53 % kvindelige produktionschefer: Elis-medarbejdere rykker fra gulvet til lederstillinger

I mange virksomheder er der langt til toppen, hvis du er nederst i organisationen. Men Elis (tidl. Berendsen) arbejder aktivt for, at både mænd og kvinder af alle nationaliteter kan opkvalificere sig til bedre stillinger, og diversiteten øger trivslen.

Teams med 50/50 mænd og kvinder præsterer bedre

Et CBS-studie viser, at en 50/50-fordeling mellem mænd og kvinder øger medarbejderteams’ åbenhed og performance med 78 %. Hvis kønsfordelingen derimod er 20/80, falder åbenhed og performance med ca. 33 %. At der er balance mellem kønnene har altså stor betydning for arbejdspladsers produktivitet og bundlinje. Alligevel er det i Danmark kun ca. hvert 4. lederjob, der varetages af en kvinde. Men hos tekstilservicevirksomheden Elis er det anderledes: Her er der både kønsmæssig og etnisk diversitet, og medarbejderne på vaskerigulvet uddannes, opkvalificeres og motiveres løbende til at flytte sig til lederstillinger. 53 % af Elis’ produktionschefer er kvinder, og en af dem er Lone Kristiansen, der for 8 år siden skiftede sit job som produktionsmedarbejder hos Elis ud med stillingen som chef.

Da vaskeriets daværende produktionschef stoppede, spurgte afdelingschefen mig, om jeg havde lyst til at prøve det job af midlertidigt. Det var da et helt vildt skulderklap, og jeg er typen, der bare kaster mig ud i det og løser de udfordringer, der kommer. Året efter blev jeg fastansat som produktionschef, og så kom jeg på lederuddannelse. Hele vejen har vores afdelingschef givet mig den vildeste opbakning og vist, at han troede på mig. Og nu er det mig, der afholder MUS-samtaler og motiverer vores medarbejdere til at nå afdelingens mål – ligesom jeg har ansvaret for vores praktikprogram, hvor vi hjælper udsatte unge med at få foden ind på arbejdsmarkedet”, siger Lone Kristiansen, der er produktionschef i Elis’ Varde-afdeling, og fortsætter:

Det er sjovt at tænke på, at jeg oprindeligt kun flyttede til Varde, fordi jeg spillede på Danmarks kvindefodboldlandshold og skulle skifte divisionsklub – og i dag kan jeg slet ikke forestille mig at arbejde noget andet sted end hos Elis resten af mit liv. Mit job er fyldt med spændende udfordringer, ikke 2 dage er ens – og at være leder minder også meget om at være styrende på en fodboldbane og få teamet til at spille godt sammen”.

Teamleder Giedre er glad for, at hun startede som produktionsmedarbejder

I nogle virksomheder er 10-års jubilæer en sjælden begivenhed, men hos Elis er 10 år gennemsnittet for, hvor længe medarbejderne er ansat. Blandt Elis’ ledere er ancienniteten endnu højere – f.eks. 13 år for produktionschefer og 12 år for produktions- og teamledere. En af de teamledere, der har været hos Elis i flere år, er Giedre Gasiuniene fra Litauen, som også fik chancen for at flytte sig i sin stilling.

Jeg har en landbrugsuddannelse fra Litauen, så det er jo noget helt andet end at arbejde på vaskeri – men jeg er så glad for at være her! Jeg startede hos Elis som vikar i produktionen, og efter 3 måneder blev jeg fastansat. 1 år senere stoppede vores teamleder, og da jeg samtidig havde problemer med min albue og ikke kunne løfte så meget vasketøj, søgte jeg teamlederstillingen i stedet for at skifte arbejdsplads. Jeg fik jobbet, og min chef stolede på mig fra starten og sagde: ”Gør arbejdet, som du synes er rigtigt”. I dag ved jeg, det er en kæmpe fordel, at jeg selv arbejdede i produktionen, før jeg blev teamleder – for hos Elis har vi jobrotation, så jeg har prøvet at stå ved alle vaskeriets arbejdsstationer, og nu kan jeg hjælpe mine kollegaer uanset hvilke udfordringer, de har med opgaverne”, siger teamleder i Elis’ Kastrup-afdeling Giedre Gasiuniene.

Diversitet på tværs af virksomheden

Elis gør en stor indsats for at fremme diversiteten på tværs af virksomhedens landsdækkende afdelinger, hvor der samlet set er 46 forskellige nationaliteter og 41 % kvindelige ledere ansat. 7 af Elis’ vaskerier er virksomhedscentre, der samarbejder med kommuner om at hjælpe langtidsledige og udsatte mennesker i job – og virksomheden oplever, at mangfoldigheden øger kreativiteten og styrker rummeligheden, samhørigheden og trivslen blandt medarbejderne.

På nogle af vores vaskerier får medarbejdere med en anden nationalitet tilbudt danskundervisning i arbejdstiden, så vi kan opkvalificere og fastholde dem i lavsæsonen. I vores interne InTouch-app kan produktionsmedarbejderne også snart tage kurser om Office-pakkerne, og hvordan man samarbejder med forskellige persontyper – og den slags små initiativer sikrer, at vi kan udvikle vores fremtidige ledere, også i nederste niveau af organisationen. I nogle af de kulturer, vores medarbejdere kommer fra, er det ikke almindeligt for kvinder at tage en lederrolle, men for os er det vigtigt, at alle får lige muligheder…”, siger Elis’ HR-direktør Natja Aaberg Hornsbæk og fortsætter:

Vores afdelingsledere er dygtige til at spotte og anerkende de produktionsmedarbejdere, der både kan og vil mere – og vi kan se, at et stigende antal medarbejdere flytter sig internt til nye eller højere stillinger. Lederevner handler jo også om menneskelige kvaliteter, og vi vil rigtig gerne bane vej for de medarbejdere, der udlever vores værdier og tager et stort ansvar for, at teamet og arbejdsopgaverne fungerer i hverdagen.”

Elis’ egne medarbejdere er ca. ½ år før oppe at køre i nye stillinger end dem, de ansætter udefra – læs mere her

Fakta om global ligestilling mellem kønnene:

  • I Global Gender Gap Report 2020 fra World Economic Forum ligger Danmark på en 14. plads på listen over ligestilling mellem kønnene. Island er nr. 1, Norge er nr. 2, Finland er nr. 3, og Sverige er nr. 4 på listen.
  • Når det gælder kvinders andel af ledende poster i det private erhvervsliv og den offentlige sektor, ligger Danmark helt nede på en 102. plads.
  • Ifølge FN’s verdensmål skal der på globalt plan i 2030 være ligestilling mellem kønnene – med det nuværende tempo vil det først ske i 2120, altså om ca. 100 år.

Kilde: Finans/World Economic Forum

01.03.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Et mere miljøvenligt hotel med produkter fra Elis

01.03.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Få hjælp til klimaregnskabet med Elis’ CO2-beregner

15.02.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Overskudsvarme sendes fra Elis’ industrivaskeri til beboere i Kjellerup

14.02.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

QA Manager med stort omsorgshjerte – både internt og eksternt i virksomheden

22.11.2023Elis Danmark A/S

Sponseret

Hos Elis finder mennesker med psykiske udfordringer fodfæste

21.11.2023Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis lancerer nu deres mest miljøvenlige måtte til dato