Grøn teknologi forenes med hurtige biler

Tesla har nu fået etableret Europas største hurtiglade-station til elbiler i Køge. Stationen er en såkaldt Supercharger ladestation, som kan hurtiglade 12 Tesla-biler samtidig, og den er desuden en showcase i de nyeste, grønne teknologier med blandt andet solceller, grøn stormflods-sikring og LED belysning.

04.03.2015

Sponseret

LITE A/S

Tesla er en virksomhed, hvor bæredygtighed er en af grundstenene – ikke kun ved at producere bæredygtige biler, men også når de etablere deres mange ladestationer. Her er også valgt bæredygtige og ”grønne” løsninger.

Selve ladestanderne kommer til at stå under en stor carport, hvorpå der vil blive installeret 300 kvadratmeter solceller. Energien fra solcellerne kan gennem Teslas ladestandere sendes direkte ind i bilernes batteri. Men hvis der ikke er nogen biler til at opsamle energien, vil energien blive sendt ud i det offentlige net. Solcellerne vil årligt kunne producere cirka 40 MWh, hvilket er nok til at køre 200.000 km i en Tesla. Men for at de dyrebare sol-kWh ikke skal ‘gå til spilde’ i elnettet, arbejder Tesla på at installere et batteri som fleksibelt mellemlager:

»Vi kan se, at der er flest biler til opladning mellem klokken 6.00 og 16.00 med nogle peaks om morgenen, omkring frokost og tidligt på eftermiddagen. Derfor sidder vi lige nu og regner på, hvor stort batteriet skal være for at få den bedste udnyttelse. Men vi forventer, at det bliver på mellem 100 og 200 kWh, men det kan også blive 600 kWh,« siger Christian Marcus, der er ansvarlig for Teslas Supercharger i Norden, og understreger, at al den strøm, der bliver leveret til bilerne, er ‘gjort grøn’ ved køb af certifikater. *

Derfor var det heller ikke uden betydning for Tesla, da de skulle vælge leverandør til deres belysning, som naturligvis kun kunne være LED.

LITE blev kontaktet af Intego, som er Teslas samarbejdspartnere inden for el installering og i samarbejde med Tesla og Intego begyndte arbejdet for at finde den helt rette løsning til den nye ladestation. Ud fra de ønskede krav fra Tesla fandt LITE de rette produkter, som kunne indfri ønsker samt krav. Downlight med matteret glas i robuste og kvalitets materialer. For at præcisere lysets styrke og farve udarbejdede LITE lysberegninger samt 3D visualiseringer, således Tesla helt nøjagtig kunne se, hvor og hvordan lyset ville falde. Det var af stor betydning for Tesla, at der var tilstrækkeligt med lys ved de 12 ladestationer og samtidig ikke virke blændende for de, der lader deres Tesla. Den valgte downlight på 18W, blev yderligere installeret med dæmp, således downlighten dæmper ned ved inaktivitet og kommer på fuld kraft, så snart en Tesla ruller ind til en lader.

Omkring de grønne arealer blev der opsat park lamper, som skal være med til at markere stier og opholdsområder omkring ladestationen.

Ud over lys ved alle ladere og udenoms arealer, skulle der også monteres lys ved tilkørslen til ladestationen. På høje master blev LITEs Primo Serie installeret, som med sin overlegen LED optik og avancerede dæmpningsfunktioner, gør det muligt at anvende dagslysstyring og med disse egenskaber kan Teslas ydermere reduceres deres elforbrug.

Med de mange grønne tiltag i etableringen af den nye Supercharger lever Tesla uden tvivl op til, at være en bæredygtig virksomhed.

*Kilde: Tesla

14.09.2015LITE A/S

Sponseret

Optimér din virksomheds grønne profil - og giv dine ansatte bedre arbejdsforhold

02.09.2015LITE A/S

Sponseret

Overholder din virksomhed Dansk Standard for lys?

03.06.2015LITE A/S

Sponseret

Få inspiration til bæredygtig belysning

10.04.2015LITE A/S

Sponseret

LITE bygger Fremtidens klasseværelse

04.03.2015LITE A/S

Sponseret

Grøn teknologi forenes med hurtige biler