Udlændinge får sprogundervisning i arbejdstiden i industrivaskeriers lavsæson

Lige nu mangler danske virksomheder arbejdskraft – derfor uddanner flere virksomheder medarbejderne i lavsæsonen. På de Berendsen-vaskerier, hvor ca. 98 % af produktionsmedarbejderne er udlændinge, får de ansatte bl.a. danskundervisning med fuld løn.

Opkvalificerer medarbejdernes dansk, når der er tid mellem opgaverne

Erhvervslivet har lige nu buldrende travlt, og ifølge Dansk Industri kunne landets virksomheder ansætte 45.000 flere medarbejdere, hvis der ikke var mangel på arbejdskraft. Samtidig viser undersøgelser, at hver 4. nyansatte forlader arbejdspladsen indenfor det første år. For at få flere hænder til at løse alle opgaverne må landets virksomheder blive bedre til at åbne dørene og skabe jobs til mennesker fra kanten af arbejdsmarkedet – og det er de særligt gode til i servicesektoren, hvor mere end hver 5. medarbejder kommer fra offentlig forsørgelse. En af de virksomheder, der gør meget for at tiltrække og fastholde bl.a. udlændinge, er landets førende tekstilservicevirksomhed, Berendsen, hvor flere af deres Kronesmiley-certificerede og svanemærkede industrivaskerier bruger lavsæsonen på at opkvalificere medarbejdernes sprog og faglighed i arbejdstiden.

”I vores Hospitality-afdelinger i f.eks. Hillerød og Roskilde, der vasker tøj og linned for bl.a. hoteller, er ca. 98 % af medarbejderne i produktionen udlændinge med 16 forskellige nationaliteter. Og i de afdelinger har vi altid en lavsæson fra november til marts, hvor turismen er lav, og vores kunder ikke har behov for så mange tekstiler. Så i stedet for at vi skal afskedige kvalificerede medarbejdere i lavsæsonen, hvorefter vi skal gøre en stor indsats for at få ansat nok nye medarbejdere senere på året, bruger vi disse måneder på at tilbyde VUC-undervisning i dansk til dem, der har behov for det", siger Thomas Gjørup, regionsdirektør hos Berendsen Danmark.

En god investering, der skaber værdifulde medarbejdere

Hos Berendsen får medarbejderne udbetalt deres normale løn, mens de i flere arbejdsuger deltager fuld tid i sproguddannelsen. Og som kvalitets- og miljøkoordinator, Søren Bach Hjørringgaard, fortæller, er det for Berendsen en god investering, da Statens voksenuddannelsesstøtte (SVU) og Vaskerifonden dækker og refunderer alle deres lønomkostninger, mens medarbejderne får sproglige kvalifikationer, der gør dem til en mere værdifuld arbejdskraft:

”Vi har en høj anciennitet blandt vores medarbejdere, og jeg tror, det kan skyldes, at vi investerer i dem og viser, at vi ønsker, at de bliver her hos os. Vores medarbejdere på vaskerierne er dygtige, og vi ser dem som eksperterne på deres opgaver. Det er dem, der skal fortælle os alle guldkornene om, hvad der går godt i produktionen, og hvordan vi kan gøre det bedre – så vores medarbejdere vil vi rigtig gerne være i dialog med og give en hjælpende hånd til, at vi kan tale sammen i et fælles sprog. Samtidig er der krav om et vist danskniveau for at deltage i de AMU-kurser om Lean, som vi også tilbyder medarbejderne her i lavsæsonen, hvor de bl.a. lærer at optimere arbejdsgangene."

Flere fordele for kunderne og medarbejderne selv

Danskkurserne er lukkede hold, hvor VUC-undervisere enten kommer ud på vaskeriet til medarbejderne – eller medarbejderne tager til en nærtliggende VUC-afdeling i arbejdstiden. På kurserne lærer medarbejderne ikke alene at få et bedre alment dansk, som er en stor hjælp for dem i privatlivet, når de f.eks. skal til lægen, på apoteket og i banken. Berendsens virksomhedsværdier, sikkerhedsprocedurer, arbejdsmiljøregler osv. bliver også inddraget i VUC-undervisningen, så sproguddannelsen får et fagligt perspektiv.

”Den imponerende arbejdsindsats, vores medarbejdere på vaskerierne gør hver eneste dag, er hele årsagen til vores succes – og dét at de forstår vores regler og procedurer for sikkerheden og arbejdsmiljøet er helt afgørende for, at vi kan beskytte dem under deres arbejde og sikre, at de trives. Og for vores kunder er det selvfølgelig også en stor fordel, at vores medarbejdere med et bedre sprog får en bedre forståelse for deres job, så de kan give kunderne den bedste service", siger Henrik Luxhøj, administrerende direktør hos Berendsen Danmark.

I 2018 underskrev Berendsen en samarbejdsaftale med den socialøkonomiske virksomhed I Tråd Med Verden, hvor udsatte kvinder syr genbrugstasker ud af virksomhedens kasserede arbejdstøj. Læs mere i artiklen her

Den danske servicesektor skaber jobs til mennesker fra kanten af arbejdsmarkedet:

  • I januar 2018 var ca. 223.000 lønmodtagere beskæftiget i den private servicesektor.
  • Mere end hver 5. medarbejder, der er ansat i den private servicesektor, er ansat i støttet beskæftigelse eller har modtaget offentlig forsørgelse det seneste år. Til sammenligning er tallet for hele den private sektor kun ca. hver 7. medarbejder.
  • Ca. 9 % af de beskæftigede i servicesektoren har modtaget dagpenge indenfor det seneste år, mens det tal kun er 5 % for hele den private sektor.

Kilde: Dansk Industri/Beskæftigelsesministeriet

14.05.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Bæredygtighedsrapport: Bæredygtighed i Elis 2023 er netop offentliggjort

25.04.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nyt tekstilprojekt vil øge cirkulariteten for industritekstiler

01.03.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Få hjælp til klimaregnskabet med Elis’ CO2-beregner

01.03.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Et mere miljøvenligt hotel med produkter fra Elis

15.02.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Overskudsvarme sendes fra Elis’ industrivaskeri til beboere i Kjellerup

14.02.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

QA Manager med stort omsorgshjerte – både internt og eksternt i virksomheden