Danmark som fødselshjælper

Månedens miljøminister er ked af, at vi i Danmark ikke må diskutere kernekraft. Og så savner han en bedre strategisk koordinering og større investeringslyst fra statens side.

08.08.2008

CSR.dk

Sekretariatschef Svend Lykkemark Christensen, OK

Hvis jeg var miljøminister, ville jeg starte med at holde ferie. Jobbet kræver, og fortjener, en voldsom indsats – ikke mindst når vi tænker frem imod den opgave, der kulminerer med klimatopmødet sidst på året 2009 – men jeg ville bruge ferien til at tænke nøje over, hvori Danmarks miljø- og klimaindsats skal bestå. Selvfølgelig skal Danmark have orden i eget hus på miljøfronten, men vi kommer ikke udenom, at uanset hvad vi gør af miljøgavnlige tiltag i Danmark, vil de dels have en effekt på de globale klimaudfordringer der knap kan måles, dels vil de udgøre et så beskedent marked set med globale producenters øjne, at det ikke giver mening at forestille sig at f.eks. internationale motorfabrikanter vil udvikle løsninger specielt til et dansk marked. Danmarks indsats i sig selv er og bliver symbolsk, men kunne vi være fødselshjælpere på nogle internationale CO2-begrænsningsaftaler, ville det potentielt have stor betydning. Dette må være mit ministeriums højeste prioritet det kommende halvandet år.

Arealer til vindmøller
Til gengæld er jeg også overbevist om, at vi i Danmark har nogle teknologiske styrkepositioner, der er unikke, som har eksportpotentiale, og som derved kan udbredes i et omfang, der får en reel effekt. Vi kender alle historien om vindmøllerne, der efter de økonomiske vismænds vurdering ikke længere behøver understøttende starthjælp. Teknologien kan efter deres mening i dag konkurrere med alternativerne, og det den branche formentlig mest har brug for, er egnede arealer til opstilling af test-/demonstrationsmøller. Kan vi ved at stille disse arealer til rådighed hjælpe en stor eksport af nyere og mere konkurrencedygtige møller på vej, vil dette også være et værdifuldt dansk miljøbidrag.

Større investeringslyst søges
Mon ikke det nu er tid til, at vi fra centralt hold begynder at fokusere på, hvad de næste eksporterbare teknologier vil blive og implementere nogle programmer, der kan hjælpe dem effektivt på vej? Der findes allerede flere sådanne, men man kunne drømme om en strategisk koordinering og måske lidt større investeringslyst fra statens side.

Rent konkurrencestrategisk bør det være på områder, hvor vi allerede i dag har særligt stærke kompetencer. Jeg tror, vi har et sådant område inden for systemer til energieffektiv anvendelse af biomasse og ikke mindst husholdningsaffald lige fra indsamling til produktion og levering af el og fjernvarme/-køling. Vi kan således bl.a. præsentere et særdeles rationelt alternativ til de affaldsdynger, der dels hober sig op i det meste af verden, dels udleder betydelige mængder drivhusgasser.

Affald/biomasse i elproduktionen er formentlig også den fornuftigste og enkleste måde at få vedvarende energi ind i transportsektoren – i første fase simpelthen at elektrificere en større del af jernbanenettet, på lidt længere sigt også som energi til opladning af plug-in hybridbiler. Efter min mening et realistisk bud på et supplement inden for privat transport på 5 – 10 års sigt. Plug-in hybridbilen må have to motorer og den rene elbils batterier er stadig temmelig dyre, så derfor vil en afgiftslempelse på hybridbilerne og en fortsættelse at afgiftsfritagelsen på batteribilerne, således at totalprisen bliver sammenlignelig med den normale familiebil, nok være nødvendig og sund miljøfornuft.

Hvorfor ikke kernekraft?
I forhold til el-produktionen, kan det beklages, at det i Danmark, som vel næsten det eneste industriland i verden, ikke er stuerent at diskutere udbygning med kernekraft. Eftertiden vil formentlig vurdere det som en af det 20. århundredes største miljøfejltagelser, at vi ikke fik kernekraft i Danmark. Det findes der dog måder at komme delvist omkring ved, faktisk har vi i rigtig mange år anvendt kernekraft – ”men værket skal ligge i Sverige/Tyskland/Finland har vi tænkt,” hvis det må være mig tilladt at omskrive en engang meget kendt sang af Niels Hausgaard.

Rent elproduktionsmæssigt kompletterer de nordiske lande hinanden næsten ideelt. Fossil energi/biomasse/vind i Danmark, vandkraft og på sigt vind i Norge og kernekraft i Sverige og Finland. Der er store miljømæssige gevinster ved at optimere dette som ét samlet system – både selve produktionen og den nødvendige elinfrastruktur landene imellem (og for så vidt også til resten af Europa). Hertil kræves en koordinerende funktion på nordisk eller nordeuropæisk plan, der optimerer og styrer el infrastruktur og konkurrence, på samme måde som Energinet.dk gør det for Danmark alene.

Opsparing af oliepenge
Der er ikke noget, der er så skidt, at det ikke er godt for noget. Som miljøminister kan man i disse tider glæde sig en lille smule over de høje oliepriser. Mon ikke markedsmekanismerne så småt begynder at spille ind således, at de svindende oliereserver leder til højere priser og gradvise adfærdsændringer og udvikling af alternativer, som vi normalt forventer det i en markedsøkonomi? Rent samfundsøkonomisk kan vi så også glæde os over olieindvindingen fra Nordsøen, der udover at holde hånden under vores velfærdssamfund også giver os en god forsyningssikkerhed. Måske skulle regeringen genoverveje tanken om at opspare nogle af de mange penge olie- og gasindvindingen kaster af sig?

Som miljøminister kunne jeg ønske, at nogle af de opsparede midler gik til forskning, udvikling, demonstration og markedsmodning af alternative energiløsninger. Hvis vi tænker på den strategisk vigtige forsyningssikkerhed, så ville jeg måske foretrække, at midlerne anvendtes strategisk til at øge indvindingen fra Nordsøen. Dette dels via nye fund, dels ved teknologisk udvikling der øger indvindingsgraden af eksisterende felter. En forøgelse heraf med blot nogle få procent vil have stor samfundsøkonomisk betydning og udgør vel i virkeligheden også en eksporterbar kompetence.

I denne sammenhæng ville jeg også revurdere beslutningen om at pålægge nordsøproduktionen CO2-afgifter. De fleste felter er i dag ovre deres bedste alder og produktionen for nedadgående. Det betyder, at der skal bruges mere og mere energi, og resulterende CO2, for at hente det sorte guld op. Samtidig ser det ikke ud til, at prisen på CO2-kvoter er faldende. Resultatet bliver, at produktionen tidligere bliver urentabel, og Danmarks oliereserver reduceres reelt herved. Jeg er ret sikker på, at det ikke er i landets politisk strategiske interesse.

I øvrigt undrer det mig, at vi i Danmark har betydelige kompetencer indenfor off shore olieindustri på relativt lave vanddybder og vindmølleelproduktion til havs, men der er ikke sammentænkt løsninger, hvor vindmøller placeres tæt på olieplatformene, evt. flydende. Platformene har et betydeligt og konstant behov for el, som i dag produceres af gasturbiner på platformen. Vindmøllerne kunne i givet fald levere en del af den nødvendige energi. Dette ville så betyde, at gasforbruget på platformene ville falde tilsvarende – en gasmængde der i stedet kunne pumpes til land og evt. lagres. Dette system har flere fordele, bl.a. bliver det således muligt indirekte at lagre den svingende vindenergi. Her var måske det første demonstrationsprojekt, som den tidligere omtalte oliefond kunne understøtte?

Lagring i undergrunden
På lidt længere sigt tror jeg også at kompetencer omkring undergrundens lag m.m. kan gøre CO2-lagring i undergrunden til et spændende alternativ. Enten som rent opbevaringssted af CO2 fra energiproduktionen og/eller som middel til at øge indvindingen ved at pumpe CO2 ned i oliefelterne. Hvis, hvad en hel del kunne tyde på, dette skulle vise sig som en teknik der overlever demonstrationsfasen de kommende år, ville det være overordentligt interessant også at tilknytte den de biomassefyrede værker. Herved ville man få en energiproduktion, der ikke blot er CO2-neutral, men som ligefrem reducerer luftens indhold af CO2. Dette kan der dog, som aftalerne omkring de nationale CO2-regnestykker ser ud i dag, ikke tages højde for – her ligger efter min mening endnu en opgave for miljøministeren, god ferie og god arbejdslyst.

www.miljohorisont.dk/meninger

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

26.07.2024CSR.dk

Landsdækkende klimasamarbejde tættere på EU-millioner

26.07.2024CSR.dk

Undersøgelse: otte ud af ti danskere holder fast i rejsevaner trods klimaforandringer

26.07.2024CSR.dk

Undersøgelse: otte ud af ti danskere holder fast i rejsevaner trods klimaforandringer

26.07.2024CSR.dk

Ændret lovgivning sender dansk biobrændsel til udlandet

18.07.2024CSR.dk

Rapport: Halvdelen af danskere vil gerne betale ekstra for bæredygtighed i boligen

18.07.2024BSR

Sponseret

What the SBTi Battle Portends: The Decisive Decade Becomes the Dilemma Decade

16.07.2024CSR.dk

Eksperter ser måbende på voldsomme vejrforandringer

15.07.2024CSR.dk

Tøjbyttetogt oplever succes

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)