Fra alle os til alle jer

For Per Ørum Jørgensen er spørgsmålet om, hvad vi giver i arv til den kommende generation helt afgørende. Hvordan tingenes tilstand er ved "overdragelsen," er politikernes ansvar, men også de enkelte virksomheders og borgere er forpligtede.

13.10.2008

CSR.dk

Hvis jeg var miljøminister, så ville mit overordnede pejlemærke være kontrakten mellem generationerne, som er en væsentlig del af den konservative identitet. Generationskontrakten forpligter os til at videregive et samfund i en endnu bedre stand til vore børn og børnebørn end det samfund, vi selv har modtaget fra vore forfædre.

For at leve op til ambitionen om at sikre et renere og grønnere Danmark til glæde for de kommende generationer ville jeg som det første lave en samlet naturplan for Danmark, der både kvalitativt og kvantitativt sikrede mere natur år efter år.

Mere natur
Vi skal hvert år udvide arealet med skov, åbne naturarealer, enge og lavvandede søer, så vi beskytter naturen og forbedrer levevilkårene for de danske dyrearter. Og vi skal sikre en beskyttelse af vandmiljøet, så der både på kort og på langt sigt er adgang til rent drikkevand, til friluftsoplevelser ved og på vandet og til gode bademuligheder ved kyster og søer.

Vi skal sikre os, at landet udvikler sig i endnu grønnere retning, hvor der passes godt på vandmiljø og naturområder, og hvor beskyttelsen bliver forbedret år for år.

De danske naturområder skal hænge bedre sammen. Det skal bl.a. opnås gennem flere korridorer mellem forskellige naturområder. Det skaber bedre betingelser for flora og fauna, og er dermed til gavn for biodiversiteten.

Samtidig ved vi, at det trækker flere mennesker ud i naturen, når natur og skov ligger tæt på, hvor mennesker bor, og når det er let at komme til dem. Derfor vil vi også skabe mere bynær natur – herunder mere skov i tilknytning til vores byer.

Landbruget skal bidrage
En anden væsentlig prioritet ville være at sikre en bedre sammenhæng og planlægning af de arealer, der anvendes til erhvervsmæssige formål, og de arealer, der beskyttes som naturområder. Dette gælder ikke mindst i forhold til landbrugserhvervet, hvor der er behov for at tænke nye og mere intelligente sammenhænge, så vi både styrker naturen og erhvervet.

En række natur- og landbrugspolitiske planer skal evalueres til efteråret. Det gælder blandt andet pesticidplan, vandmiljøplan, EU’s landbrugsstøtte etc. Endvidere lægger EU kommissionen op til, at Danmark skal reducere CO2-udslippet med 20 procent i de såkaldt ”ikke-kvotebelagte” sektorer, hvilket er transportsektoren, husholdningerne og landbruget. Det vil betyde, at landbruget kommer til at bidrage markant til løsninger, der kan imødekomme klimaudfordringen. Med alle disse vigtige opgaver, der venter, mener jeg, det er klogt og hensigtsmæssigt, at der udarbejdes en samlet handlingsplan for dansk landbrug.

Landbruget spiller en væsentlig rolle for væksten og udviklingen i det danske samfund. Landbruget skal være et selvbærende erhverv, og landbrugets regulering skal forenkles og moderniseres.
Vi skal styrke innovationen i dansk landbrug ved at fremme nye og kreative løsninger. Vi skal styrke naturen samtidig med, at landbruget får mulighed for at udøve sit erhverv på en hensigtsmæssig måde. Det kræver et samspil, hvor bedre planlægning, styring og udbredelse af nye miljøvenlige teknologier forener de forskellige interesser.

Ny miljøteknologi
Netop udvikling af nye miljøteknologier er et område, som jeg også ville sætte særlig fokus på. Ny teknologi er løsningen på mange af de udfordringer, som vi kontinuerligt står over for på miljøområdet. Det gælder bl.a. i bestræbelserne på at begrænse luftforureningen som er en af de store udfordringer lige nu.

Ved at anvende nye miljørigtige brændsler som brint, el og bæredygtig bioethanol kan vi skabe god forretning samtidig med, at vi skåner naturen. På samme måde kan man nævne elektronisk ukrudtsbekæmpelse, der kan bidrage til at nedbringe pesticidforbruget eller øget anvendelse af

biogas og biomasse, der dels øger andelen af vedvarende energi og løser nogle af affaldsproblemerne i landbruget. Faktum er, at en øget investering i miljøteknologi vil skabe mere vækst i kraft af øget eksport, løse miljøproblemer, bidrage til nedbringelse af CO2 og styrke erhvervslivet, og dermed samfundet.

Klimaudfordringen og energiaftalen
Jeg finder det også helt naturligt at bringe den store globale klimaudfordring i fokus. Den er igen er et konkret eksempel på et område, hvor den konservative generationskontrakt bliver nærværende. Hvad, der på langt sigt bliver afgørende for klimaet, er fremtidens menneskeskabte drivhusgasudslip og i hvor høj grad, der fortsat kan skabes øget velfærd for hele jordens befolkning, uden at der opbygges globale miljøproblemer som en uønsket sideeffekt. Her kan Danmark bruges som et godt eksempel. I løbet af de seneste 25 år er Danmarks økonomi vokset med omkring 75 procent samtidig med, at energiforbruget har været stort set konstant. Jeg vil bygge videre på den danske model.

Jeg ønsker derfor mere vedvarende energi. Andelen af vedvarende energi bør fordobles til minimum 30 procent inden 2025. Regeringen indgik med samme ønske en bred energiaftale den 21. februar 2008. Aftalen sikrer blandt andet bedre vilkår for vindmøller og anden vedvarende energi som biomasse og biogas. Vedvarende energi i 2011 skal dække 20 procent af Danmarks energiforbrug.

Tilskuddene til vindmøller, biogas og biomasse hæves. Aldrig har det danske samfund udbygget så meget med vedvarende energi, som vi gør i disse år. De kommende år vil vi udvide massivt med vindkraft i Danmark, især på havet, og dette spor skal følges op, når vi i 2011-12 skal indgå en ny energiaftale i Danmark.

Med den nuværende energiaftale går Danmark forrest med en offensiv indsats. Vi trækker på en lang række teknologier: Vindmøller, elbiler og varmepumper. Vi stiller nye krav til kraftværker og elselskaber. Overalt skal der sættes ind. Det skal gennemsyre hele vores samfund: Fra måden, vi bygger huse på, hvordan vi oplyser vores hjem, hvor varmen i radiatoren kommer fra, til om bilen kører på vindmøllestrøm eller gammeldags benzin.

Virksomheders og borgeres ansvar
Hvis jeg var miljøminister, ville jeg føle et stort ansvar for at betone vigtigheden af, at den enkelte borger eller virksomhed påtog sig et personligt ansvar for at bidrage til at løse klimaudfordringen og til at tage hensyn til miljøet i hverdagen. Miljøpolitik er værdipolitik, hvor hensynet til de kommende generationer er det altoverskyggende. Derfor er den indsats, vi gør nu, en indsats, som gør en forskel for vore børn og børnebørns fremtid. Vi kommer til at stå til ansvar for den verden, som de skal leve i.

Jeg ville skamme mig, hvis min datter om 30 år undrende spørger mig: ”Far hvorfor gjorde I ikke mere for at imødekomme de globale klimaforandringer, dengang I havde muligheden for det, og det ikke var for sent. Eller hvis hun spurgte: ”Far, hvorfor gav i køb på vores natur dengang I havde muligheden for at bevare den. Så mit omdrejningspunkt, hvis jeg var miljøminister, ville være, at arbejde på løsninger, der bevarer og udvikler den danske natur år for år, og iværksætte initiativer der effektivt vil begrænse de skader, som de globale klimaforandringer vil kunne påføre os og de kommende generationer.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

02.05.2024CSR.dk

JYSK stopper kæmpe plastikforbrug med nyt tiltag

01.05.2024CSR.dk

Regeringsrapport konkluderer at klimamål er inden for rækkevidde

01.05.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Danica Pension dropper olieinvesteringer efter opråb fra kunder

01.05.2024CSR.dk

Regeringsrapport konkluderer at klimamål er inden for rækkevidde

30.04.2024CSR.dk

Forbedret sikkerhed på danske skibe

30.04.2024Lübech Living ApS

Sponseret

100% genbrugsglas frem for nyt glas

29.04.2024Solar Danmark A/S

Sponseret

Solar er klar til at rådgive kunder om tsunami af nye regler om bæredygtighed

29.04.2024Food Nation

Sponseret

Recap from Global Food Talk: “Securing reliable and sustainable food systems through innovation and creativity”

Jobmarked

Se alle

DSV

Sustainability strategy and reporting professional

Then look no further. In this role, you can build on your knowledge within this field and gain a thorough understanding of working strategically with sustainability in a large, international company.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

DSV

Responsible Sourcing Manager - drive a responsible sourcing framework

If you are a current DSV employee and interested in a position in another country, please contact your Human Resource representative to discuss the process and requirements of applying.

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Deloitte

Bliv en del af vores ESG Advisory Team

Deloitte tilbyder globale, integrerede rådgivningsydelser, der omfatter Audit & Assurance, Consulting, Financial Advisory, Risk Advisory og Tax Consulting. Vi hjælper vores kunder med at udmærke sig overalt i verden gennem vores rådgivning, som er baseret på dyb industriekspertise og faglig indsigt.

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

SIMAC, Svendborg International Maritime Academy

Undervisere

Vil du være med til at forme fremtidens grønne ledere?

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

16.05.2024

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB
Konference
Bæredygtig finansiering – det skal du vide

Omstillingen til en bæredygtig fremtid kræver kapital – meget kapital. Kom med til debatten, hvor vi med sustainability linked finansiering som omdrejningspunkt giver dig indblik i ESG performance og transformation af virksomheder.

Dato

02.05.2024

Tid

15:30

Sted

Philip Heymans Allé 7, 2900 Hellerup

access2innovation
Morgenmøde
African soils and how they affect agriculture development

Virtual A2i Talk

Dato

03.05.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt

Erhvervsakademi Aarhus
Konference
GRØN - en praksisnær konference

14 oplægsholdere og 11 virksomheder/organisationer viser dig på 1 konference, hvordan du i praksis omstiller fra en lineær til en mere bæredygtig cirkulær forretningsmodel. Alt sammen til 0 kr. - det kræver blot du tilmelder dig.

Dato

08.05.2024

Tid

08:30

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Aros Business Academy
Efteruddannelse
Aros Facilitatoruddannelse – bliv certificeret facilitator!

Bliv en helstøbt og stærk facilitator! På denne facilitatoruddannelse får du fyldt rygsækken med ny viden og masser af værktøjer, der gør dig i stand til professionelt at facilitere møder, workshops, processer og forandringer.

Dato

13.05.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Food Nation
Konference
Danish Delegation in Vietnam: Sustainable and efficient agri-food production

May 14 – 16, 2024, a Danish delegation will visit Vietnam for an export promotion with focus on sustainable solutions for food production and processing.

Dato

14.05.2024

Sted

Ho Chi Minh City

BSR
Workshop
Bringing Nature In: A Workshop to Jumpstart Your Nature Strategy

The importance of addressing the impacts and risks related to nature and biodiversity have never been more pressing for businesses. However, navigating this complex terrain can be daunting as it overlaps with other sustainability areas, making it difficult to know where to start and what to focus on.

Dato

14.05.2024

Tid

08:30