Fælles energi fyrer op for Danmark

Fællesejede energiselskaber spiller en vigtig rolle i samfundet og for ansvarlige, lokale valg. Alligevel er der for tiden snarere politisk modvind end medvind. På Responsible Energy 26. oktober sætter Kooperationen derfor fokus på det fælles.

Energi i fælleseje - en stærk kombination mener Kooperationen.

07.10.2016

CSR.dk

En overraskende lang liste af samfundets forsyningsselskaber er faktisk ejet af dig. Eller måske ikke lige dig personligt, men af lokalsamfundet og altså i sidste ende af borgerne, som bruger af vand, vind, varme osv.

Og fællesejede energiselskaber skaber innovation. Vindmøllebranchens udvikling kan ses som resultatet af samarbejdet mellem vindmøllelaug og vindmølleproducenterne, ligesom lokale fjernvarmeselskaber har skabt national og international respekt ved etableringen af store solvarmeanlæg og lagerreservoirer til opvarmet vand. Det er sket i harmoni med det lokale fællesskab. Men trods den solide solstrålehistorie bag står barometeret for tiden alligevel på forandring. Det undrer hos Kooperationen, interesseorganisation for mange af selskaberne.

”Fælleseje er jo ikke bare paradis, det er klart. Men den danske erfaring med disse selskaber er bare supergod, kvaliteten er høj og sikkerheden massiv, ”påpeger Elsa Brander, konsulent i Kooperationen og på scenen på Responsible Energy. ”Af samme grund er det jo værd at tage et godt og solidt kig på netop succeshistorierne inden man laver nye planer og strategier for området.”

Kooperationens fokus skyldes ikke mindst debatten om, at man jo kunne omlægge disse selskaber og gøre ”konkurrencen fri” som det siges. Et argument, der virker pudsigt, mener Elsa Brander. ”Disse selskaber jo med den grundlæggende forsyning – og fra andre lande kan vi se, at den såkaldte ’fri konkurrence’ har nogle gevaldige negative konsekvenser for disse basale goder.”

En Europarekord
Ser vi på Europakortet over energiselskaber, er der ingen tvivl om, at Danmark ligger i front, når det gælder de fællesejede selskabers betydning for energiforsyningen i Danmark. Det er energiselskaber - og i øvrigt også vandselskaber - der er ejet af kommuner, lokale forbrugerejede forsyningsselskaber, lokale fonde eller andelsselskaber. Det har en tydelig effekt på samfundet.

”Der er ingen tvivl om, at når den vedvarende energiforsyning bliver forbrugerejet, stiger interessen og ansvarligheden helt automatisk for både de lokale, nationale og globale energi- og miljøproblemer.” fortæller Elsa Brander. ”En anden fordel er, at ved at gøre lokale forsyningsselskaber til de primære aktører i omstillingen til vedvarende energi, bliver samfundet mindre afhængig af private investorer og de store energiselskaber. Og så falder både indtægter og arbejdspladser der, hvor energianlæg placeres og bidrager dermed til udviklingen af lokalområderne. ”

Hos Kooperationen opfordrer man derfor til, at man tænker sig endog meget grundigt om inden der foretages større forandringer på området – og allerhelst så man hellere, at man lovgivningsmæssigt sikrede og ikke svækkede grundlaget for det lokale fælleseje af energiselskaberne.

”Set med klimabriller på er det vigtigt at huske, at det som oftest er de små energifællesskaber, der er spredt ud over hele landet, der producerer grøn og billig energi til samfundet. Fællesskaber, der drives af engagerede mennesker, og som er til stor gavn for vores fælles velfærd og vigtigst af alt vores fælles fremtid. ” fastslår Elsa Brander.

På Responsible Energy konferencen 26. oktober står Elsa Brander derfor for en workshop om fælleseje, der sætter fut i debatten om energi og ejerskab, og relationen til bæredygtighed og social ansvarlighed.

På konferencen kan man også møde og høre DONG Energy, PKA, Rambøll, Danfoss, Siemens, IKEA, Novo Nordisk, Eniig og Rockwool – og lære mere om ansvarlige energiløsninger nationalt, lokalt og globalt. Læs mere om program og tilmelding på www.csr-link.dk.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

26.04.2024CSR.dk

Et udvalg fra nyhedstrømmen

26.04.2024CSR.dk

Større sikkerhed for ansvarligt tømmer på vej

25.04.2024Klimakampen ApS

Sponseret

EU siger farvel til tekstilafbrænding

25.04.2024CSR.dk

Klimarådet fremlægger tre i en-løsning i ny rapport

25.04.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nyt tekstilprojekt vil øge cirkulariteten for industritekstiler

25.04.2024HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB

Sponseret

Nyt skridt mod et mere bæredygtigt EU – Due Diligence-direktiv godkendt af Europa-Parlamentet

25.04.2024HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB

Sponseret

NEKST – Farvel til gas i danske hjem

24.04.2024DAKOFA

Sponseret

Endnu et ”ja tak” til genbrugsemballagerne

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Hvordan lykkes man som ESG-ansvarlig?

Et indblik i opgaver, processer og strategier

Dato

30.04.2024

Tid

11:00

Sted

Teams

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

30.04.2024

Sted

Aros Konference, København

HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB
Konference
Bæredygtig finansiering – det skal du vide

Omstillingen til en bæredygtig fremtid kræver kapital – meget kapital. Kom med til debatten, hvor vi med sustainability linked finansiering som omdrejningspunkt giver dig indblik i ESG performance og transformation af virksomheder.

Dato

02.05.2024

Tid

15:30

Sted

Philip Heymans Allé 7, 2900 Hellerup

access2innovation
Morgenmøde
African soils and how they affect agriculture development

Virtual A2i Talk

Dato

03.05.2024

Tid

09:30

Sted

Virtuelt