Elis’ årsrapport: Se 2022-resultater for miljø, mennesker og økonomi

Nu har Elis Danmark A/S (tidl. Berendsen) offentliggjort årsrapporten for 2022. Den viser, at Elis i en tid med inflation og energikrise forpligtede sig endnu mere til bæredygtighedsagendaen.

89 % af Elis' omsætning var i 2022 bundet op på cirkularitet.

Som landets førende tekstilserviceleverandør mærkede Elis i 2022 i høj grad effekten af krigen i Ukraine, som gjorde det usædvanligt dyrt at holde industrivaske- og tørremaskinerne kørende og skabte en ustabilitet i verdens forsyningskæder, der gjorde det vanskeligere for Elis’ beklædnings- og hygiejneleverandører at få produkterne rettidigt hjem. Alligevel viser Elis Danmark A/S’ årsrapport, at virksomheden i 2022 lykkedes med at opretholde en stabil forretning, så de kom økonomisk godt ud af året – og fik taget store skridt på vejen mod at blive mere bæredygtige og cirkulære. Elis’ CSR-chef Christina Saxkjær fortæller:
 
”I 2022 udviklede vi vores nye strategi for 2023-25: ”Sammen om fremtiden”, hvor vores CSR-strategi og forretningsstrategi er samlet i én strategi, og vi har skærpet vores ledestjerner. Vi har i årets rapportering indenfor bæredygtighed taget udgangspunkt i ESG med afsæt i den nye strategi. Sidste år arbejdede vi naturligvis også med at reducere vores påvirkning på kloden og med at skabe et sundt og sikkert arbejdsmiljø for vores medarbejdere – vi fik bl.a. implementeret elastiktræning i alle afdelinger, Sundhedsbussen kørte rundt til vores landsdækkende vaskerier med sundheds- og pensionsrådgivning til produktionsmedarbejderne, og vi fik udvidet vores fokus på sikkerhed og vidensdeling for at nedbringe vores arbejdsulykker. Vi fik også implementeret et flådestyringssystem, der giver os overblik over, om vores chauffører kører sikkert og med omtanke for klimaet. Når vi dykker ned i vores klimaregnskab, er det tydeligt, at tekstiler har den største påvirkning på kloden. Hvordan vi kan give vores tekstiler det bedste nye liv har derfor haft stort fokus i 2022 og danner baggrund for de mange spændende aktiviteter, vi har sat i gang i 2023”, siger Christina Saxkjær og fortsætter:

”På koncernniveau har vi tilsluttet os Science Based Targets initiative, så vi fremover vil stræbe efter videnskabeligt baserede mål for at nedbringe CO2-udledningen og begrænse den globale temperaturstigning i tråd med Parisaftalen. Vi har udarbejdet et nyt klimaregnskab, der giver os endnu mere viden om, hvor vi har den største påvirkning på klimaet, som også skal hjælpe os med at sætte ind for at reducere vores påvirkning på kloden. Og i et år med energikrise samarbejdede vi tæt med energirådgivere for at finde nye veje til at nedbringe forbruget af gas og el”.

Læs Elis Danmarks årsrapport for 2022 her 

Omsætningsvækst og fokus på energioptimeringer

Elis’ årsregnskab er også en del af årsrapporten. Det viser, at Elis Danmark i 2022 havde en nettoomsætning på 1,66 milliarder kr., hvilket er ca. 300 millioner kr. højere end i 2021. Overskuddet blev i 2022 på 223 millioner kr. Og Elis Danmark A/S betaler isoleret set 58,9 millioner kr. i skat i 2022 – men Elis Danmark A/S indgår i sambeskatningen med søsterselskabet Berendsen A/S, der sammen med øvrige datterselskaber samlet set betaler 58,5 millioner kr. i skat i Danmark i 2022. Elis’ økonomidirektør Michael Dufke Nørgaard fortæller:

”I 2022 mærkede vi den positive effekt af, at folk efter corona var vendt tilbage til landets hoteller og restauranter – og til arbejdspladserne generelt. 89 % af vores omsætning var bundet op på cirkularitet, og især vores cirkulære forretningsområde med at udleje, vaske og distribuere linned til hoteller og restauranter vækstede, men vi oplevede vækst indenfor alle vores forretningsområder. At vi i 2022 overtog Centralvaskeriet A/S og Absolut Skadedyrsservice A/S, havde naturligvis også positiv indflydelse på omsætningen. Men det er fremfor alt vores medarbejdere, som vi kan takke for, at vi lykkedes med at udnytte vores vækstmuligheder i et år, hvor der generelt manglede arbejdskraft i Danmark – for i 2022 stod vores loyale og engagerede medarbejdere klar til at løfte det stigende antal produktionsopgaver og servicere både nye og mangeårige kunder”, siger Michael Dufke Nørgaard og fortsætter:

”Vores overskud blev igennem 2022 påvirket af inflation på alt fra tekstiler til energi, men til trods for det var overskuddet i 2022 højere end året før, hvor vores kunder og kerneforretning var hårdt påvirkede af corona. Og den øgede bevågenhed, som alle vores medarbejdere sidste år havde på vores energiforbrug og muligheder for forbedringer, har vi fået meget positivt ud af: Vi har fundet endnu flere innovative veje til at sikre, at vores maskiner og lys ikke er unødigt tændt, og vi har investeret i energioptimeringer af vores vaskerier. En af de større investeringer var klargøringen af installationen af en båndfilterløsning til rensning og genanvendelse af vand på begge Karup-vaskeriets store vaskerør, som blev gennemført i starten af 2023 – vi forventer, at måttevaskeriet på sigt vil kunne reducere vandforbruget med op til 75 % og mindske gasforbruget væsentligt, når anlægget kører optimalt, så det vil både være til gavn for vores økonomi og klimaet. Og vi ved, at en del af vores vækst skyldes, at kunder vælger os, fordi vi investerer i at blive mere bæredygtige”.

Læs Elis Danmarks årsrapport for 2022 her 

01.03.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Et mere miljøvenligt hotel med produkter fra Elis

01.03.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Få hjælp til klimaregnskabet med Elis’ CO2-beregner

15.02.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Overskudsvarme sendes fra Elis’ industrivaskeri til beboere i Kjellerup

14.02.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

QA Manager med stort omsorgshjerte – både internt og eksternt i virksomheden

22.11.2023Elis Danmark A/S

Sponseret

Hos Elis finder mennesker med psykiske udfordringer fodfæste

21.11.2023Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis lancerer nu deres mest miljøvenlige måtte til dato