virksomheden. Hvis du skal certificeres, eksempelvis i henhold til EU-Blomst krieterierne, så er der nogle klare retningslinjer, du skal overholde, og nogle grænser for, hvor meget man må have af forskellige stoffer i produkterne. Det er svært at gennemskue i forhold til en Cradle to Cradle-certificering,” siger Jette Lindgaard.

Hun efterlyser også, at der bliver lavet et katalog af en art, hvor det fremgår hvilke produkter, der reelt egner sig til Cradle to Cradle, og hvilke, der endnu er for komplicerede.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

03.05.2024CSR.dk

3 veje til at dekarbonisere den tunge godstransport

03.05.2024CSR.dk

Danske C25-selskaber har øget omfanget af deres frivillige skatterapportering

02.05.2024CSR.dk

JYSK stopper kæmpe plastikforbrug med nyt tiltag

02.05.2024Dagrofa aps

Sponseret

Dagrofa: Fokus på energibesparelser reducerer klimaaftryk med 14 %

01.05.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Danica Pension dropper olieinvesteringer efter opråb fra kunder

01.05.2024CSR.dk

Regeringsrapport konkluderer at klimamål er inden for rækkevidde

30.04.2024CSR.dk

Forbedret sikkerhed på danske skibe

30.04.2024Lübech Living ApS

Sponseret

100% genbrugsglas frem for nyt glas

Jobmarked

Se alle

UN Global Compact Network Denmark

Head of Human Rights & Social Sustainability til UN Global Compact Network Denmarks sekretariat

Danmarks største netværk og læringsmiljø for ESG og bæredygtighed i den private sektor søger en engageret og faglig stærk Head of Human Rights & Social Sustainability til at lede vores aktiviteter for danske virksomheder inden for menneskerettigheder og det sociale område. Vores nye kollega vil få ansvaret for vores arbejde med menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, mangfoldighed og inklusion.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SIMAC, Svendborg International Maritime Academy

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Konference
GRØN - en praksisnær konference

14 oplægsholdere og 11 virksomheder/organisationer viser dig på 1 konference, hvordan du i praksis omstiller fra en lineær til en mere bæredygtig cirkulær forretningsmodel. Alt sammen til 0 kr. - det kræver blot du tilmelder dig.

Dato

08.05.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

13.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Food Nation
Konference
Danish Delegation in Vietnam: Sustainable and efficient agri-food production

May 14 – 16, 2024, a Danish delegation will visit Vietnam for an export promotion with focus on sustainable solutions for food production and processing.

Dato

14.05.2024

Sted

Ho Chi Minh City

BSR
Workshop
Bringing Nature In: A Workshop to Jumpstart Your Nature Strategy

The importance of addressing the impacts and risks related to nature and biodiversity have never been more pressing for businesses. However, navigating this complex terrain can be daunting as it overlaps with other sustainability areas, making it difficult to know where to start and what to focus on.

Dato

14.05.2024

Tid

08:30

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Kolding i maj

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

14.05.2024

Tid

09:00

Sted

Kolding

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Mini MBA – Lederuddannelse

Aros Mini MBA er Danmarks mest ambitiøse Mini MBA – udviklet i tæt samarbejde med landets førende ledelsesekspert, professor Steen Hildebrandt. Lederuddannelsen indfører dig i de klassiske MBA-fag og giver dig samtidig det mest aktuelle inden for ledelse.

Dato

14.05.2024

Tid

08:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus