Er du en vandhelt eller vandtyv?

På hjemmesiden Vandbarometer.dk kan man teste sit vandforbrug og samtidig få en række gode råd til at spare på vandet. Her kan man også se, at danskerne er bedre til at tage miljømæssige hensyn og spare på vand og energi end svenskerne.

09.01.2023

Sponseret

GROHE

Er du en vandtyv, når du bader og børster tænder? Det kan du helt konkret få testet ved at besvare en række spørgsmål om vandforbrug og miljørigtig adfærd på www.vandbarometer.dk. Hjemmesiden, der administreres af GROHE, indeholder en række analyser gennemført af YouGov om danskernes og svenskernes vand- og energiforbrug i de seneste år.

*Her kan man fx se, at danskerne har øget fokus på vandbesparelser her i energikrisen, idet over halvdelen (52%) nu tager brusebade på under fem minutter mod kun godt en tredjedel (36%) sidste år. Og analysen viser generelt, at danskernes brusebade er blevet kortere i det sidste år: I 2021 var der hele 23%, der tog brusebade på over 10 minutter. Dette tal er faldet til 12% her i 2022.

Stor forskel på svenskernes og danskernes holdninger og adfærd
Svenskerne er ikke helt så bevidste om deres vandforbrug, idet det kun er godt 40%, der tager brusebade på under 5 minutter og hele 21%, der bader over 10 minutter.

Med hensyn til holdninger til vandbesparelser og miljøvenligt forbrug er der også en stor forskel på danskere og svenskere. Hele 16% af svenskerne er slet ikke interesserede i at reducere deres forbrug, mens det kun er 5% af danskerne, der har denne holdning. Hele 60% af danskerne gør dagligt en indsats for at spare på vandet. Det er kun 35% af svenskerne, der gør denne indsats ifølge analysen.

Store besparelser
At der er god grund til at skrue ned for brusebadene viser et eksempel fra Energistyrelsen. Hvis man forkorter det daglige brusebad fra 10 minutter til 5 minutter, kan man spare op mod 5.110 kroner om året alt efter, hvilken varmekilde man benytter. Man sparer mindst 100 liter vand på at forkorte brusebadet fra 10 til 5 minutter og med en gennemsnitlig vandpris på op til 14 øre for varmt vand er besparelsen 14 kr. pr. bad.

Du kan se mere om vandforbrug og vandbesparelser på www.vandbarometer.dk og samtidig teste dine egne vaner ved at svare på syv konkrete spørgsmål. Samtidig kan du hente en række gode råd, bl.a.

  • Drop badekarret og tag brusebad
  • Tag kortere brusebade
  • Hold øje med dit vandforbrug
  • Tjek din måler
  • Lad ikke vandet løbe unødigt, når du fx børster tænder eller sæber dig ind
  • Undgå vandspild fra løbende toilet og/eller vandhane
  • Skift til vand- og energibesparende armaturer

*Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov for GROHE. Der er i alt gennemført 1006 CAWI-interview med danskere i alderen 18+ år, i perioden 29.-30. august 2022.

09.01.2023GROHE

Sponseret

Er du en vandhelt eller vandtyv?

14.10.2022GROHE

Sponseret

GROHE hjælper kendt kro mod bæredygtige mål

30.05.2022GROHE

Sponseret

LIXIL indvier stor solcellepark i Portugal

28.04.2022GROHE

Sponseret

Prisnomineret vandsystem reducerer plastforbruget hos danske virksomheder

15.01.2021GROHE

Sponseret

GROHE vinder eftertragtet europæisk bæredygtighedspris

15.01.2021GROHE

Sponseret

Håndvask og bæredygtigt vandforbrug går hånd i hånd i ny børnebog fra GROHE