Blog: Plastik kan genbruges – hvis vi vil

Miljøpolitisk chef Karin Klitgaard, DI, blogger om muligheder og barrierer for genanvendelse af plastik.

Virksomheder, som genanvender plastik, har brug for store, ensartede mængder for at kunne få økonomi i produktionen.

EU-Kommissionen vil senere i år lancere en strategi for genanvendelse af plastik. For DI er det helt afgørende, at det bliver en ambitiøs strategi. Derfor samlede vi går 130 centrale interessenter til et møde i Bruxelles.

Virksomhederne, som bruger genanvendt plast til nye produkter, har brug for plastik i en ensartet kvalitet og med høj forsyningssikkerhed. Budskabet fra DI og vores nordiske søsterorganisationer er derfor, at der er brug for kvalitet frem for kvantitet. Vi har ikke brug for at cirkulere dårlig kvalitet eller skadelige kemiske stoffer.

Der er brug for handling, når det gælder anvendelsen af mikroplast, som breder sig i miljøet. Noget kan løses let, men der er også udfordringer, som ikke kan løses med det samme. Selvom kun en mindre dele af den mikroplast, vi finder i naturen, kommer fra kosmetik, står en bred alliance bag den danske miljø- og fødevareministers arbejde med at få udfaset brugen af mikroplast i kosmetik. Det fortalte vi EU-Kommissionen, samtidig med at vi gjorde det klart, at der mangler viden inden for området.

Det er ikke kun europæisk politik, der har brug for at blive justeret. Indsamlingen og håndteringen af plastik fra danske husholdninger er ikke god nok. Det er ikke optimalt, at alle kommuner i princippet kan vælge deres egen indsamlingsmetode. Der skal igen være fokus på kvalitet. De virksomheder, som genanvender plastik i nye produkter, har brug for store, ensartede mængder for at kunne få økonomi i produktionen. Først når vi sikrer en ordentlig håndtering af den genanvendelige plastik, vil vi få reel genanvendelse.

07.02.2024Dansk Industri

Sponseret

Har du styr på ESG, CSRD og ESRS?

12.01.2024Dansk Industri

Sponseret

Ny ESG & Bæredygtighedsportal hos Dansk Industri (DI)

04.09.2023Dansk Industri

Sponseret

Danske produktionsvirksomheder skaber konkurrencefordele gennem Klimaklar Produktionsvirksomhed

04.09.2023Dansk Industri

Sponseret

CO2-regnskab, bæredygtig produktion, klimaklar.

21.06.2023Dansk Industri

Sponseret

Organisering af Bæredygtighed og ESG er et ledelsesansvar

15.06.2023Dansk Industri

Sponseret

Rådgiverne er afgørende for deres kunders bæredygtige og ansvarlige forretning