Klimaforandringerne rammer kvindelige kaffebønder i Kenya

De seneste år har Kenya været ramt at lange tørkeperioder i en sådan grad, at det truer kaffehøsten hos mange småbønder. Ændringerne i vejret rammer især de kvindelige kaffebønder, da de ofte er nederst i fødekæden.

Fridah og andre kvindelige kaffebønder i Kenya får hjælp til at omstille kaffefarmene til ændringerne i klimaet..

06.09.2019

Sponseret

NGUVU

De seneste år har Fridah kigget langt efter stabile regnperioder, der kan sikre, at hendes kaffetræer producerer nok kaffebønner til, at hun kan forsørge sig selv og sine to børn. Tidligere har Fridah og de andre kaffebønder i Meru-regionen, nær Mount Kenya, været vant til, at regntiden kom fast to gange om året. Nu ved de ikke, hvornår regntiden kommer, perioderne med regn er blevet kortere og når regnen endelig kommer, er den mere voldsom.

”Det mere ekstreme og uforudsigelige vejr har ændret vilkårene for kaffebønderne, og der er ingen tvivl om, at ændringerne i vejret bekymrer de kvindelige kaffebønder. De er nervøse for, om årets kaffehøst slår til, så de kan sikre børnene mad, drikke og skolegang”, fortæller Rune Sandholt, der står bag virksomheden NGUVU, som handler direkte med de kvindelige kaffebønder, så kvinderne får flere penge mellem hænderne i stedet for, at fortjenesten ender hos de mange mellemænd. 

Hjælp til omstilling 

Det familieejede investeringsselskab Zibra A/S har besluttet at støtte de kvindelige kaffebønder, så de kan tilpasse kaffefarmene til ændringerne i klimaet. Zibra A/S har indgået et samarbejde med NGUVU, der skal sikre, at de kvindelige kaffebønder bliver klædt på til at håndtere forandringerne i klimaet. Et samarbejde der blandt andet dækker over:

  1. Træning og ny viden: en agronom med ekspertise i kaffetræer skal både tage jordprøver og træne kvinderne, så de kan tilpasse farmen til ændringerne i vejret.
  2. Opsamling af regnvand: vandtanke bliver installeret ved kvindernes farme, så de kan opsamle regnvand, der kan sikre vand til kaffetræerne i tørkeperioderne.
  3. Kaffe nursery: der bliver bygget et såkaldt ’nursery’ for kaffetræer, så kvinderne sammen med agronomen kan teste nye typer kaffetræer, der trives bedre med lange tørkeperioder. Når kaffetræerne løbende vokser sig store, vil de blive overtaget af kvinderne eller solgt til lokale kaffebønder, så modellen på sigt kan finansiere sig selv.

I alt vil 100 kvindelige kaffebønder i Kenya blive en del af samarbejdet, så de kan få den nødvendige viden og de rette redskaber til at omstille kaffefarmen til forandringerne i klimaet. 

”Hos Zibra vil vi gerne være med til at kickstarte den innovation, der kommer til at forandre verden og løse de problemer, vi oplever – både lokalt og globalt. Innovation handler om at få tingene til at ske, og det er netop, hvad de kvindelige kaffebønder i Kenya har behov for. De har brug for løsninger nu og her, så de kan sikre kaffeforretningen i dag og i fremtiden”, fortæller Christian Holm Christensen, CEO i Zibra A/S, der udstationerer én medarbejder i Kenya i seks måneder for at drive initiativerne sammen med NGUVU.

Om NGUVU’s kaffeinitiativ i Kenya

NGUVU sikrer de kvindelige kaffebønder flere penge mellem hænderne, faglig udvikling og økonomisk støtte til børnenes skolegang, så de kan få en fremtid med muligheder.

Danske virksomheder køber kaffebønnerne fra kvinderne i Kenya. På den måde styrker de kvinderne og børnene i Kenya gennem det daglige kaffeforbrug. Samtidig støtter de også op om FN’s verdensmål – især mål 5 med fokus på ligestilling mellem kønnene og mål 8 med fokus på anstændige jobs og økonomisk vækst.

Privatpersoner har også mulighed for at købe kaffebønnerne fra kvinderne gennem NGUVU’s kaffeabonnement

Kaffebønnerne bliver ristet i København, så både virksomheder og privatpersoner får leveret helt nyristede kaffebønner.

Læs mere på www.nguvu.dk

08.03.2024NGUVU

Sponseret

Kvindernes Kampdag: Kvindelige kaffebønder i Kenya kæmper for bedre vilkår og mod klimaforandringer

22.01.2024NGUVU

Sponseret

Nye træer giver mere end skygge

06.11.2023NGUVU

Sponseret

Kaffevirksomhed styrker kvindelige kaffebønder i Kenya

04.10.2023NGUVU

Sponseret

Virksomheder styrker kvindelige kaffebønder i Kenya

04.08.2023NGUVU

Sponseret

Klimaforandringer rammer kaffefarmere

12.06.2023NGUVU

Sponseret

Mød kaffefarmer Miriam