Gadelyset i Randers producerer egen strøm
I Kronjylland er de i gang med et forsøgsprojekt, hvor gadelyssystemer skal være drevet af solenergi. Gevinsten er vedvarende energi som en del af bymiljøet og en indtægtskilde, der opvejer udgifterne til elektricitet.
Gadelamperne ved Randers Regnskov demonstrerer, at CO2-neutral gadebelysning er muligt og fordelagtigt..
I Randers har energiselskabet Verdo fået en idé om at forsyne lysmaster med solceller, så gadelamper kan producere strøm. Foreløbig er der blevet opsat to solcellemaster på gaden ved Randers Regnskov. Deres lave energiforbrug er medvirkende til, at gadelamperne på årsbasis forbruger mindre strøm, end de selv producerer.
Vi igangsatte projektet, fordi vi synes, kombinationen af design og udvikling af mange forskellige teknologier - altså både master, solceller og LED, var meget interessant. Vi har en ambition om at være i front inden for miljø, klima og udendørs-belysning, så at gå foran med et forsøgsprojekt var oplagt, forklarer Nils Ole Schiønning, overmontør hos Verdo.
Armaturerne forsynes med energieffektive LED-lyskilder, der bruger mindre energi. Gadelamperne er koblet på el-nettet, og det har den fordel, at solcellernes produktion af elektricitet sendes direkte ud på nettet og kan videresælges til el-selskabet. En solcellemast sparer miljøet for 218 kilo CO2 om året, og det går godt i spænd med, at Randers Kommune vil være synlige medspillere i kampen for at få nedbragt CO2-udslippet.
Da Verdo kontaktede mig med idéen, kunne jeg sagtens se potentialet. Smukt designede lygtepæle, som omdanner solens stråler til elektricitet om dagen og oplyser og udsmykker gaden ved Randers Regnskov med energieffektive virkemidler om aftenen, var en indlysende god idé, siger Martin Højholdt, bygningskonstruktør hos Veje og Trafik ved Randers Kommune.
Ud over de to bæredygtige lysmaster ved Randers Regnskov, er der også blevet opsat to lignende solcellemaster i Syddjurs Kommune ved Ebeltoft Skudehavn.
- OWG