Hvad er greenwashing, og hvordan undgår du at blive snydt?

Du har helt sikkert hørt om ordet “greenwashing” før. Men ved du, hvad det er, og hvorfor det er så svært at gennemskue?

Det er moderne at være grøn, og derfor slynger flere virksomheder rundt med løfter om, at de er klimavenlige, CO2-neutrale og bæredygtige. Nogle af dem lyver, og derfor er “greenwashing” blevet et populært udtryk. I denne blogpost vil vi komme nærmere ind på, hvad greenwashing egentligt er, og hvordan du kan spotte det.

Hvad er greenwashing?

Greenwashing er, når en virksomheds marketing og kommunikation ikke matcher med den faktiske handling. Det kan f.eks. være når en virksomhed lover, at være CO2-neutral. Men i virkeligheden er deres klimavenlige-aktivitet ineffektiv eller ubetydelig i forhold til den negative indvirkning, virksomheden har på miljøet.

Virksomheder bruger ord som “naturlige”, “bæredygtige”, “miljøvenlige”, “CO2-neutrale” i flæng. Men disse ord er meningsløse, hvis der ingen handling er bag dem.

Greenwashing er et problem, og i flere lande har regeringen måtte tage affære. Både i Danmark og Sverige siger markedsføringsloven, at virksomheders markedsføring skal stemme overens med omfanget af virksomhedens miljømæssige eller etiske tiltag. Markedsføringen må ikke overdrives. 

Popularitet fører til overbrug

Men hvordan er dette sket? Efterhånden som danskerne forlanger, at virksomheder skal være grønne, så har virksomheder forsøgt at drage fordel af det. Produkter og marketingkampagner prøver hele tiden at udnytte den øgede forbrugerinteresse for miljøet.

Investeringer i grønne projekter er også blevet mere populært - og heldigvis da! Vores planets fremtid afhænger af investeringer og initiativer, der gør en forskel for vores planet. Nogle virksomheder har dog set en mulighed for at tjene penge på initiativer, der enten ikke eksisterer eller som ingen forskel gør.

Dette resultere i, at der er sket en stigning i antallet af såkaldte “miljøprojekter”, der slet ikke har nogen positiv indvirkning. Det er blevet så kontroversielt, at ‘Friend of the Earth’ nu uddeler en årlig greenwashing-pris. Og det er virkelig ikke en pris, man kan være stolt af!

Der har længe været opmærksomhed på problemet. Greenpeace startede en Stop Greenwash-kampagne i 2009 og har for nylig offentliggjort en artikel, der siger, at vi er i en “guldalder med greenwashing”.

Hvorfor er Greenwashing så slemt?

Greenwashing er dårligt af mange grunde. Den mest oplagte grund er, at virksomheder påstår, at de bidrager positiv til klimaet, men slet ikke gør noget som helst for at minimere deres klimaaftryk. 

Og på grund af disse virksomheder, bliver danskerne mere usikre og mistænkelige. Fordi hvilke virksomheder taler sandt, og hvilke virksomheder lyver sig grønne? Denne forvirring og mistillid gør, at nogle virksomheder, som er oprigtigt grønne, helst vil undgå at tale om deres gode arbejde for kloden af frygt for, at blive beskyldt for greenwashing. Dette kaldes greenhusing.

Et andet ord er: scopewashing. Scopewashing er, når virksomheder rapporterer omfanget af deres emissioner på en vildledende måde. De fortæller muligvis om deres direkte emissioner fra fabrikker, men rapporterer ikke indirekte emissioner såsom fra energi, transport og materialerne ved deres produktion.

Som forbrugere skal vi sætte spørgsmålstegn ved motiver og forsøge at læse mellem linjerne. Også selvom det er svært. Greenwashing kan være svært at spotte, fordi virksomheder ofte skjuler informationen. Derfor kan vi blive nødsaget til at google os frem til sandheden. Og det er ikke alle af os, der har tid eller energi til at gøre det. Og det ved virksomhederne!

Hvordan du kan spotte greenwashing

Greenwashing er ikke let at spotte, men det er vigtigt at prøve. Og lige så snart, du er sikker på, hvilke virksomheder der rent faktisk gør en forskel, kan du støtte dem og ignorere greenwasherne. Det første trin er enkelt, men vigtigt - lav din research. Læs og undersøg flere hjemmesider, Sociale Medier, og læs virksomhedens bæredygtighedsrapporter. Hvis det du læser ikke stemmer i overens med deres fakta, så er det nok bedre at vælge en anden virksomhed. 

Her er nogle gode spørgsmål, som du kan stille dig selv:

  • Lyder det for godt til at være sandt?
  • Fortæller din intuition dig, at noget føles forkert?
  • Er virksomheds påstande om miljøet ikke specifikke?
  • Er der videnskabeligt bevis for påstandene?
  • Kan du kontrollere oplysningerne?
  • Er der pålidelige certifikater?

Hvad skal du ellers passe på? Mange virksomheder tilføjer noget grønt i deres logoer, grafik og billeder. Prøv at læse ud over branding. Hvis en virksomheds kommunikation tyder på, at de er miljøvenlige, betyder det ikke altid, at de er det.

Hvordan vi arbejder hos EcoTree

Vi er en greentech virksomhed, og derfor er vi forsigtige med, hvordan vi kommunikere. Vores unikke tilgang til bæredygtigt skovbrug bidrager til planten på den lange bane og skaber hjem for skovens dyr og planter. 

Vi ved, at greenwashing gør det svært for virksomheder som os, der virkelig gør en forskel. Derfor er vi transparent i alt, hvad vi gør. De træer, vi sælger, absorbere CO2, bevarer skove og bidrager til den lokale biodiversitet. Vi ved, at vores arbejde har en positiv indvirkning - og du kan læse om det i vores årsrapporter.

Men vi husker også på det vigtigste: vi er alle nødt til at reducere vores CO2-udledning før vi gør noget som helst andet. Så inden du køber træer eller på andre måder forsøger at tackle klimaforandringer, så skal du reducere dit fodaftryk først. 

03.07.2022Ecotree International ApS

Sponseret

Virksomhed indsamler 90 millioner til bl.a. at gøre Danmark grønnere

08.04.2022Ecotree International ApS

Sponseret

Hvad er Skovens Dag - og hvornår er det?

05.04.2022Ecotree International ApS

Sponseret

Tusind grunde til, at biodiversitet er uundværligt!

30.11.2021Ecotree International ApS

Sponseret

Hvad er greenwashing, og hvordan undgår du at blive snydt?

25.11.2021Ecotree International ApS

Sponseret

Ja, det er Black Friday, men vores træer er ikke på tilbud

07.10.2021Ecotree International ApS

Sponseret

Tag ejerskab over træer fra bæredygtige skove i Danmark