Spot på PEFC Danmark – ”De bedst mulige løsninger udarbejdes gennem samarbejde og dialog”

Der er stort pres på både de danske og resten af verdens skove, træer og biodiversitet. Vi mister ifølge FN 10 millioner hektar skov om året på verdensplan, hvilket svarer til et område på størrelse med Island – hvert eneste år.

Der er i høj grad brug for endnu mere fokus på mere bæredygtig skovbrug. Vi er derfor rigtig glade for at byde velkommen til endnu et medlem, der arbejder med denne dagsorden. Læs med her, hvor generalsekretær i PEFC Danmark, Peter Bæk, fortæller om involvering af hele værdikæden og vigtigheden af dialog og forståelse mellem forskellige aktører.

Hele værdikæden skal involveres
PEFC Danmark certificerer hele værdikæden inden for træ og skovprodukter baseret på organisationens internationalt udarbejdede standarder for bæredygtig skovbrug. Dét giver ifølge Peter Bæk en unik mulighed for at arbejde med og stille krav til både produktion, indkøb og ansvarlige leverandører:

”Etisk handel dækker for os over både ansvarlig produktion, ansvarlige indkøb og ansvarlig leverandørstyring. Når vi har fat i hele værdikæden, kan vi være med til at sikre et pragmatisk system, der gør det lettere for de enkelte led at operere på en ansvarlig måde”, fortæller Peter.

De internationale standarder tilpasses lokalt, så de fungerer i national kontekst, men ikke går på kompromis med de internationalt fastlagte principper. Derudover er det ifølge Peter også vigtigt, at certificeringssystemet er en løsning, der både fungerer for både skov og virksomheder – 

”Vi kommer ikke udenom, at vi bliver nødt til at finde balancerede løsninger på muligheder, udfordringer og dilemmaer, for det er en del af at drive virksomhed og forretning i dag.”

Jo flere aktører, der samarbejder, jo bedre
I PEFC Danmark tror man på, at de bedst mulige løsninger udarbejdes gennem samarbejde og dialog. At være en del af Dansk Initiativ for Etisk Handel giver mulighed for at få indsigt i og lytte til de udfordringer, som andre medlemmer møder i forbindelse med skov og træ –

”Når der er forskellige aktører, er der også forskellige interesser. Men jo flere interesser og værdier vi kan samarbejde med, få forståelse for og indsigt i, jo bedre kan vi arbejde med hele værdikæden og sikre, at der igennem åben og positiv dialog tages højde for træets oprindelse og sporbarhed og også løbende forbedre arbejds- og miljøforholdene for dem, som arbejder i og med skovene.”

Med et stort netværk inden for skovejere, træforædling og slutbrugere, kan PEFC Danmark også bidrage med nuanceret viden om mere bæredygtigt skovbrug og skovens værdikæde fordel for andre medlemmer i Dansk Initiativ for Etisk Handel –

”Bæredygtigt skovbrug er mere end at bare plante et træ et sted, når der fældes et træ et andet sted. Der er rigtig mange forskellige hensyn, som der skal tages højde for i forbindelse med skovbrug,” afslutter Peter.

06.06.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Ny EU-lovgivning skal beskytte skove og biodiversitet under pres: Er din virksomhed forberedt?

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Key insights: The OECD – OCDE Forum on due diligence in the garment and footwear industry

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

CSRD sikrer handling og troværdighed

15.04.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Det bliver lovpligtigt for EU’s største virksomheder, at udvise due diligence

15.02.2024Etisk Handel Danmark

Sponseret

Nomineret til Verdens Bedste Indkøber i 2023

16.11.2023Etisk Handel Danmark

Sponseret

Region Midtjylland kåret som ’Verdens Bedste Indkøber 2023’