Fælles energi fyrer op for Danmark
Fællesejede energiselskaber spiller en vigtig rolle i samfundet og for ansvarlige, lokale valg. Alligevel er der for tiden snarere politisk modvind end medvind. På Responsible Energy 26. oktober sætter Kooperationen derfor fokus på det fælles.
Energi i fælleseje - en stærk kombination mener Kooperationen.
En overraskende lang liste af samfundets forsyningsselskaber er faktisk ejet af dig. Eller måske ikke lige dig personligt, men af lokalsamfundet og altså i sidste ende af borgerne, som bruger af vand, vind, varme osv.
Og fællesejede energiselskaber skaber innovation. Vindmøllebranchens udvikling kan ses som resultatet af samarbejdet mellem vindmøllelaug og vindmølleproducenterne, ligesom lokale fjernvarmeselskaber har skabt national og international respekt ved etableringen af store solvarmeanlæg og lagerreservoirer til opvarmet vand. Det er sket i harmoni med det lokale fællesskab. Men trods den solide solstrålehistorie bag står barometeret for tiden alligevel på forandring. Det undrer hos Kooperationen, interesseorganisation for mange af selskaberne.
”Fælleseje er jo ikke bare paradis, det er klart. Men den danske erfaring med disse selskaber er bare supergod, kvaliteten er høj og sikkerheden massiv, ”påpeger Elsa Brander, konsulent i Kooperationen og på scenen på Responsible Energy. ”Af samme grund er det jo værd at tage et godt og solidt kig på netop succeshistorierne inden man laver nye planer og strategier for området.”
Kooperationens fokus skyldes ikke mindst debatten om, at man jo kunne omlægge disse selskaber og gøre ”konkurrencen fri” som det siges. Et argument, der virker pudsigt, mener Elsa Brander. ”Disse selskaber jo med den grundlæggende forsyning – og fra andre lande kan vi se, at den såkaldte ’fri konkurrence’ har nogle gevaldige negative konsekvenser for disse basale goder.”
En Europarekord
Ser vi på Europakortet over energiselskaber, er der ingen tvivl om, at Danmark ligger i front, når det gælder de fællesejede selskabers betydning for energiforsyningen i Danmark. Det er energiselskaber - og i øvrigt også vandselskaber - der er ejet af kommuner, lokale forbrugerejede forsyningsselskaber, lokale fonde eller andelsselskaber. Det har en tydelig effekt på samfundet.
”Der er ingen tvivl om, at når den vedvarende energiforsyning bliver forbrugerejet, stiger interessen og ansvarligheden helt automatisk for både de lokale, nationale og globale energi- og miljøproblemer.” fortæller Elsa Brander. ”En anden fordel er, at ved at gøre lokale forsyningsselskaber til de primære aktører i omstillingen til vedvarende energi, bliver samfundet mindre afhængig af private investorer og de store energiselskaber. Og så falder både indtægter og arbejdspladser der, hvor energianlæg placeres og bidrager dermed til udviklingen af lokalområderne. ”
Hos Kooperationen opfordrer man derfor til, at man tænker sig endog meget grundigt om inden der foretages større forandringer på området – og allerhelst så man hellere, at man lovgivningsmæssigt sikrede og ikke svækkede grundlaget for det lokale fælleseje af energiselskaberne.
”Set med klimabriller på er det vigtigt at huske, at det som oftest er de små energifællesskaber, der er spredt ud over hele landet, der producerer grøn og billig energi til samfundet. Fællesskaber, der drives af engagerede mennesker, og som er til stor gavn for vores fælles velfærd og vigtigst af alt vores fælles fremtid. ” fastslår Elsa Brander.
På Responsible Energy konferencen 26. oktober står Elsa Brander derfor for en workshop om fælleseje, der sætter fut i debatten om energi og ejerskab, og relationen til bæredygtighed og social ansvarlighed.
På konferencen kan man også møde og høre DONG Energy, PKA, Rambøll, Danfoss, Siemens, IKEA, Novo Nordisk, Eniig og Rockwool – og lære mere om ansvarlige energiløsninger nationalt, lokalt og globalt. Læs mere om program og tilmelding på www.csr-link.dk.