Vestas driver den grønne omstilling med standarder
Når Vestas deltager aktivt i udviklingen af standarder, er virksomheden med til at udvikle designprincipper og regler for vindmøller i hele verden. Det er både en fordel for forretningen og den globale grønne omstilling.
Gennem de seneste 40 år har Vestas arbejdet for at gøre vind til en primær energikilde verden over. Virksomheden har opstillet mere end 68.000 vindmøller i 80 lande fordelt over seks kontinenter og regnes i dag for at være global markedsleder inden for sit felt.
Som en af verdens førende vindmølleproducenter er Vestas med til at drive den grønne omstilling på verdensplan – og her spiller udvikling af standarder en vigtig rolle.
Vestas sætter standarden
Vestas har i dag omkring 60 specialister og 100 ingeniører, der arbejder aktivt med at udvikle både nationale, europæiske og internationale standarder for vindmølleproduktion og grøn energi.
Når Vestas har investeret så massive ressourcer i standardiseringsarbejdet, er det blandt andet for at tage ansvar for hele industriens udvikling forklarer Hans-Christoph Paul, Head of External Standards i Vestas. Ved at deltage aktivt i udviklingen af standarder ønsker Vestas at bidrage til den globale omstilling til vedvarende energi:
”Som global markedsleder har vi et ansvar for at skubbe industrien i den rigtige retning. Vi ønsker at sætte barren højt for, hvordan vi i fremtiden bør udvikle sikre, effektive og bæredygtige vindmøller, der kan gøre vindenergi til en primær energikilde verden over – og det kan vi bidrage til ved at deltage i udviklingen af standarder”, siger Hans-Christoph Paul.
En vindmølle er ikke bare en vindmølle
Der findes adskillige standarder, der beskriver, hvordan en vindmølle bør designes, så kvaliteten og sikkerheden er i orden.
De mange standarder kan beskrive alt fra vindmøllers levetid til designprincipper for vinger, fundament og tårne. Der findes også en standard for, hvor stor belastning vindmøllernes gearbox skal kunne klare fra vinden. Selv de blinklys, der skal sørge for, at vindmøllen kan ses tydeligt af forbipasserende fly, er beskrevet i standarder.
Men standarder er ikke kun til gavn for produktsikkerheden – de er også med til at sikre kvaliteten af den strøm, moderne vindmøller leverer. I Danmark gælder der for eksempel standarder, som sikrer, at vores vindmøller leverer strøm, der kan opretholde et stabilt el-net.
”Tilbage i 90’erne kunne danskere uden for byerne opleve, at deres fjernsyn flimrede, når det kørte på strøm fra vindmøller. Det problem har industrien løst ved blandt andet at udvikle standarder for mere effektive vindmøller, der kan levere et stabilt output. Det har betydet, at Danmarks elforbrug i dag kan dækkes af 100 % vindenergi på gode blæsevejrsdage”, siger Hans-Christoph Paul.
Gennem Vestas arbejde med standarder kan virksomheden medvirke til, at flere internationale markeder sætter lige så ambitiøse standarder, der kan bidrage til at gøre vindenergi til en primær energikilde verden over.
Standarder ensretter markedskrav
Når Vestas investerer i udviklingen af standarder, skyldes det også, at det er en fordel for forretningen.
Ved at deltage i arbejdet med internationale standarder er Vestas med til at ensrette de mange forskellige markeders produktkrav og regler, siger Hans-Christoph Paul:
”Internationale standarder er med til at sikre, at vi kan sælge vores produkter på verdensplan uden at skulle designe dem specifikt til hvert enkelt markeds særlige krav og regler. Det giver os større fleksibilitet og mulighed for at udbrede vindenergi til nye markeder”.