FURGY kongres 2013: Energieffektivitet og -lagring med dansk-tysk fokus
I forbindelse med messen New Energy mødtes fredag den 22. marts ca. 250 repræsentanter fra politik, administration og erhvervsliv fra Slesvig-Holsten og Danmark til FURGY-kongressen 2013 for at drøfte emnerne vedvarende energi og energieffektivitet. Det viste sig, at det kan betale sig for danske og tyske virksomheder at rette blikket mod den anden side af grænsen for at få gavn af erfaringerne ved realiseringen af energiskiftet.
Ud over workshops om økoenergi og geotermik samt mange støttemuligheder var et arrangement om emnet energilagringsteknologi rettet særligt mod erfaringsudvekslingen inden for varmebranchen. Her er det i fremtiden især op til de regionale energiforsyningsvirksomheder at fuldføre et skift hen imod en mere effektiv varmelagring. Som det gode eksempel blev der henvist til Brædstrup-fjernvarmeprojektet, der er en innovativ foregangsvirksomhed i forbindelse med undergrundlagringen af varme. FURGY-projektmanager Gorm Casper fra IHK Flensburgs afdeling i Nordfriesland kunne se at ideen bag kongreskonceptet med grænseoverskridende udveksling af viden og erfaring i den grad blev ført ud i livet. Mange gæster var overraskede over, hvor langt naboerne på den anden side af grænsen allerede er nået med energilagerne. Vi vil med sikkerhed gøre denne FURGY-kongres til en årlig begivenhed.
Desuden blev energieffektiviteten hos små og mellemstore virksomheder tematiseret. Særligt fokus var der på præsentationen af helt konkrete besparelsespotentialer, f.eks. på hoteller og i gastronomien. Initiativtageren af dette arrangement, Frank Kurbjuhn fra IHK Flensburg, glædede sig over den store interesse ved dette emne. Vi kan se, at behovet for tiltag vedrørende energieffektivitet stadig er stort, og at der fortsat er interessenfor støttetilbud , sagde Kurbjuhn.
Kongressen, som det dansk-tyske projekt FURGY arrangerede i samarbejde med andre partnere, bl.a. projektet Vækstcentret, Investitionsbank og flere ministerier fra delstaten Slesvig-Holsten, fandt genklang ved repræsentanter fra erhvervsliv, politik og administration. "Den Dansk-Tyske Region er på vækstmarkedet for vedvarende energi et forbillede for andre regioner. Det handler om fortsat at styrke betydningen af denne sektor- og herved spiller den grænseoverskridende kontekst en afgørende rolle. Den højtprofilerede messe Husum NewEnergy byder på en passende ramme for den dansk-tyske videndeling og erfaringsudveksling", udtaler Stephan Kleinschmidt, projektleder af Vækstcentret.