Verdens første svanemærkede cykler

Virksomheden Lekolar er de første i verden, der kan tilbyde en svanemærket cykelserie til skoler og institutioner. Serien indeholder både trehjulede cykler, løbecykler, ladcykler, taxicykler og løbehjul.

Vi ser dem på legepladsen i børnehaven, i skolegården og på fritidshjemmets udendørsareal. Små poder, der gladeligt cykler frem og tilbage eller rundt og rundt. Med stolthed over at mestre et nyt køretøj – eller med cyklen som et vigtigt redskab til at kunne lege politi og røvere, familie på udflugt, racercykelkører eller ambulance til dyrehospitalet.

Cykler spiller en stor rolle i mange børns hverdag. Både fordi de træner motorikken, giver en følelse af frihed og appellerer til fantasifulde lege. Det er derfor en god nyhed, at der nu er kommet cykler, som appellerer til de mange indkøbere, der har fokus på grønne indkøb. Virksomheden Lekolar, som bl.a. leverer legetøj, indretning og hobbymaterialer til skoler og institutioner, har nemlig fået certificeret en hel cykelserie med Svanemærket.

- Vi oplever i disse år en øget interesse for miljømærkede indkøb blandt offentlige indkøbere. Sidste år satte Københavns Kommune fx fokus på, hvordan man får mere miljømærket legetøj i de kommende, offentlige indkøbsaftaler – og i den forbindelse modtog kommunen 36 såkaldte interessetilkendegivelser fra andre kommuner, som også ønskede mere miljømærket legetøj. Det er derfor en glædelig nyhed, at Lekolar nu giver skoler og institutioner mulighed for også at gå efter Svanemærket, når de skal vælge cykler til legepladsen, siger Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.

Kort om svanemærkede børnecykler

Cykler skal leve op til de skrappe miljø- og sundhedskrav, der også gælder for andet svanemærket legetøj. Nedenfor kan du se eksempler på de krav, der er særligt relevante for cykler: 

• Fri for PVC og ftalater
• Fri for kræftfremkaldende, mutagene og reproduktionsskadelige stoffer i overfladebehandlingerne.
• Produceret under ansvarlige arbejdsforhold, idet produktionsstedet skal overholde ILO konventionen vedr. forbud imod børnearbejde, ret til organisationsfrihed, forbud imod diskrimination og forbud imod tvangsarbejde.
• Produceret med skrappe krav til udledning af zink, hvis der anvendes zinkbelægning. 

Fokus på bæredygtighed

For Lekolar har det været helt naturligt at gå efter at få svanemærket netop cykelserien:

- I vores arbejde med udviklende og lærende miljøer til børn og unge har vi fokus på bæredygtighed. Vi ønsker at skabe børnevenlige miljøer, der belaster miljøet minimalt. Det gælder både de indendørsmiljøer, hvor vi tidligere på året har fået en serie af opbevaringsreoler svanemærket, men vi har også et øget fokus på udemiljøerne, fortæller Tina Salbæk, markedschef hos Lekolar og fortsætter:

- Der var flere grunde til, at vi ønskede at få svanemærket børnecyklerne. Den primære grund var, at cykler er noget, som findes i stort set alle daginstitutioner. Det vil sige, at det er et produktområde, hvor der virkelig er mulighed for at gøre en forskel for miljøet ved at træffe bæredygtige valg. Og den mulighed vil vi gerne være med til at give institutionerne.

Svanemærkede cykler skal bl.a. produceres uden brug af PVC og ftalater, ligesom overfladebehandlingen hverken må indeholde kræftfremkaldende, mutagene eller reproduktionsskadelige stoffer.

Lekolar fik tidligere i år svanemærket deres opbevaringsmøbler i serien Kubus. Og nu følger så en svanemærket cykelserie, der består af trehjulede cykler, løbecykler, løbehjul samt udrykningscykler, der enten har lad- eller bagsædefunktion. Du kan se hele den svanemærkede cykelserie fra Lekolar her.

08.05.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Vælg en mere miljøvenlig bilvaskehal – nu strammer Svanemærket kravene

16.04.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Fremover skal bygningsdrift kunne svanemærkes

11.04.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Ny byggevareforordning vedtaget - Svanemærket og EU Ecolabel kan fortsat benyttes

08.04.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Greenwashing og greenhushing – tekstilbranchen kæmper med grøn omstilling

26.03.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Bispebjerg og Frederiksberg Hospital reducerer CO2-belastning på fødevareindkøb med 58 %

18.03.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Netværk for Miljømærket indkøb Årskonference 2024