Bæredygtighed på skoleskemaet: Lærerstuderende genanvender Elis’ kasserede tekstiler

Elis’ (tidl. Berendsen) ambition er, at 100 % af virksomhedens tekstiler skal genanvendes i 2030. Hos Københavns Professionshøjskole får Elis’ kasserede tekstiler et nyt liv som en del af undervisningen til fremtidens folkeskolelærere.

Når danske børn starter i folkeskolen, går der ikke lang tid, før de hører klasselæreren fortælle om, at vi mennesker skal passe bedre på naturen. Klimaforandringer, verdensmål og bæredygtighed fylder mere i undervisningen – både i folkeskolen og på Københavns Professionshøjskole, der har Danmarks største læreruddannelse. Som lektor underviser Merete Weimann de lærerstuderende på Københavns Professionshøjskole i faget Håndværk og design. Og de seneste 3 år har tekstilservicevirksomheden Elis løbende doneret næsten 90 kg kasseret linned, arbejdstøj og håndklæder til Merete Weimann, som de lærerstuderende har redesignet og givet nyt liv – i stedet for at tekstilerne skulle afbrændes som affald.

Jeg tror, at hele bæredygtighedsperspektivet i fremtiden vil blive integreret i de fleste fag i folkeskolen – ikke mindst i et fag som Håndværk og design, hvor vi forbruger en del materialer. Og for de studerende er det både lærerigt og inspirerende at forvandle et stykke kasseret arbejdstøj eller et dynebetræk til et nyt funktionelt produkt. De må jo gå i dialog med de kasserede materialer for at undersøge, hvad de får forærende af dem – og så opdager de pludselig, at seler kan bruges som hanke, at lynlåse kan bruges som lukkemekanismer, og at detaljer fra kasseret sikkerhedstøj kan bruges som seje detaljer i deres nye design”, siger Merete Weimann og fortsætter:

Af Elis’ kasserede tekstiler har de studerende bl.a. designet slidstærke værktøjsbælter, punge og arbejdstasker – og moderne udgaver af høkasser med flere lag isolerende tekstiler, som kan bruges til at færdigtilberede forkogt mad, så der spares energi. Som en del af designprocessen skal de studerende forholde sig til forskellige bæredygtige temaer og problemstillinger – f.eks. hvordan vi kan reducere materialers miljøbelastning ved at lave affald om til noget nyt, der har en så høj værdi, at folk vil passe på det i mange år. Og de studerende skal også planlægge forenklede og didaktisk tilpassede undervisningsforløb, som de en dag selv kan bruge til forskellige klasser i folkeskolen”.

Fordel at bruge Elis’ kasserede tekstiler fremfor metervarer fra stofbutikker

Københavns Professionshøjskole har generelt fokus på bæredygtighed, så det er kun naturligt, at genanvendte materialer indgår i undervisningen. Og som Merete Weimann fortæller, er der mange fordele ved at lade de lærerstuderende arbejde med Elis’ kasserede tekstiler i stedet for nyindkøbte metervarer fra stofbutikker.

Elis’ kasserede tekstiler er ekstremt slidstærke, og hvis vi selv skulle købe stof i så høj kvalitet fra en butik, ville det blive for dyrt. Derfor er det en fantastisk gave, at vi får alle de tekstiler forærende af Elis, så vores lærerstuderende kan tillade sig at eksperimentere uden at tænke på, hvad det koster, eller om de har stof nok til projektet – og faktisk egner Elis’ tekstiler sig bedre til indfarvning end nyt stof fra butikker, fordi det er blevet vasket så mange gange. Men en af de største fordele ved, at de lærerstuderende skal redesigne allerede opsyede tekstiler, er at de støder på forskellige benspænd i processen, der giver dem en værdifuld træning i problemløsning, som de slet ikke havde fået, hvis de arbejdede med almindeligt nyt stof i metermål”, siger Merete Weimann og fortsætter:

Vi håber, at vores partnerskab med Elis vil åbne de lærerstuderendes øjne for, at de en dag som folkeskolelærere også kan lave lignende partnerskaber med erhvervslivet – for alle virksomheder har jo restprodukter eller noget, der skal kasseres, som stadig kan rumme en stor værdi for andre. Og det er da fantastisk, at vi på den her måde ikke alene forbruger færre nyproducerede tekstiler – men at vi samtidig er med til at spare miljøet for tekstilaffald.”

79.716 kg kasserede tekstiler doneret til genanvendelse i 2021

Hvert år vasker og leverer Elis millioner af tekstiler til danske arbejdspladser, og Elis tager et stort ansvar for, at tekstilerne får den længst mulige levetid. Elis indkøber slidstærke tekstiler, som vaskes skånsomt på svanemærkede vaskerier, hvor syersker løbende reparerer småhuller. Men når tekstilerne med tiden bliver for slidte eller får varige pletter og ikke længere lever op til kundernes kvalitetskrav, udskifter Elis dem med nye. For at Elis kan komme tættere på ambitionen om at genanvende alle tekstiler i 2030, engagerer de sig i ny forskning indenfor tekstilgenanvendelse – for med de enorme tekstilmængder, som Elis har i omløb, skal de finde en løsning til at få afsat langt flere kasserede tekstiler i fremtiden. Men som Elis’ administrerende direktør Henrik Luxhøj fortæller, er de også glade for samarbejdet med partnere som Københavns Professionshøjskole, der giver Elis’ kasserede tekstiler et nyt liv:

I løbet af 2021 donerede vi 79.716 kg kasserede tekstiler til vores partnere, og det er naturligvis ikke nok til at nå vores 2030-ambition om at genanvende alle tekstiler, men det har reduceret vores tekstilaffald – og en del af de kasserede tekstiler er gået til forskellige gode formål som velgørenhed og uddannelse. Jeg er personligt rigtig glad for, at vores kasserede tekstiler også indgår i bæredygtige undervisningsforløb for Københavns Professionshøjskoles lærerstuderende – for fremtidens folkeskolelærere vil i høj grad være med til at give vores børn i Danmark den læring og de værdier, som gør, at de en dag bliver ansvarlige og miljøbevidste voksne”.

Elis’ kasserede tekstiler skaber også motiverende opgaver for unge på FGU Nord, der skal styrkes til at varetage et job eller gennemføre en uddannelse – læs mere her

Om Københavns Professionshøjskole:

  • Udbyder 22 grunduddannelser og har ca. 20.000 studerende 
  • Er en af de største videregående uddannelsesinstitutioner i Danmark
  • Har Danmarks største læreruddannelse, pædagoguddannelse og sygeplejerskeuddannelse

Læs mere om Københavns Professionshøjskole her

01.03.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Et mere miljøvenligt hotel med produkter fra Elis

01.03.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Få hjælp til klimaregnskabet med Elis’ CO2-beregner

15.02.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Overskudsvarme sendes fra Elis’ industrivaskeri til beboere i Kjellerup

14.02.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

QA Manager med stort omsorgshjerte – både internt og eksternt i virksomheden

22.11.2023Elis Danmark A/S

Sponseret

Hos Elis finder mennesker med psykiske udfordringer fodfæste

21.11.2023Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis lancerer nu deres mest miljøvenlige måtte til dato