Fra affaldsbehandling til ressourcestyring

Knaphed på ressourcer og energi tvinger os til at ændre syn på affald. Som det afspejles i EU’s nye forslag til affaldsstyring, bliver affaldet i stigende grad betragtet som en ressource. En konflikt mellem affaldets anvendelse som enten energikilde eller råstof ligger lige for. En ny analyse bestilt af EU afdækker det europæiske affalds veje og vildveje.

09.05.2008

CSR.dk

Af Kristina Øby Pedersen

Energi- og råvarepriser sætter nye rekorder. Årsagen er øget efterspørgsel og en voksende konkurrence om begrænsede ressourcer. Samtidig tvinger klimaforandringerne os til at sætte fuldt tryk på bestræbelserne for at nedbringe vores CO2-udslip. Behovet for vedvarende energi skaber en øget konkurrence mellem udnyttelse af råvarer til henholdsvis fremstillings- og energiformål. Det gælder blandt andet for træ, som er en primær ressource ved fremstilling af papir og samtidig bruges som energikilde. Til begge formål er vi altså tvunget til at finde alternativer til primære råstoffer. Dermed kommer affaldet til ære og værdighed.

Kortlægning af affaldsstrømme
Formålet med et igangværende EU-projekt er at foretage en gennemgribende kortlægning af den skæbne, der bliver forskellige former for affald til del. Opgaven gennemføres i praksis i et samarbejde mellem Prognos AG (Europäisches Zentrum für Wirtschaftsforschung und Strategieberatung) og ”The Institute for Environmental Research” ved universitetet i Dortmund. Project manager er Dr. Bärbel Birnstengel, som præsenterer de vigtigste resultater af kortlægningen. Resultaterne af det hidtidige arbejde kan læses i ”European Atlas of Secondary Raw Material”. Bärbel Birnstengel har konstateret en holdningsændring til affaldet.”I et vist omfang er vores syn på affald stadig negativt. Det opfattes som snavset og stinkende og som en trussel mod både miljøet og menneskers helbred. Indtil nu har hovedspørgsmålet været, hvordan vi slipper af med det. Men vi er ikke længere i en situation, hvor vi kan tillade os blot at afskrive affaldet. Det rummer et stort potentiale som både råstof og energikilde,” siger hun.

Hun peger på, at mens industrien for længst har erkendt affaldets potentiale, har man fra politisk hold først for nylig opdaget den positive side af affaldet. Til gengæld er der nu etableret en mere differentieret holdning til affald – også på europæisk plan. Alligevel viser de aktuelle diskussioner ifølge Bärbel Birnstengel, at det ikke bliver let at integrere affaldspolitik med energipolitik, miljøpolitik og økonomi.

Hun mener, at revisionen af Affaldsrammedirektivet er en lejlighed til at ændre kursen for vores fremtidige forståelse af affald og til at definere den rigtige retning for affaldsstyring, hvor udgangspunktet er et syn på affaldet som en værdifuld ressource og energikilde.

Projekt skaber overblik
Spørgsmålet er så hvad denne ressource og energikilde kan betyde for Europa. Hvad er potentialet, og hvor stor en andel udnyttes allerede i dag?

Indtil i dag har vi ikke haft et sammenhængende overblik. Først med et regulativ fra 2004 blev EU-landene forpligtet til at indberette data om affaldsmængder og –behandling til EUROSTAT. Men disse data kan langt fra besvare alle spørgsmål om affaldsmængder. Hvert land har forskellige former for affaldsstyring og forskellige klassificerings- og dataindsamlingsmetoder. Adskillige lande har gode statistiske systemer, mens andre først for nylig er begyndt at opbygge dem. Det betyder sammen med holdningsforskelle, at direkte sammenligninger er vanskelige. Det har stillet store krav til analysearbejdet.

For at sikre analyseresultaternes troværdighed blev alle tilgængelige data struktureret, analyseret, verificeret og revideret af Prognos AG og INFU (Dortmund Universitet) på vegne af IPTS (Institute for Prospective Technological Studies of the European Commission’s joint Centre).

I alt har Prognos og INFU undersøgt 18 affaldsfraktioner, som alle bruges som sekundære råstoffer eller til energiproduktion, og som derfor har en positiv effekt på energi- og ressourceforbrug.

Baseret på tallene for 2004 analyserede projektgruppen i alt 2,4 milliarder tons affald fra adskillige kilder, såsom fast husholdningsaffald, bygge- og nedrivningsaffald, skrottede køretøjer, industrielt affald osv. For hver affaldsstrøm udarbejdede gruppen nationale profiler for affaldsflow, og affaldsfraktionerne blev allokeret til de respektive affaldsstrømme.

Flest mineraler
Der er meget stor forskel på andelen af de enkelte affaldsstrømme, således udgør mineraler ikke mindre end 74 procent (1.794 megatons) af den samlede mængde. Mineraler stammer især fra nedrivning, byggeri, industri og minedrift.

Aske og slagger udgør 131 megatons, mens jern og stål tegner sig for næsten 103 megatons. Se i øvrigt figur 1.
Analysen begrænsede sig ifølge Bärbel Birnstengel ikke til separat indsamlede affaldsfraktioner. Også indsamling af blandet affald er medregnet, så der er taget højde for hele potentialet.

Mere end halvdelen spildes
Den samlede opgørelse viser at ca. 46 procent af alt affald genvindes eller bruges til at generere energi, mens resten går til spilde. Der er dog meget store forskelle mellem de forskellige affaldsstrømme. De højeste genanvendelsesandele er beregnet for gummi og dæk med 78 procent, jern og stål med 76 procent og træ med 65 procent. Tallene omfatter både genvinding og anvendelse til energiformål.

Ikke overraskende er der store forskelle mellem de enkelte medlemslande. For eksempel genvindes i gennemsnit 65 procent af jern og stål. De lande som bedst udnytter de sekundære råstoffer præsterer en udnyttelsesandel på op til 85 procent, mens de lande, som klarer sig dårligst udnytter ned til 48 procent af potentialet. Bärbel Birnstengel konkluderer på den baggrund, at også de nye medlemsstater har succes med genvinding.

”Kvaliteten af genvundet jern og stål er lige så høj som det jomfruelige råstof, og det sekundære råstof er med den stigende efterspørgsel blevet vores vigtigste kilde til de to materialer. Det bidrager til en endnu større indsats for genvinding. Dertil kommer de yderligere incitamenter i WEEE-direktivet,” siger hun og tilføjer at det ikke alene sparer råstoffer, for genvundet jern og stål kræver langt mindre energi ved forarbejdning, så heri ligger yderligere energibesparelser.

Hun finder genvindingsraten på 76 procent imponerende, men tilføjer at der er plads til forbedring, 25 megatons jern og stål blev spildt.

En række lande har traditionelt ligget meget lavt, hvad angår genvinding, de er nu ved at komme med. Æren for den udvikling har en række EU-direktiver, mener Bärbel Birnstengel, som nævner WEEE-direktivet, ELV-direktivet og emballagedirektivet. Men selvom udviklingen er gået i den rigtige retning – også for de øvrige affaldsfraktioner, mener hun ikke der er grund til at være tilfreds.

”Vi er nødt til at huske, at 54 procent af vores affald svarende til 1,3 milliarder tons i 2004 fortsat blev deponeret eller afbrændt uden energiudnyttelse,” siger hun.

Forbered fremtiden
”EU’s eneste mulighed er at definere fælles mål for affaldsstyring, og næst efter begrænsning af affaldsmængderne er genvinding helt bestemt den rigtige vej, men vi bør ikke reducere vores aktiviteter til udelukkende at genvinde materialer. Anvendelse til elproduktion i effektive forbrændingsanlæg repræsenterer et vigtigt potentiale for ressource- og energibesparelser,” siger Bärbel Birnstengel, som mener, at for eksempel plastik og træ er særdeles velegnede til formålet.

”Med mere effektive forbrændingsanlæg kunne vi øge energiudbyttet fra 46 til 48 procent, og selvom to procent ikke lyder af meget, ville det have stor betydning i det samlede billede. For olieholdigt affald ville det øge energiudbyttet fra 41 til 75 procent, og for plastik fra 35 til 52 procent,” siger hun og opfordrer til videreudvikling af kollektive indsamlingssystemer, bindende genbrugsmål og deponeringsforbud for udvalgte affaldsfraktioner.

De første egentlige analyseresultater vil være tilgængelige i juni. Indtil videre kan ”The European Atlas of Secondary Raw Material” findes på engelsk på www.prognos.com/download-sekundaerrohstoffatlas-europa.478.0.html

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

26.07.2024CSR.dk

Landsdækkende klimasamarbejde tættere på EU-millioner

26.07.2024CSR.dk

Undersøgelse: otte ud af ti danskere holder fast i rejsevaner trods klimaforandringer

26.07.2024CSR.dk

Undersøgelse: otte ud af ti danskere holder fast i rejsevaner trods klimaforandringer

26.07.2024CSR.dk

Ændret lovgivning sender dansk biobrændsel til udlandet

18.07.2024CSR.dk

Rapport: Halvdelen af danskere vil gerne betale ekstra for bæredygtighed i boligen

18.07.2024BSR

Sponseret

What the SBTi Battle Portends: The Decisive Decade Becomes the Dilemma Decade

16.07.2024CSR.dk

Eksperter ser måbende på voldsomme vejrforandringer

15.07.2024CSR.dk

Tøjbyttetogt oplever succes

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)