Den kloge virksomhed ansætter autister
Specialisterne er på rekordtid gået fra at være et dansk initiativ til international mønsterbryder. På Responsible Entrepreneurs konferencen d. 26/1 er virksomheden vært for et seminar, hvor andre kan lære af dens succes
Chef for forretningsudvikling hos Specialisterne Charlotte Holmer Kaufmanas er vært for et seminar for kloge virksomheder.
Seminaret har fået den meget sigende titel ”Den kloge virksomhed samarbejder med specialister – autisme som en styrke” og byder på indsigt i autisme som specialtilfælde og konkrete cases på, hvordan virksomheder kan vinde på flere hylder ved at tænke utraditionelt og ansætte uden for det sædvanlige felt af ansøgere.
Læs mere: Program for konferencen og seminarerne
”Vi har inviteret HOFOR og Ledernes Hovedorganisation ind som cases, fordi de har stærke erfaringer at trække på og derfor kan sætte fingeren meget præcist på, hvor og hvor meget en virksomhed kan få ud af at ansætte autister,” siger chef for forretningsudvikling hos Specialisterne Charlotte Holmer Kaufmanas, som selv indleder med et indlæg om autisme og arbejdsliv.
Social innovation som mission
Da Thorkil Sonne i 2003 lagde fundamentet for Specialisterne var det med missionen om at ændre samfundets holdning til mennesker med autisme. Hans egen treårige søn Lars havde kort forinden fået diagnosen, og det stod klart for Thorkil Sonne, at Lars som så mange andre med autisme stod til at blive skilt fra som besværlig i stedet for at blive set som et menneske med særlige egenskaber, som en værdifuld samfundsborger.
Hvad der opstod som en tanke affødt af Lars’ diagnose har siden udviklet sig til en af Danmarks største socialøkonomiske virksomheder med et organisationsnetværk, som strækker sig over en stor del af kloden med 35 lokationer i 17 lande. Succesen ligger i en ledelsesforankret vilje til social innovation, hvor autismens særlige karaktertræk adapteres til kunderne, så de udgør en konkurrencefordel. Opgaverne, der typisk løses, er software test, programmering og data-indtastning, og kunderne tæller både det offentlige og private erhvervsliv.
Læs mere: Specialisterne
”Vi er en virksomhed som alle andre, og vi skal hele tiden kunne konkurrere på markedsforhold og investere vores overskud i udvikling,” siger Charlotte Holmer Kaufmanas og oplyser, at størstedelen af Specialisternes konsulenter i Danmark har en diagnose inden for autismespektret.
Autisme – en spidskompetence
Når Specialisterne tegner kontrakt med en kunde er det ud fra et ønske om at indgå i et partnerskab, for konsulenterne kræver et særligt miljø for at udnytte deres fulde potentiale. Normal social omgangstone, håndtering af stress, fleksibilitet og “team player” er ikke blandt deres spidskompetencer, og i stedet for at se forskellighederne som en styrke bliver de ofte et stigma. Derfor er samarbejde et must.
At forskellighederne faktisk kan være en kæmpe fordel, har Charlotte Holmer Kaufmanas en klar case på, nemlig den verdensomspændende IT-virksomhed SAP: ”SAP, som var en af vores første store kunder, blev virkelig, virkelig overrasket over, at vores konsulenter var så dygtige og hurtige til at løse deres opgaver, og det har påvirket dem så meget, at de nu har besluttet, at 1 % af deres ansatte skal være inden for autismespektret – dermed afspejler de andelen i samfundet”.
Fordelene er endda endnu større, idet SAP oveni har fået et stærkt CSR-image - og det giver meget mere end et logo på en formel 1-bil, tilføjer Charlotte Holmer Kaufmanas.
Læs mere: flere cases på konferencen
Der skal en paradigmeændring til
Den største drøm for mange personer med autisme er at blive inkluderet i samfundet med et rigtigt job i stedet for førtidspension. De vil gerne, som alle andre, kunne forsørge sig selv og være en del af et arbejdsfællesskab.
”Vi skal skabe en paradigmeændring fra retten til at blive forsørget til retten til at bidrage,” slår Charlotte Holmer Kaufmanas fast og peger på, at en af udfordringerne for at få personer med autisme ind på arbejdsmarkedet er uvidenhed, men også forståelsen for, at de kan skabe værdi for virksomhederne og ikke kun skal betales dårligt for deres kompetencer: ”Vi oplever ind imellem, at når vi fortæller, at vores konsulenter skal have overenskomstmæssig løn, så fravælger de os og ansætter i stedet studentermedhjælpere.”
Og det er synd og skam - for kunderne, understreger hun, for Specialisternes konsulenter kan løse opgaverne langt hurtigere og mere sikkert end andre: ”Timelønnen kan ikke sammenlignes én til én. Mange af de opgaver deres medarbejdere i forvejen løser, vil de bliver glade for at slippe for, andre kan vores konsulenter løse smartere. Det er en anden måde at tænke rekruttering og ledelse på, og vi udfordrer de traditionelle måder.”
På seminaret har Specialisterne to cases med, og Charlotte Holmer Kaufmanas håber at mange virksomheder vil møde op og høre deres erfaringer. For som hun som hun siger: ”Den kloge virksomhed ansætter en med autisme. Det kan de virkelig opnå meget værdi ved, ikke bare for dem selv, men for samfundet – og for autisten. Mange flere virksomheder end nu mangler at opdage den mulighed og de potentialer, der ligger i muligheden.”
Gæstetaler, stærke cases og breakout sessioner
Foruden Specialisterne er I Tråd Med Verden, Kooperationen og Matematikcenter værter for seminarer på Responsible Entrepreneurs. Her vil der ligeledes være masser af gode cases på værdiskabende partnerskaber mellem ordinære virksomheder og SØV’er.
På konferencen kan du derudover møde og høre:
- Robert Olsen, forstander, Kofoeds Skole
- Jon Kiellberg, direktør, Re cph
- Helle Linnet, Social- og Arbejdsmarkedsdirektør, Vordingborg Kommune, og landsformand, Socialchefforeningen
- Jesper Oldenburg, Vice President, TDC
- Asta Zacho, HR specialist, IKEA
- Hans Christian Nielsen, Head of Division, People and Administration, Roskilde Festival
- Hanne Danielsen, adm. dir., Grennessminde
- Charlotte Kragh, afdelingsleder, Kaffe Fair
- Mirka Mozer, direktør, Send Flere Krydderier
- Line Barfod, Advokat, Advokaterne Foldschack & Forchhammer, og medlem af Dialogforum for Samfundsansvar og Vækst
Endvidere er Line Barfod, advokat og medlem af Dialogforum for Samfundsansvar og Vækst, sammen Helle Linnet, Social- og Arbejdsmarkedsdirektør i Vordingborg Kommune og landsformand for Socialchefforeningen, gæstetaler på Responsible Entrepreneurs.
Læs mere og tilmeld på http://www.csr-link.dk/?page_id=1664