Svanemærkede skoler vinder nu for alvor frem

I Danmark findes der mere end 1.500 skoler. Indtil for nylig var der endnu ingen svanemærkede skoler, men nu står de første to skoler klar i Københavns Kommune, og i Guldborgsund Kommune er der taget første spadestik til en svanemærket skole.

Skolen i Guldborgsund bliver den første permanente, svanemærkede skole. Illustration: SORA IMAGES.

Flere og flere byggerier bliver certificeret med Svanemærket, og i januar var næsten 50.000 svanemærkede lejligheder, huse, skoler og daginstitutioner enten opført eller under konstruktion i Norden. I 2016 blev det muligt at svanemærke skoler, og allerede året efter begyndte man i Norge at opføre den første svanemærkede skole i Norden. Nu følger de danske kommuner trop med byggeriet af den første permanente skole i Guldborgsund Kommune og de første midlertidige skoler i Københavns Kommune.

”Vi har i flere år oplevet en stigende efterspørgsel på bæredygtige byggerier på daginstitutionsområdet, og vi ser nu samme tendens på skoleområdet. En svanemærket skole er både et godt valg for miljø og klima og for de elever og ansatte, der skal opholde sig i bygningen. I takt med kommunernes øgede fokus på grønne indkøb og bæredygtige byggerier – og med det øgede fokus på bæredygtigt byggeri generelt – bliver svanemærkede skoler derfor et naturligt valg for flere og flere kommuner”, siger Martin Fabiansen, direktør i Miljømærkning Danmark.

Københavns Kommune har netop fået opført to svanemærkede pavillonskoler på Amager. De to skoler er midlertidige og flytbare og efterlever de samme krav som til et permanent byggeri. Ajos står bag opførelsen af skolerne, og eleverne og lærerne har taget bygningerne i brug. 

Chefen for Byggeri København i Københavns Kommune, Nanna Westerby Jensen, hilser udviklingen velkommen:

”I København har vi grønne og bæredygtige løsninger højt på dagsordenen. Alene byggesektoren står for 40 procent af den samlede danske CO2-udledning, og derfor gør det en forskel, når vi som kommune og bygherre vælger klimavenlige løsninger til, som samtidig giver værdi i form af et godt indeklima”.

Også i Sundby i Gulborgsund Kommune er man ved at opføre en svanemærket skole. Skolen er en såkaldt verdensmålsskole og bliver samtidig den første permanente, svanemærkede skole. Kommunen har nemlig truffet et bevidst, politisk valg om at investere i bæredygtigt byggeri.

”Den nye skole får et af de fineste kvalitetsstempler med Svanemærket, og jeg er stolt af, at vi i Guldborgsund Kommune har taget den grønne førertrøje på, når det drejer sig om at investere i bæredygtigt skolebyggeri. Vi skriver danmarkshistorie inden for skolebyggeri, og vi kan allerede nu se, at vores ambitiøse og unikke skolebyggeri bliver bemærket på landsplan, fortæller Simon Hansen, formand for Børn, Familie og Uddannelsesudvalget i Guldborgsund Kommune, og fortsætter:

”Svanemærket er et stærkt redskab til at arbejde med FN’s verdensmål – især til at realisere det 12. verdensmål om at sikre bæredygtige forbrugs- og produktionsformer – hvilket er et perfekt match med vores ambition om at opføre en skole, hvor verdensmålene skal være med til at præge undervisningen. Samtidig er krav til bl.a. bygningens kvalitet og indeklima med til at sikre, at vores elever og lærere får de optimale læringsrammer. Derfor har vi også netop besluttet, at nybyggeri af skoler og daginstitutioner fremover skal certificeres med Svanemærket, så vidt det er økonomisk og praktisk muligt”.

Den nye skole i Guldborgsund Kommune forventes at stå færdig i sensommeren 2022. Bag projektet står et hold med det lokale entreprenørfirma BO-HUS i spidsen, der tegner og bygger sammen med ingeniørvirksomheden MOE, Autens som pædagogisk rådgiver og tre arkitektfirmaer: Internationalt anerkendte og prisvindende Henning Larsen Arkitekter, SKALA Arkitekter og de lokale ETN-arkitekter.

Kendetegn ved et svanemærket byggeri

  • Lavt energiforbrug
  • Godt indeklima
  • Skrappe kemikaliekrav
  • Strenge krav til bæredygtigt certificeret træ
  • Høj byggeteknisk kvalitet via kontrol af en uvildig tredjepart
  • God mulighed for genbrug og genanvendelse af bygningsdele

SVANEMÆRKET
Svanemærket er Nordens officielle miljømærke. Svanemærket er med til at fremme cirkulær økonomi, reducere klimabelastningen og er et stærkt redskab til at realisere FN’s 12. verdensmål om at sikre bæredygtige forbrugs- og produktionsformer. 94 procent af danskerne kender Svanemærket, og 63 procent af danskerne ser efter Svanemærket, når de vælger varer. 

08.05.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Vælg en mere miljøvenlig bilvaskehal – nu strammer Svanemærket kravene

16.04.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Fremover skal bygningsdrift kunne svanemærkes

11.04.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Ny byggevareforordning vedtaget - Svanemærket og EU Ecolabel kan fortsat benyttes

08.04.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Greenwashing og greenhushing – tekstilbranchen kæmper med grøn omstilling

26.03.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Bispebjerg og Frederiksberg Hospital reducerer CO2-belastning på fødevareindkøb med 58 %

18.03.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Netværk for Miljømærket indkøb Årskonference 2024