Flygtninge får danskundervisning på Berendsen-vaskeriet i Ølsted

I Ølsted ligger ét af de Berendsen-vaskerier, der året rundt samarbejder tæt med landets jobcentre for at hjælpe flygtninge i praktik og godt ud på arbejdsmarkedet. På vaskeriet i Ølsted bliver flygtningene godt klædt på til deres fremtidige job.

Flygtninge-praktikanter bruger halvdelen af arbejdsdagen i sproglokalet

På Berendsens vaskeri i Ølsted er op til 12 flygtninge ad gangen i 13-ugers praktikforløb – og vi stiller et lokale til rådighed på selve vaskeriet, som kommunens sproglærere bruger til den lovpligtige danskundervisning. Afdelingschef Jacob Petersen fortæller:

”Flygtninge-praktikanterne er hos os 37 timer om ugen – den ene halvdel af dagen har de danskundervisning, og den anden halvdel arbejder de i produktionen. Det er en stor fordel for flygtningene, at undervisningen foregår i et lokale på deres praktikplads, for hvis de selv skulle bruge en masse tid hver uge på at transportere sig til og fra en sprogskole flere kilometer herfra, ville det være vanskeligt for dem at få tid nok til at passe både et arbejde og familien. Så det er en hjælp og en håndsrækning, som vi hos Berendsen gerne vil give til de mennesker, der ønsker at finde en plads på arbejdsmarkedet her i landet.”

En effektiv metode til oplæring i både sproget og arbejdsopgaverne

Flygtninge-praktikanterne skal naturligvis oplæres i de daglige arbejdsopgaver og sikkerhedsinstruktioner ligesom alle andre medarbejdere – og som Jacob Petersen forklarer, har vaskeriet i Ølsted fundet en effektiv metode til at hjælpe flygtningene godt i gang:

”Vi tager oplæringen i flygtningenes eget tempo, og vi starter altid med de nemme maskiner. I begyndelsen har flere af dem en tolk med fra kommunen, ligesom vi på vaskeriet har fastansatte mentorer, som guider flygtningene til at bruge de mest sikre og ergonomiske arbejdsstillinger. På sprogskolen bliver flygtningene undervist i fagtermer fra vaskeriet, og kommunens sproglærere kommer gerne med ud på gulvet for at vise dem, hvad der f.eks. er en ”rulle” og andre relevante maskiner. Cirka halvdelen af vores faste medarbejdere på vaskeriet er udlændinge, som også hjælper med oversættelser i hverdagen. Derfor får flygtningene på én gang en effektiv oplæring i arbejdsopgaverne og sproget.”

Målet er at hjælpe flygtninge ud på arbejdsmarkedet

Med så mange flygtninge i praktikforløb er det naturligvis ikke alle, vi har plads til at fastansætte på vaskeriet – og vi har altid haft som krav til projektet, at praktikanterne ikke skal overtage de faste medarbejderes job. Derfor er det primære mål at give flygtningene de faglige og sproglige kvalifikationer, de behøver for at klare sig på arbejdsmarkedet – enten hos Berendsen eller i et andet relevant job. For at hjælpe flygtningene godt videre fremadrettet, sørger vi også for, at de får:

  • Løbende opsamlingssamtaler under praktikforløbet, hvor vi taler om, hvad de hver især kan gøre bedre for at få en god praktikevaluering
  • En skriftlig, personlig evaluering af deres arbejdsevne, som de kan tage med sig og fremvise, når de søger et nyt job
  • Et løfte om, at vi gemmer deres kontaktinformationer øverst i skuffen, så vi kan vende tilbage til dem, hvis vi får behov for vikarer eller f.eks. ekstra medarbejdere i højsæsonen

Vil du vide mere om hvilke CSR-fordele, din virksomhed kan få ved at samarbejde med en tekstilpartner, som tager et stort socialt ansvar? Ring til os på tlf. 70 13 33 31 eller send os en e-mail på: pmsupport@berendsen.dk – vi svarer på din mail indenfor et døgn.

12.07.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Sammen med High:five giver Elis utilpassede unge en chance på arbejdsmarkedet

12.07.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ tekstilstøtte sikrer flere og ekstra gode ferieoplevelser til udsatte børn

10.06.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Mindre kørsel og smartere leveringer hos Elis: Samdistribution gavner både kunder og miljøet

14.05.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Bæredygtighedsrapport: Bæredygtighed i Elis 2023 er netop offentliggjort

25.04.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nyt tekstilprojekt vil øge cirkulariteten for industritekstiler

01.03.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Et mere miljøvenligt hotel med produkter fra Elis