Tekstildesigner upcycler kasseret tøj, så Berendsen sparer miljøet for bomuldsproduktion

Tekstildesigneren Liv Heckmann var nået til et sted i sit liv, hvor hun ikke længere ville være del af det globale overforbrug af ressourcer. Derfor er hun lykkelig for, at hun nu er blevet fastansat som tekstildesigner hos I Tråd Med Verden.

Vil give en bæredygtig verden videre til sine børn
Tekstildesigneren Liv Heckmann var på dagpenge og på vej tilbage til arbejdsmarkedet efter sin barsel – da hun følte, at hun var nødt til at træffe en skelsættende beslutning: Hun var stadig glad for sit fag, men kunne mærke, at hvis hun fortsat skulle arbejde med tekstiler, så var hun nødt til at gøre det bæredygtigt. Derfor var Liv glad, da hun blev tilbudt et 4-ugers praktikforløb som designer hos den socialøkonomiske virksomhed I Tråd Med Verden (ITMV), hvor hun bl.a. skulle designe de vaskeposer og tasker, som ITMV syr af Berendsens kasserede tøj.

”Nu hvor jeg har fået børn, betyder det virkelig meget for mig, hvad vi giver videre til dem – og hvis jeg skal kunne se mine børn i øjnene, kan jeg ikke støtte op om et samfund, der producerer flere nye tekstiler uden mening. Jeg kontaktede ITMV, fordi mit hjerte brændte for tanken om upcycling og socialøkonomiske virksomheder – og allerede en uge efter, jeg var startet hos ITMV, var jeg til mit første møde med Berendsen… Jeg kunne næsten ikke sidde stille på stolen, da de åbnede deres store kasser fyldt af kasseret tøj og spurgte: ”Kan I lave noget ud af dem, for vi vil gerne forlænge tekstilernes levetid?” Jeg kunne simpelthen ikke forestille mig et mere meningsfuldt job, og nu er jeg helt jobforelsket”, siger Liv Heckmann.

I august 2018 underskrev Berendsen en samarbejdsaftale med I Tråd Med Verden, der tilbyder praktikforløb for udsatte kvinder i Gladsaxe. Det kan du læse mere om i artiklen her 

Praktik blev til fast job – og hundredvis af bæredygtige tasker
I tæt samarbejde med Liv har de udsatte kvinder hos ITMV allerede designet og produceret hundredvis af tasker for Berendsen, og der gik kun få uger, før Livs praktikplads blev til en fastansættelse som designer på alle ITMV’s forskellige projekter for bl.a. kunstnere, museer og erhvervslivet. Hos ITMV kan Liv ikke alene arbejde miljørigtigt med tekstiler – hun kan også bruge sin erfaring som tidligere underviser til at hjælpe kvinderne på ITMV’s værksted i gang med de daglige syopgaver.

”Det er så inspirerende at arbejde med Berendsens tasker, som før har været et andet stykke tøj – og som får folk til at trække på smilebåndet. Jeg kan jo slet ikke køre forbi en arbejdsmand på gaden nu uden at tænke: ”Ej, dén jakke kunne blive en flot taske!” Og jeg er så stolt af kvinderne på ITMV’s værksted, der møder ind hver dag med rettet ryg og stolthed over at være del af et rigtigt stykke arbejde, som de udvikler sig af, og som også er meget meningsfuldt for dem. Intet produkt er jo mere værd end det menneske, der har lavet det – og jeg har sindssygt stor respekt for Berendsen og den tillid, de viser os med opgaven. Vores samarbejde er fuldstændigt fantastisk, og Berendsen er virkelig et fyrtårn, som jeg håber, at andre virksomheder vil lade sig inspirere af.”

Stofresterne fra de tasker, som Liv designer, bruger kvinderne fra ITMV til at sy genbrugsjulehjerter, der forhandles hos KØS Museum for kunst i det offentlige rum. Læs mere i artiklen her

Vil gøre en forskel – både for miljøet og mennesker
Berendsen gør en stor indsats for at reducere virksomhedens miljøpåvirkning og hjælpe bl.a. psykisk syge, langtidsledige og flygtninge ind på arbejdsmarkedet ved at tilbyde dem praktikforløb og fastansættelser på deres vaskerier. Og det var også et af de oprindelige mål med produktionen af Berendsens genbrugstasker.

”Vi har lige fra starten håbet på, at samarbejdet med ITMV ikke kun ville give vores tekstiler et længere liv og på den måde gavne miljøet – men at det også på sigt ville gøre en forskel for alle de fantastiske kvinder på ITMV’s værksted, der har så mange gode ressourcer at byde på for erhvervslivet. Derfor er vi rigtig glade for, at ikke kun Liv Heckmann – men også to andre kvinder, der arbejder som syersker på værkstedet – allerede er blevet fastansat hos ITMV i forbindelse med produktionen af vores tasker”, siger Henrik Luxhøj, Administrerende direktør hos Berendsen Danmark.

01.03.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Et mere miljøvenligt hotel med produkter fra Elis

01.03.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Få hjælp til klimaregnskabet med Elis’ CO2-beregner

15.02.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Overskudsvarme sendes fra Elis’ industrivaskeri til beboere i Kjellerup

14.02.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

QA Manager med stort omsorgshjerte – både internt og eksternt i virksomheden

22.11.2023Elis Danmark A/S

Sponseret

Hos Elis finder mennesker med psykiske udfordringer fodfæste

21.11.2023Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis lancerer nu deres mest miljøvenlige måtte til dato