Tusind grunde til, at biodiversitet er uundværligt!

Hvad er biodiversitet, og hvorfor er det så vigtigt for os og for planeten? Læs med her og lær mere om økosystemer, biodiversitet og hvordan økonomi spiller en rolle.

Okay, vi har måske ikke helt talt tusind individuelle grunde. Men der er faktisk så mange fordele ved sund biodiversitet, at det næsten ville være umuligt at tælle dem. Alligevel mister planeten biodiversitet hurtigere og hurtigere. Og det har ikke kun store konsekvenser for naturen og planeten, men også for os mennesker og vores økonomi. Lad os kigge nærmere på, hvad biodiversitet overhovedet er, og hvad vi kan få ud af det fra et økonomisk perspektiv. Og sidst men ikke mindst - hvad kan du selv gøre for at hjælpe.

Hvad er biodiversitet?
Biodiversitet - også kaldet biologisk mangfoldighed - betyder helt officielt: “variationen blandt levende organismer fra alle kilder, herunder jorden, havet og andre vandområder og de økologiske systemer, de er en del af. Dette omfatter mangfoldighed på tværs af og inden for arter og økosystemer” (Article 2, convention on Biological Diversity (cBD)).

Ja, det lyder lidt tungt... Men helt konkret betyder det egentlig bare, at biodiversitet omfatter alt liv på jorden: mikroorganismer, svampe, planter, dyr, og alle deres levesteder og miljøer. Biodiversitet dækker over tre niveauer:

 • Genetisk diversitet (altså, en variation af gener inden for en art)
 • Artsdiversitet
 • Økosystem-diversitet

Hvorfor er biodiversitet vigtigt?
Sund biodiversitet bidrager med mange såkaldte økosystem-services: altså, gratis, naturlige fordele for alle mennesker på Jorden!

Ifølge the Milennium Ecosystem Assessment kan vi opdele disse services i fire forskellige kategorier:

 1. Forsynende services: Alle de produkter, vi får på grund af biodiversitet. For eksempel frisk vand, mad, ressourcer til medicin, træ og andre konstruktionsmaterialer, brændstof, fibre og andre varer.
 2. Regulerende services: Biodiversitet sørger for en naturlig regulering af ting som sygdomme, oversvømmelser, klima og vand.
 3. Støttende services: Støtten af andre økosystemer, som for eksempel fotosyntese, lagring af næringsstoffer, og dannelse og beskyttelse af jord.
 4. Kulturservices: Ikke-materielle fordele såsom underholdning, turisme, afslapning, uddannelse, æstetisk nydelse og kulturel arv.

Fordi alle de her fordele er gratis, tillægger vi mennesker dem ikke normalt nogen økonomisk værdi. En anden grund til at økosystemets services er undervurderede, er fordi fordelene føles forskellige for alle, alt efter tid og sted. Fordele som kommer meget store geografiske områder til gode, eller som strækker sig over længere tid, bliver ofte overset.

For at kunne forstå og forklare fordelene og prisen for (ikke) at gøre noget for at beskytte biodiversiteten, er det vigtigt at kigge på den økonomiske værdi.

Derfor har både FN og mange europæiske regeringer støttet et stort internationalt studie kaldet The Economics of Ecosystems and Biodiversity (TEEB).

I den her video kan du se Pavan Sukhdev forklare, hvorfor det er vigtigt at sætte en økonomisk værdi på naturen:

Hvis du er nysgerrig på at dykke længere ned i forklaringen af, hvordan man værdisætter økosystemer, så kan du tjekke den her letforståelige video ud:

Forskellige interesser og syn på biodiversitet
Alt efter hvem du snakker med, vil alle have et forskelligt syn på biodiversitet og dets værdi.

Først og fremmest er genetisk diversitet og artsdiversitet vigtigt for landmænd, fiskere og biavlere. Det er fordi, de er nødvendige for en god høst, produktionen af mælk og kød, skadedyrskontrol, fisk, bestøvning og honningproduktion.

For det andet er artsdiversitet også vigtigt for naturelskere, medicinalindustrien, botaniske eksperter og skovfirmaer som EcoTree. Det er fordi, artsdiversitet tillader folk at opleve og nyde naturen, det giver os mulighed for at beskytte og dele kulturel arv, at opdage ny medicin og at producere tømmer og andre produkter af træ.

Og til sidst er økosystemdiversitet vigtigt for børn og familier, samfund og rejsebureauer, fordi det giver os sunde steder at danne bånd, slappe af, lege og gå. Det beskytter kvaliteten af vores vand, og det støtter turismen.

Hvordan kan du støtte biodiversitet?
Vi håber, at den her artikel har hjulpet dig med at forstå, hvor vigtig biodiversitet er for planeten, dyrene og for os mennesker. Nu tænker du måske “Hvad kan jeg gøre for at hjælpe med at styrke biodiversiteten?”

 1. Støt et biodiversitetsprojekt
  Hos EcoTree er biodiversitet altafgørende for vores skovarbejde. Du kan støtte flere forskellige biodiversitetsprojekter i vores skove, og vi bliver ved med at tilføje flere undervejs.
 2. Plant træer
  Hvis du planter et træ gennem os, så støtter du også biodiversitet indirekte.
 3. Spred ordet
  En anden ting, du kan gøre, er at dele denne artikel på sociale medier. Viden og læring om miljøet og klimaet er nøglen til succes! Hvis flere bliver bevidst om problemet, vil folk blive mere og mere involverede i arbejdet mod at beskytte biodiversitet. På den måde får vi også indflydelse over for dem, der arbejder for regeringerne. Og det er præcis sådan, vi kan sikre os, at naturen bliver beskyttet!
 4. Lev bæredygtigt
  Udover at støtte et biodiversitetsprojekt eller dele denne artikel, kan du også gøre en forskel ved at vælge en bæredygtig livsstil; kæmp mod henkastning af affald, køb bæredygtige produkter, nedsæt din CO2 udledning og tag cyklen.

03.07.2022Ecotree International ApS

Sponseret

Virksomhed indsamler 90 millioner til bl.a. at gøre Danmark grønnere

08.04.2022Ecotree International ApS

Sponseret

Hvad er Skovens Dag - og hvornår er det?

05.04.2022Ecotree International ApS

Sponseret

Tusind grunde til, at biodiversitet er uundværligt!

30.11.2021Ecotree International ApS

Sponseret

Hvad er greenwashing, og hvordan undgår du at blive snydt?

25.11.2021Ecotree International ApS

Sponseret

Ja, det er Black Friday, men vores træer er ikke på tilbud

07.10.2021Ecotree International ApS

Sponseret

Tag ejerskab over træer fra bæredygtige skove i Danmark