Investering i ny cleantech-løsning kan stoppe partikelforurening til søs
Mens transportmidler på hjul har fået partikelfiltre på deres dieselmotorer gennem de senere år, ser det langt værre ud på vandet - skibe verden over sender stadig store mængder sundhedsskadelige partikler ud fra deres dieselmotorer. Det kan en ny dansk cleantechløsning til søfarten lave om på, hvis der kommer penge i kassen.
Integreret emissionsfilter til søfarten - 40 % lavere NOx emission, 99% reduction af partikler (PM) samt 35-65 dB støjreduktion.
Luftforurening med de fine partikler fra motorer og tung industri er en af verdens værste trusler mod folkesundheden. Det fastslår en international gruppe af forskere i en stor, ny undersøgelse, som Ingeniøren og Videnskab.dk har skrevet om i sidste uge. Med 2,1 millioner mennesker, der årligt dør globalt som følge af udledningen af fine partikler fra fossile brændstoffer, kalder tiden i høj grad på løsninger - og sådan en cleantech-løsning er klar på tegnebrættet i Danmark, når det gælder en af synderne, søfarten.
Den nye danske opfindelse er et integreret emissionsfilter til søfartens dieselmotorer - en ikke tidligere tænkt tre-i-én løsning, der både reducerer udledningen af partikler med hele 99%, imødegår lovgivningen for udledning af det miljøskadelige NOx med 40% samt reducerer motorstøj med 35-65 dB.
Søfarten er ifølge andre store, nylige undersøgelser af luftforurening alene i Europa og i området omkring Middelhavet skyld i 25.000 menneskers død årligt som følge af de såkaldte PM emissioner fra skibenes dieselmotorer.
Det er Klaus Rasmussen, ejer af konsulentvirksomheden MovingEnergy og maskinmester, der har udarbejdet investeringsoplægget til løsningen:
I lastvogne og dieselbiler har man lavet partikelfiltre, men søfarten halter bagefter - her har vi nu et færdigudviklet og konkurrencedygtigt emissionsfilter til brug i skibenes dieselmotorer. Et partikelfilter, som er klar til markedet, som vi allerede har interesserede kunder til i Europa, og som vi har produktionsfaciliteter til, der kan overtages på fordelagtige vilkår og i øvrigt give lokale arbejdspladser på Bornholm - det hele står klar til at producere miljøteknologi, som hele samfundet kan få stor miljø- og sundhedsmæssig gavn af. Nu mangler vi bare pengene - at investorerne derude indser mulighederne i det her nye integrerede filter til søfartens dieselmotorer, siger Klaus Rasmussen.
Folkesundhed og bundlinje
Klaus Rasmussen har sammen med en kreds af iværksættere gennem hele 2013 arbejdet på at rejse penge til produktionen af partikelfiltret. Samarbejdsparterne tæller bl.a. udvikler Lars Frederiksen, der er tidligere bestyrelsesmedlem for Notox, og Captain Kaj Brodersen, hvis virksomhed leverer serviceydelser til rederier og havne verden over. Det er folk, der tilsammen har et indgående kendskab til energispørgsmål og den maritime branche, og som derfor har den viden, der skal til for at gå i gang med at løse søfartens udfordringer med partikeludledning. Men søfarten er i krise, og lysten til investering skal derfor vækkes - og det er folkene bag det nye filter klar til gennem en solid plan og tro på projektet.
Iværksættergruppen brænder for at rejse kapital til det, som de mener, både vil afhjælpe et af verdens højaktuelle forureningsproblemer og være en attraktiv investering:
Det er vores mål at producere og levere integrerede emissionsfiltre til skibe over hele verden, primært til skibe, der opererer i kystnært farvand, hvor der på verdensplan er 28.000 skibe med dieselmotorer. Og afkastet på investeringen vil være attraktiv - vores oplæg er at producere og sælge ca. 800 integrerede emissionsfiltre over de næste 5 år, siger Klaus Rasmussen.
Iværksætterne bag det nyudviklede 3-i-én-partikelfilter holder nu vejret, mens de er i marken for at finde investorer - for der skal kapital til fabrikken på Bornholm nu, for at produktionen af filtrene kan komme i gang og cleantech-løsningen begynde at yde sit bidrag til gavn for alle, der ønsker at indånde en friskere luft i fremtiden.