Fælles energi fyrer op for Danmark

Fællesejede energiselskaber spiller en vigtig rolle i samfundet og for ansvarlige, lokale valg. Alligevel er der for tiden snarere politisk modvind end medvind. På Responsible Energy 26. oktober sætter Kooperationen derfor fokus på det fælles.

Energi i fælleseje - en stærk kombination mener Kooperationen.

07.10.2016

CSR.dk

En overraskende lang liste af samfundets forsyningsselskaber er faktisk ejet af dig. Eller måske ikke lige dig personligt, men af lokalsamfundet og altså i sidste ende af borgerne, som bruger af vand, vind, varme osv.

Og fællesejede energiselskaber skaber innovation. Vindmøllebranchens udvikling kan ses som resultatet af samarbejdet mellem vindmøllelaug og vindmølleproducenterne, ligesom lokale fjernvarmeselskaber har skabt national og international respekt ved etableringen af store solvarmeanlæg og lagerreservoirer til opvarmet vand. Det er sket i harmoni med det lokale fællesskab. Men trods den solide solstrålehistorie bag står barometeret for tiden alligevel på forandring. Det undrer hos Kooperationen, interesseorganisation for mange af selskaberne.

”Fælleseje er jo ikke bare paradis, det er klart. Men den danske erfaring med disse selskaber er bare supergod, kvaliteten er høj og sikkerheden massiv, ”påpeger Elsa Brander, konsulent i Kooperationen og på scenen på Responsible Energy. ”Af samme grund er det jo værd at tage et godt og solidt kig på netop succeshistorierne inden man laver nye planer og strategier for området.”

Kooperationens fokus skyldes ikke mindst debatten om, at man jo kunne omlægge disse selskaber og gøre ”konkurrencen fri” som det siges. Et argument, der virker pudsigt, mener Elsa Brander. ”Disse selskaber jo med den grundlæggende forsyning – og fra andre lande kan vi se, at den såkaldte ’fri konkurrence’ har nogle gevaldige negative konsekvenser for disse basale goder.”

En Europarekord
Ser vi på Europakortet over energiselskaber, er der ingen tvivl om, at Danmark ligger i front, når det gælder de fællesejede selskabers betydning for energiforsyningen i Danmark. Det er energiselskaber - og i øvrigt også vandselskaber - der er ejet af kommuner, lokale forbrugerejede forsyningsselskaber, lokale fonde eller andelsselskaber. Det har en tydelig effekt på samfundet.

”Der er ingen tvivl om, at når den vedvarende energiforsyning bliver forbrugerejet, stiger interessen og ansvarligheden helt automatisk for både de lokale, nationale og globale energi- og miljøproblemer.” fortæller Elsa Brander. ”En anden fordel er, at ved at gøre lokale forsyningsselskaber til de primære aktører i omstillingen til vedvarende energi, bliver samfundet mindre afhængig af private investorer og de store energiselskaber. Og så falder både indtægter og arbejdspladser der, hvor energianlæg placeres og bidrager dermed til udviklingen af lokalområderne. ”

Hos Kooperationen opfordrer man derfor til, at man tænker sig endog meget grundigt om inden der foretages større forandringer på området – og allerhelst så man hellere, at man lovgivningsmæssigt sikrede og ikke svækkede grundlaget for det lokale fælleseje af energiselskaberne.

”Set med klimabriller på er det vigtigt at huske, at det som oftest er de små energifællesskaber, der er spredt ud over hele landet, der producerer grøn og billig energi til samfundet. Fællesskaber, der drives af engagerede mennesker, og som er til stor gavn for vores fælles velfærd og vigtigst af alt vores fælles fremtid. ” fastslår Elsa Brander.

På Responsible Energy konferencen 26. oktober står Elsa Brander derfor for en workshop om fælleseje, der sætter fut i debatten om energi og ejerskab, og relationen til bæredygtighed og social ansvarlighed.

På konferencen kan man også møde og høre DONG Energy, PKA, Rambøll, Danfoss, Siemens, IKEA, Novo Nordisk, Eniig og Rockwool – og lære mere om ansvarlige energiløsninger nationalt, lokalt og globalt. Læs mere om program og tilmelding på www.csr-link.dk.

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.07.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Danskerne elsker genbrug – især om sommeren

02.07.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Danmarks første anlæg til anvendelse af regnvand i industriproduktion er sat i drift

01.07.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Podcast til sommerferien

01.07.2025CSR.dk

Nordea justerer regler efter lån til oliegigant

01.07.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nu kan festivaler og andre events svanemærkes

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K