Biogas – fremtidens brændstof?

Biogas som brændstof til køretøjer har et enormt potentiale i reduceringen af verdens CO2-udledning. Sverige er verdens førende på området, men også i Danmark kan biogas være fremtidens svar på et klimavenligt brændstof til køretøjer.

17.12.2009

CSR.dk

Sverige er en af verdens førende, når det gælder om at bruge biogas som brændstof til køretøjer. Sverige har således i øjeblikket verdens største antal af køretøjer, primært busser, der drives af biogas, samt 104 biogastankstationer. I adskillige svenske byer, bl.a. Malmø, kører bybusserne på biogas. Men potentialet er ifølge fremstående personer i branchen stadig enormt, da de grønne biler kun udgør 2-3 procent af Sveriges samlede bilmasse. Sverige producerer pt. 1,5 tWh biogas, men potentialet er helt oppe på 74 tWh. Der er derfor, ifølge folk i branchen, stadig masser af udfordringer at tage fat på i Sverige, og førende svenske forskere og interessenter i branchen arbejder fortsat med at udbrede biogas som brændstof til køretøjer – både i Sverige, men også i Danmark.

Flydende biogas: nul CO2
De nuværende biogaskøretøjer i Sverige kører primært på MDE (Methane Diesel Engine), som består af biogas og biodiesel. MDE fungerer stort set med en standard dieselmotor. Her injiceres biogassen via luftindgangen, og dieselen (10-50 procent) antænder biogassen i cylinderen. Det betyder, at selvom MDE er langt mere miljøvenlig end andet brændstof, udledes stadig CO2 som følge af de 10-50 procent diesel som er nødvendig, for at gassen kan antænde. Men snart konverteres biogas til flydende form. Her er gassen renset, så den har et indhold på 98-99 procent methan og under 2 procent nitrogen – og altså et ikke-mærkbart indhold af eksempelvis CO2. Den flydende biogas kan dog endnu ikke tankes på stationerne, og prisen er heller ikke fastsat endnu. Men ifølge Niklas Gustavsson fra Volvogruppen, som fremstiller transport-relaterede produkter og som har biogas til transportindustrien som et af sine kerneområder, regner man med, at brændstoffet bliver 20-30 procent billigere end almindelig diesel. På flydende biobrændstof kan man, ifølge Niklas Gustavsson, køre 75 procent af den længde, som man i dag kan køre på almindelig diesel.

Afhængig af markedet
Men selv når det flydende biobrændstof er på plads, er der ifølge Mattias Hennius, informationschef hos E.on Gas i Sverige, stadig mange ting at tage stilling til i forhold til at indføre biogas som standardbrændstof:
”Man må spørge sig selv, hvor hurtigt man kan opbygge et marked for biogasbiler og hvordan man skal gøre. Markedet skal jo være der. Det handler primært om tre ting: hvorvidt man kan sælge bilerne, hvordan man kan producere brændstoffet, og hvordan man skal opbygge tankstation-netværket. Jeg tror et samarbejde med de allerede eksisterende tankstationer kan være løsningen. Men de tre aspekter hænger alle sammen – uden det ene kan de andre ikke fungere.”
Men også de politiske beslutninger har indflydelse på biogasproduktionen. I Sverige er samspillet mellem forskning, politik og erhvervsliv allerede på plads, ligesom teknikkerne er det. Ifølge svenske Lena Ek, medlem af Europa-Parlamentet, ligger udfordringen nu et andet sted:
”Nu skal en psykisk forandring finde sted, og de forandringer er altid de sværeste. Der vil uundgåeligt blive både tabere og vindere i den her sammenhæng. Men forandringen er markedsdrevet og afhængig af forbrugerreaktionerne,” lyder det fra parlamentsmedlemmet.

Biogas og elbiler side om side?
Mens man i Sverige er langt fremme i forskning, distribution og produktion af biogas, er man i Danmark ikke for alvor hoppet med på vognen. Og det er en skam, mener talsmændene for biogas, da biogasressourcerne og tilgængeligheden til disse er til stede i Danmark. Danmarks omfattende svineproduktion udgør et kæmpe råmateriale, og samtidig har Danmark infrastrukturen, i form af naturgasnettet, hvilket også er anvendeligt til transport af biogas. I Danmark, hvor transportsektoren tegner sig for cirka en fjerdedel af den samlede CO2-udledning, satses der dog i øjeblikket på elbiler som alternativ til benzin- og dieselbiler. Men ifølge Mattias Hennius fra E.on Gas udelukker den ene løsning ikke nødvendigvis den anden:
”Nok mener vi, at biogas er løsningen i dag, men elbiler er måske fremtidens løsning på lang sigt. Jeg tror desuden, at vi vil se flere forskellige løsninger i en kombination. Så mens nogen kører i elbiler, vil andre køre i biogasdrevne biler.”
Også Niklas Gustavsson fra Volvogruppen tror på, at elbiler og biogasbiler kan eksistere side om side: ”Elbilløsningen, hvor man får energien fra vedvarende energikilder såsom vindmøller, er i høj grad anvendelig til personbiler. Men der er grænser for, hvor stor en belastning et elbatteri kan klare med den nuværende teknologi, så derfor egner biogas sig bedre som brændstof til lastbiler og busser og på længere sigt også til skibe og fly.”

Vestforbrænding

Sponseret

Vi går i dybden med CO2

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

02.07.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Danskerne elsker genbrug – især om sommeren

02.07.2025Elis Danmark A/S

Sponseret

Danmarks første anlæg til anvendelse af regnvand i industriproduktion er sat i drift

01.07.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Podcast til sommerferien

01.07.2025CSR.dk

Nordea justerer regler efter lån til oliegigant

01.07.2025Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nu kan festivaler og andre events svanemærkes

27.06.2025Aalborg Kongres & Kultur Center

Sponseret

Bæredygtighedsindsats når nye højder: AKKC certificeret med Svanemærket

27.06.2025CSR.dk

Udskældte klimareduktioner skal tages i brug i stor stil

24.06.2025MeetDenmark - Dansk Erhvervs- og Mødeturisme

Sponseret

Gør social bæredygtighed til en styrkeposition – deltag i nyt gratis forløb

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

03.07.2025

Tid

09:00

Sted

Online

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 8. august: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

04.08.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar August 5, 2025: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our Q&A webinar to learn more.

Dato

05.08.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Dansk Standard
Kursus
ISO 14001 kursus: Diplomkursus i miljøledelse

På to dage præsenteres du for det grundlæggende indhold i ledelsesstandarden ISO 14001:2015 Miljøledelse, og lærer hvordan de enkelte krav efterleves i praksis. Der vil undervejs i kurset være praktiske øvelser, der kan inspirere dig til at arbejdet til i din egen organisation efterfølgende. Som afslutning følger en multiple choice eksamen, som måler på dine erhvervede viden og færdigheder.

Dato

18.08.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Kursus
FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhed (CQI IRCA-certificeret)

Ved succesfuld gennemførelse af vores CQI and IRCA-certificeret FSMS ISO 22000:2018 Lead Auditor Fødevaresikkerhedskursus vil du være i stand til at planlægge, gennemføre og afrapportere effektive 1., 2. og 3. parts audits af ledelsessystemer i henhold til kravene i ISO 22000:2018.

Dato

18.08.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk Mini MBA med certificering (DK) start 18. aug. 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Næste holdstart i aug 2025

Dato

18.08.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol v. DEA, Fiolstræde 44, 1171 København K